Ingrediente
Cantitati pt o tava cu diametrul de 36 cm., , -1 pahar de faina, -1 pahar de gris, -1 pahar de nuca de cocos, -1 pahar de iaurt, -3/4-1 pahar de zahar(dupa gusteu pun 3/4), -1/2 pahar de ulei(nu de masline), -2 linguri de lapte praf(se poate si fara), -coaja de la o lamie, -cca 1 lingura zeama de lamiie(pt.a stinge bicarbonatul), -2 oua, -2 lingurite de praf de copt, -un virf de cutit de bicarbonat, , Pt.sirop, , -3 pahare de zahar, -2,5 pahare apa, -cca 50 g unt, -zeama de la cca 1/2 lamiie, -niste vanilie
Dificultate: Redusa | Timp: 2h
14 voturi
Mod de preparare
Incepem cu siropul,deoarece trebuie sa se raceasca f.
bine.
Facem siropul asa:zaharul si apa se pun pe foc;cind clocoteste,se pun cca 2 linguri de zeama de lamiie,apoi,
siropul se fierbe,pe foc mic,descoperit,cca 30-40 minute.
Cind siropul e de grosimea uleiului,se stinge focul;siropul se mai ingroasa,dupa aceea,racindu-se.
Imediat,dupa ce se stinge focul,se pune untul si se amesteca(fara foc),sa se topeasca untul.Acum se pune si niste vanilie.
Pe urma,lasam siropul sa se raceasca,mestecind din cind in cind;sa se raceasca mai repede;nu se acopera.
Acum facem \"harise\":intr-un castron se pun toate ingredientele uscate(faina cernuta cu praful de copt,gris,nuca de cocos,zahar,lapte praf,coaja de lamie).Se amesteca;apoi se pun celelalte ingrediente(iaurt,ulei,oua,bicarbonatul stins in zeama de lamiie);
se amesteca totul f.bine,apoi,se pune in tava unsa cu unt si tapeta cu faina.
Se pune in cuptor(preincalzit),la foc mediu,cca 40-45 minute.
Se face testul cu scobitoarea;daca e gata,se stinge cuptorul si IMEDIAT se pune,deasupra,siropul f.rece.
Se va observa ca harisea \"inoata\";dar,sa nu va speriati;in cca 20-30 minute,harise absoarbe tot siropul.
Se lasa \"harise\"sa se raceasca si sa absoarba tot siropul.Dupa cca 1 ora se poate servi;se taie in patrate de cca 5/5 cm.Se orneaza,de obicei,cu pistatia.
Mihaela11 (Chef de cuisine) , 07 mai 2010
Foarte fine si elegante! Aici in tarile arabe , grisul este o baza importanata pentru multe dulciuri; Cami v-a introdus deja 2 posibilitati: Nopti libaneze si Harise. Ambele delicioase!*****
Manolovici Eugen (Chef de cuisine) , 07 mai 2010
Cum am scris si la reteta ta " Bukhari ", sant fan al bucatarie arabe, am salvat reteta !
burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 05 mai 2010
Inca odata, nu a mers mesajul. Foarte mare pofta mi-ai facut, e apetisanta, imi place cum arata! Pistacia este fistic macinat, nu?
burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 05 mai 2010
Foarte mare pofta mi-ai facut, e apetisanta, imi place!
husni (Chef de cuisine) , 29 aprilie 2010
Ma bucur mult,Carmyna,ca v-a placut ! Inseamna,ca pot posta si alte retete de dulciuri specifice arabe.M-ati incurajat !
Carmyna (Chef de cuisine) , 28 aprilie 2010
Azi ma apuc sa o fac si eu.
Adina , 27 aprilie 2010
O prajitura excelenta si usor de facut! Merita incercata!
mira (Chef de cuisine) , 27 aprilie 2010
Am s-0 incerc neaparat, ne plac si dulciurile si fisticul.
licu pop , 26 aprilie 2010
Excelenta o so incerc precis!!!Felicitari pentru reteta.
husni (Chef de cuisine) , 26 aprilie 2010
Multumesc,fetelor ! Ma bucur muuuuuuuuuuuult,ca v-a placut reteta ! Da,Alecs A,cred ca "pistatia"e fistic. "juliya",nu stiu,in Romania,se gaseste pistatia(fistic). Poate in hipermarketuri sau in magazinele arabilor. E f.usor de facut.
lucica mihaila (Chef de cuisine) , 26 aprilie 2010
Excelenta! Am mai incercat o reteta arabeasca si mi-a placut foarte mult. Am s-o incerc si pe aceasta.
Alecs A. (Chef de cuisine) , 26 aprilie 2010
Interesanta reteta, am salvat-o si am s-o prepar cu prima ocazie. PS: pistatia este fistic in romaneste.
Truedelights (Chef de cuisine) , 26 aprilie 2010
Am salvat reteta si cu prima ocazie o s-o incerc. Foarte bine arata! Felicitari :)
mirey (Chef de cuisine) , 26 aprilie 2010
O prezentare minunata,pe intelesul tuturor.Si prajitura cred ca e foarte gustoasa.Am salvat-o!
flori de piatra (Chef de cuisine) , 26 aprilie 2010
Arata splendid, pare usor de facut, deci merita incercata.Felicitari!
Piri Piri e Canela (Chef de cuisine) , 26 aprilie 2010
i-mi lasa gura apa!ce bun!ai explicat f.bine,merçi.felicitari!
burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 25 aprilie 2010
Foarte gustoase, ce bine arata!
juliya (Chef de cuisine) , 25 aprilie 2010
Ce este si unde gasesc pistatia?Interesanta reteta...
valentina ionita (Chef de cuisine) , 25 aprilie 2010
Tare bine mai arata...Am salvat reteta..
Alice85 (Chef de cuisine) , 25 aprilie 2010
Ingredientele ce contine reteta,le obisnuiesc cam mereu sa le am ,,asa ca cu prima ocazie am sa fac si eu ..felicitariiii!!!!!