Iaurt aromat

Timp pregatire
210 minute
Complexitate
redusa
Iaurt aromat

Ingrediente

  • 1 litru de lapte integral
  • 1 iaurt natur(mic)
  • 3 păstai de cardamon
  • 1 baton de scorţişoară
  • 1 anason stelat
  • 1-2 cuişoare

Mod de preparare

Pune laptele şi mirodeniile într-o cratiţă (înţeapă cardamonul cu un ac). Fierbe laptele cu mirodenii să dea câteva clocote.

Lasă-l cu mirodeniile până are temperatura corpului( să-l simţi călduţ la deget).

Bate iaurtul cu telul şi adaugă treptat laptele din care ai scos mirodeniile(strecurat) şi zahărul .

Acoperă oala(sau borcanele) cu o pătură şi lasă cam 3 ore la cald. Pune-l apoi la frigider, chiar dacă mai e puţin călduţ.

Este bun rece în zilele toride. Poate fi o bază pentru o îngheţată rapidă, adăugând nişte fructe congelate şi mixând.

Iaurtul-scurtă istorie

Din turcescul « yogun », care vine de la « yogurtmak » a se îngroşa, "iaurt", "yogourt" sau "yoghourt" are tot felul de ortografii, depinde de limba şi de presupusa etimologie ! Fermentarea laptelui, cu efecte benfice pentru digestie, iată ce toată lumea ştie! Francisc I a fost primul în Franţa care l-a consumat (iaurt de oaie) graţie unui medic trimis special de către sultanul din Istanbul. De atunci, răspândirea iaurtului a fost tot mai intensă, încât în 1925 în Franţa se făcea la scară industrială.

Poate l-om fi luat şi noi de la turci? Probabil ciobanii daci or fi uitat şi ei laptele care s-a acrit şi iacă laptele covăsit inventat! Cine ştie? Stăm mai prost la faza cu istoria culinară.

Oricum, a fost o vreme când iaurtul şi gogoşile erau o metoda de a avansa în carieră.

“Scrisoarea XXII” de C. Negruzzi , intitulată “Istoria unei plăcinte”, este o schiţă anecdotică despre acordarea arbitrară a rangurilor boiereşti în epoca fanariotă.:“Cu iaurt, cu gugoşele,/Te făcuşi vornic, mişele !”. Parcă am auzit şi pe plaiurile mioritice de diverse produse care te pot ajuta sa urci pe o anumita scară! Zvonuri răutăcioase!

Apar pe internet tot felul de poveşti de groază despre diversele tipuri de iaurt din comerţ, de aceea ar fi bine să revenim la bunele obiceiuri strămoşeşti şi să ne preparăm singuri iaurtul. Am postat deja reţeta de lapte covăsât pe care o fac oamenii din zona Sebeş. Desigur că putem merge joia în piaţă şi ţăranii din Daia Română ne vor servi cu covăsât de vacă sau de oaie, dar putem încerca şi noi, măcar aşa ca distracţie!

Notă: Dăienii sunt nişte oameni harnici care vin joia în Sebeş cu celebrul lor lapte covăsât, de aici şi multe glume pe seama lor. De exemplu: Ce se vede dacă se răstoarnă joia un autobuz cu dăieni? Răspuns: Peisaj de iarnă! Sau: Ce au găsit americanii când au ajuns pe lună? Răspuns: Un dăian cu covăsât de vânzare.

Principiul de fabricaţie al iaurtului este foarte simplu: este vorba de multiplicarea a două bacterii, Lactobacillus bulgaricus şi Streptococcus thermophilus, care se dezvoltă în laptele de o anumită temperatură, antrenând îngroşarea laptelui şi gustul plăcut acrişor.

Azi vă propun un iaurt mai modern, aromatizat.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Inghetata de vanilie facuta in casa, reteta simpla si delicioasa

Inghetata de vanilie facuta in casa, reteta simpla si delicioasa

Inghetata de vanilie facuta in casa - reteta simpla si delicioasa!Invata cum sa pregatesti o inghetata cremoasa si aromata,...

Inghetata de vanilie facuta in casa, reteta simpla si delicioasa
Cartofi noi la cuptor cu usturoi si patrunjel, reteta simpla si foarte gustoasa

Cartofi noi la cuptor cu usturoi si patrunjel, reteta simpla si foarte gustoasa

Cartofi noi la cuptor cu usturoi si patrunjel: o reteta simpla si gustoasa. Descopera cum sa prepari cartofi crocanti,...

Cartofi noi la cuptor cu usturoi si patrunjel, reteta simpla si foarte gustoasa
Reteta de limonada cu capsuni - rapida, racoritoare, delicioasa

Reteta de limonada cu capsuni - rapida, racoritoare, delicioasa

Descopera reteta rapida de limonada cu capsuni, perfecta pentru zilele calduroase. Racoritoare si delicioasa, aceasta bautura...

Reteta de limonada cu capsuni - rapida, racoritoare, delicioasa
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise