autor:

Adelina Damian-Fekete

» » Dulciuri diverse

Iaurt aromat

Autor: Adelina Damian-Fekete (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 23 iulie 2011

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Adelina Damian-Fekete (Chef de cuisine)   
Reteta postata pe: 23 iulie 2011

Ingrediente
1 litru de lapte integral, 1 iaurt natur(mic), 3 păstai de cardamon, 1 baton de scorţişoară, 1 anason stelat, 1-2 cuişoare

Dificultate: Redusa Timp: 3h 30 min

7 voturi

Mod de preparare

Pune laptele şi mirodeniile într-o cratiţă (înţeapă cardamonul cu un ac). Fierbe laptele cu mirodenii să dea câteva clocote.
Lasă-l cu mirodeniile până are temperatura corpului( să-l simţi călduţ la deget).
Bate iaurtul cu telul şi adaugă treptat laptele din care ai scos mirodeniile(strecurat) şi zahărul .
Acoperă oala(sau borcanele) cu o pătură şi lasă cam 3 ore la cald. Pune-l apoi la frigider, chiar dacă mai e puţin călduţ.
Este bun rece în zilele toride. Poate fi o bază pentru o îngheţată rapidă, adăugând nişte fructe congelate şi mixând.

Iaurtul-scurtă istorie

Din turcescul « yogun », care vine de la « yogurtmak » a se îngroşa, "iaurt", "yogourt" sau "yoghourt" are tot felul de ortografii, depinde de limba şi de presupusa etimologie ! Fermentarea laptelui, cu efecte benfice pentru digestie, iată ce toată lumea ştie! Francisc I a fost primul în Franţa care l-a consumat (iaurt de oaie) graţie unui medic trimis special de către sultanul din Istanbul. De atunci, răspândirea iaurtului a fost tot mai intensă, încât în 1925 în Franţa se făcea la scară industrială.
Poate l-om fi luat şi noi de la turci? Probabil ciobanii daci or fi uitat şi ei laptele care s-a acrit şi iacă laptele covăsit inventat! Cine ştie? Stăm mai prost la faza cu istoria culinară.
Oricum, a fost o vreme când iaurtul şi gogoşile erau o metoda de a avansa în carieră.
“Scrisoarea XXII” de C. Negruzzi , intitulată “Istoria unei plăcinte”, este o schiţă anecdotică despre acordarea arbitrară a rangurilor boiereşti în epoca fanariotă.:“Cu iaurt, cu gugoşele,/Te făcuşi vornic, mişele !”. Parcă am auzit şi pe plaiurile mioritice de diverse produse care te pot ajuta sa urci pe o anumita scară! Zvonuri răutăcioase!
Apar pe internet tot felul de poveşti de groază despre diversele tipuri de iaurt din comerţ, de aceea ar fi bine să revenim la bunele obiceiuri strămoşeşti şi să ne preparăm singuri iaurtul. Am postat deja reţeta de lapte covăsât pe care o fac oamenii din zona Sebeş. Desigur că putem merge joia în piaţă şi ţăranii din Daia Română ne vor servi cu covăsât de vacă sau de oaie, dar putem încerca şi noi, măcar aşa ca distracţie!
Notă: Dăienii sunt nişte oameni harnici care vin joia în Sebeş cu celebrul lor lapte covăsât, de aici şi multe glume pe seama lor. De exemplu: Ce se vede dacă se răstoarnă joia un autobuz cu dăieni? Răspuns: Peisaj de iarnă! Sau: Ce au găsit americanii când au ajuns pe lună? Răspuns: Un dăian cu covăsât de vânzare.


Principiul de fabricaţie al iaurtului este foarte simplu: este vorba de multiplicarea a două bacterii, Lactobacillus bulgaricus şi Streptococcus thermophilus, care se dezvoltă în laptele de o anumită temperatură, antrenând îngroşarea laptelui şi gustul plăcut acrişor.
Azi vă propun un iaurt mai modern, aromatizat.
Daca ti-a placut reteta noastra "Iaurt aromat" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Dulciuri diverse
Turtite de dovlecei cu sos de iaurt aromat

Turtite de dovlecei cu sos de iaurt aromat

1. Se presara dovleceii rasi cu sare, se pun intr-o strecuratoare si se lasa sa se scurga 30 minute.Se

4 voturi    9 comentarii
1h 30 min
Retete vegetariene
Shake aromat de banane cu iaurt din soia si scortisoara

Shake aromat de banane cu iaurt din soia si scortisoara

Se mixeaza bananele cu blenderul. Se amesteca cu zeama de lamaie, mierea, apa minerala si iaurtul

1 vot    0 comentarii
15 min
Retete de post

Recomandari electrocasnice

Fierbator Style White

- 17 %
299.99 lei
249.99 lei

Panini Maker Large

- 5 %
389.99 lei
369.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 6 comentarii
  • Fara foto

  • Adelina Damian-Fekete

    Adelina Damian-Fekete (Chef de cuisine) , 17 noiembrie 2013

    Cu su fara zahar, dupa gust!

  • Fara foto

    Valentin Elia , 16 noiembrie 2013

    Bunaa rau.. dar despre ce zahar este vorba caci la capitolul INGREDIENTE ai uitat sa-l treci ??? si.. ce cantitate, nu ???

  • Fara foto

    mira (Chef de cuisine) , 31 iulie 2011

    O placere sa citim!

    • Mihaela11

      Mihaela11 (Chef de cuisine) , 24 iulie 2011

      Delicios si aromat!***** Multumim pentru informatii; o lectura foarte utila si placuta...

    • Lia Maria

      Lia Maria (Chef de cuisine) , 24 iulie 2011

      Hmmm...cred ca are un gust sublim ! Felicitari !

    • mihai

      mihai (Chef de cuisine) , 24 iulie 2011

      Felicitari pentru reteta, felicitari pentru prezentare si felicitari pentru noutatile bune ce vin din zona Sebesului!*****

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Redusa

Timp

3h 30 min

7 voturi

Ingrediente

  • 1 litru de lapte integral
  • 1 iaurt natur(mic)
  • 3 păstai de cardamon
  • 1 baton de scorţişoară
  • 1 anason stelat
  • 1-2 cuişoare

Raporteaza reteta

Retete
de Adelina Damian-Fekete
Cozonac uşor de făcut

Cozonac uşor de făcut

Se freaca zaharul cu ouale intregi si cu sarea pana se face ca o crema. Se amesteca treptat laptele

81 voturi    16 comentarii
2h
Aluaturi si Foietaje
Sirop de căpşuni de la Filo,de la Cluj

Sirop de căpşuni de la Filo,de la Cluj

Se pun laolata ( intr-un vailing/castron mare) si se lasa 2-3 zile. Se mai amesteca la trecerea prin

6 voturi    3 comentarii
1h 30 min
Conserve si muraturi
Marinata de peste

Marinata de peste

Se aşază astfel:1 rând de morcovi+ ceapa taiată( eu pun şi o jumătate de ţelină cubuleţe) 1

3 voturi    0 comentarii
2h
Conserve si muraturi

Adelina Damian-Fekete (Chef de cuisine)

Cu su fara zahar, dupa gust!

Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Dulciuri diverse

Tarta Rapsodia Tarta Rapsodia

Lasi aluatul la dezghetat la temperatura camerei. Întinzi aluatul într-o formă de tartă unsă cu unt, o dai la cuptor

0 voturi    0 comentarii
1h 30 min
Aluaturi si Foietaje
Prajitura cu branza si stafide Prajitura cu branza si stafide

Intr-un castron mai mare, se amesteca branza rasa impreuna cu zaharul, zaharul pudra vanilat si galbenusurile. Se adauga albusurile

0 voturi    0 comentarii
50 min
Aluaturi si Foietaje
Souffle de caise