autor:

Mihaela11

» » Aperitive

Kusheri-Orez cu linte si macaroane –specific egiptean

Autor: Mihaela11 (Chef de cuisine)   
   Specific: 

Tarile Arabe


    Reteta postata pe: 04 martie 2010

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Mihaela11 (Chef de cuisine)   
Specific:  

Tarile Arabe


Reteta postata pe: 04 martie 2010

Ingrediente
Avem nevoie de:, -1 cana de linte, -6 catei de usturoi, -1 lingura chimin macinat, -3 cepe de marime medie, -1 cana ulei de masline, -2 cani orez, -1 cana pasta de rosii, -1 pachet de macaroane ( 400gm), -sare dupa gust, -1 cub Maggi de pui sau 1 lingurita Vegeta

Dificultate: Redusa Timp: 45 min

19 voturi

Mod de preparare

Ceapa se taie pestisori si se caleste intr-o tigaie antiaderenta pana devin aurie.
Se fierbe lintea in 4 cani de apa cca 15 minute si se scurge de apa.
Se fierb macaroanele in apa cu sare si putin ulei 15 minute si se scot intr-o strecuratoare.
Orezul se opareste si se la sa 10 minute , apoi se spala bine si se scurge de apa.
Se pun la fiert intr-o cratita antiaderenta 3 cani de apa,4 linguri ulei de masline, 1 lingurita de sare, 6 catei de usturoi intregi,cubul de Maggi ,chiminul; cand au inceput sa fiarba se adauga orezul si lintea ; se acopera si se fierb la foc mic 20 de minute.
Se pune pe un platou orezul cu lintea.
Se acopera cu un strat de macaroane fierte.
Se pun peste macaroane 3 linguri sos de rosii.
Se decoreaza cu ceapa calita in uleiul de masline.
Se serveste cu salata de rosii si castraveti sau iaurt natural.
Pofta buna!
Kusheri este poate cea mai tipica mancare egipteana.
Este foarte buna si pentru post( se fierbe cu Vegeta in loc de cubul de Maggi de pui) fiind foarte aromata dar si foarte consistent.
La noi la Amman este un restaurant “ Mister Kusheri” care serveste in exclusivitate doar acest fel de mancare.
Daca ti-a placut reteta noastra "Kusheri-Orez cu linte si macaroane –specific egiptean" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Aperitive
Placinta cu cartofi, varza sau branza

Placinta cu cartofi, varza sau branza

Faina se amesteca impreuna cu sarea si cu apa calduta cit cuprinde sa fie o coca moale . Se framinta

100 voturi    51 comentarii
2h
Aperitive
Ciuperci marinate

Ciuperci marinate

1 Se taie morcovul cubulete sau triunghiuri, se taie ceapa rondele, usturoiul se incresteaza 2 catei

6 voturi    2 comentarii
1h
Aperitive

Recomandari electrocasnice

Blender Monterrey White

- 23 %
299.99 lei
229.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • Reteta testata de 1 utilizator Ai testat si tu reteta?
  • Alice85

    Alice85 (Chef de cuisine):

    AM preparat si eu azi si vreau sa-ti spun ca ma surprins in mod placut deoarece are un gust foarte bun datorita chiminului.Nu am schimbat nimic din reteta am facut chiar asa \"ca la carte \"cum e o vorba doar ca in cantitati mai mici.

  • 15 comentarii
  • Fara foto

  • Fara foto

    Trifan Florina , 22 mai 2014

    Exact. Cea de la restaurantul ABU TAREK din Cairo e superrrrrr

  • Fara foto

    Marta Gabriela Abdelhafiz , 23 iulie 2013

    Da,buna reteta. Egiptenii insa (de unde vine reteta originala) fierb macaroanele, orezul si lintea(ei folosesc lintea mare, deschisa la culoare) separat dupa care inainte de servire le amesteca. In afara de sosul de rosii facut cu usturoi si boia iute mai fac un sos format din cumin verde,lamiie si ardei iute tocat. Deasupra pun ceapa taiata pestisori si prajita ca sa fie crocanta. Ei il maninca fara salata

  • Mihaela11

    Mihaela11 (Chef de cuisine) , 13 martie 2010

    Multumesc tuturor pentru comentarii si aprecieri.

    • Piri Piri e Canela

      Piri Piri e Canela (Chef de cuisine) , 11 martie 2010

      cu asa bunatati nu mai trebuie carne!ce binecuvantare are familia ta cu asa bucatareasa!sotul meu e carnivor convins,eu nu,voi face pt.mine!

    • Mihaela11

      Mihaela11 (Chef de cuisine) , 06 martie 2010

      Draga Nadia, Sunt foarte multe variante de kusheri. Eu il fac asa cum am mancat la restaurantele populare din Cairo si Alexandria. Exista variante exact ca a mea in prepararea orezului cu linte, minus usturoiul; sosul de rosii se face din rosii mixate, pasta de rosii, un ardei verde ( sau ardei iute) taiat marunt, frunze de telina, chimin,piper,scortisoara,sare, o lingurita de faina si o lingurita de zahar. Produsul final se presara cu ceapa calita cu 4-5 catei de usturoi. Kusheri este cea mai populara si ieftina mancare egipteana( este numita si mancarea saracului). Este strict vegetariana ( afordabila de clasa saraca) si foarte populara si printre crestinii egipteni copti in timpul postului. Cei mai bogati fierb orezul cu cuburi de Maggi de pui,adauga la sos naut( sa stii ca nautul este foarte scump in ultima vreme) sau ficat de pui sau shawerma, etc. Foarte buna reteta ta. Multumesc pentru completare. Eu asa vad acest site: interactiv ; o ocazie de a schimba pareri si experiente.Si de a invata lucruri noi.

    • NADIA MARIA

      NADIA MARIA (Chef de cuisine) , 06 martie 2010

      Pregatesc si eu acest orez.Am invatat sa-l fac de la fostul meu sef ce este egiptean, doar ca ue pun si naut, iar sucul de rosii il prepar asa: In putin ulei se pune la prajit putin (pana ce isi schimba culoarea) cativa catei de usturoi pisat, se stinge cu o lingura de otet si la urma se adauga bulionul, putina sare si piper si se lasa sa fiarba pana se ingroasa putin. Ingredientele ( orezul, nautul, lintea si macaroanele se aseaza in straturi si sunt acoperite cu sosul de rosii. Nu am poze sa vezi cum arata orezul meu dar pot sa-ti spun ca e foarte gustos si intradevar foarte hranitor. Pare multa munca dar la final merita.

    • Mihaela11

      Mihaela11 (Chef de cuisine) , 05 martie 2010

      Draga Alice, Ma bucur ca te-a interesat reteta mea. Felicitari, prezentarea e mai frumoasa decat retata originala.***** In Iordania se consuma si numai sub forma de orez cu linte, se numeste "Mujadara". Este simplu de preparat si gustoasa, si consistenta in post.

    • Camelia Grosu

      Camelia Grosu (Chef de cuisine) , 05 martie 2010

      Arata a mancare super delicioasa.

    • Alice85

      Alice85 (Chef de cuisine) , 05 martie 2010

      Acum prepar si eu ....am sa revin cu detalii :)

    • Mihaela11

      Mihaela11 (Chef de cuisine) , 05 martie 2010

      Imaginea finala pentru Kusheri.

    • Mihaela11

      Mihaela11 (Chef de cuisine) , 05 martie 2010

      Imaginea finala

    • Alice85

      Alice85 (Chef de cuisine) , 04 martie 2010

      Merita incercata .........eu voi incerca desigur :))

    • violette

      violette (Chef de cuisine) , 04 martie 2010

      Mihaela, o reteta de 10 !Felicitari!

    • valentina ionita

      valentina ionita (Chef de cuisine) , 04 martie 2010

      Din nou m-ai surprins in mod placut cu aceasta reteta...Este super...

    • Varadi Silvia

      Varadi Silvia (Chef de cuisine) , 04 martie 2010

      Arata bine,cred ca incerc si eu.

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Redusa

Timp

45 min

19 voturi

Ingrediente

  • Avem nevoie de:
  • -1 cana de linte
  • -6 catei de usturoi
  • -1 lingura chimin macinat
  • -3 cepe de marime medie
  • -1 cana ulei de masline
  • -2 cani orez
  • -1 cana pasta de rosii
  • -1 pachet de macaroane ( 400gm)
  • -sare dupa gust
  • -1 cub Maggi de pui sau 1 lingurita Vegeta

Raporteaza reteta

Retete
de Mihaela11
Shish Barak bi laban-Placintele cu carne in supa de iaurt

Shish Barak bi laban-Placintele cu carne in supa de iaurt

Prepararea aluatului pentru placinţele Se face un aluat din 1 ½ cãni de fãinã, ½ canã margarinã,

23 voturi    15 comentarii
2h 30 min
Mancaruri cu carne
Lasagna cu carne de vita macinata si legume

Lasagna cu carne de vita macinata si legume

Preparare Sosul de carne cu legume Se taie marunt ceapa si usturoiul. Ardeii se taie julien. Dovleceii

28 voturi    10 comentarii
1h 30 min
Paste si pizza
Pogacele cu telemea de oaie si oregano verde

Pogacele cu telemea de oaie si oregano verde

Preparare Se amesteca faina cu drojdia instantanee timp de 1 minut , apoi se adauga restul ingredientelor

18 voturi    11 comentarii
1h 15 min
Aluaturi si Foietaje

Mihaela11 (Chef de cuisine)

Multumesc tuturor pentru comentarii si aprecieri.

Adauga reteta
Retete

din Aperitive

Placinta cu varza calita (varzari) Placinta cu varza calita (varzari)

Din faina, lapte, ou, drojdia activata cu sare si zahar, se framanta un aluat. Aluatul se lasa la dospit, iar in timpul acesta se caleste

0 voturi    0 comentarii
1h 30 min
Aperitive
Briose aperitiv Briose aperitiv

Ouale se bat bine si se amesteca cu uleiul si laptele, peste care se adauga cascavalul taiat cubulete si ardeiul taiat fideluta. Se

3 voturi    0 comentarii
35 min
Aperitive
Rulouri de dovlecel cu cascaval