autor:

Mihaela11

» » Aperitive

"Labaneh" de Jerash aromat

Autor: Mihaela11 (Chef de cuisine)   
   Specific: 

Tarile Arabe


    Reteta postata pe: 22 decembrie 2011

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Mihaela11 (Chef de cuisine)   
Specific:  

Tarile Arabe


Reteta postata pe: 22 decembrie 2011

Ingrediente
In Iordania ,labaneh( labneh) sau iaurt concentrat este un aliment specific beduin ,de baza la micul dejun, cina, “mezze”si in prepararea diferitelor sandviciuri., Se gaseste pe piata sub 2 forme:labaneh cremos si labaneh concentrat, produs in anumite regiuni din Iordania:Jerash,Ajloun si Karak, in mici fabrici de produse lactate., Avem nevoie de :, -2 litrii lapte proaspat pasteurizat, -3 linguri de iaurt, -1 lingura de sare, -ulei de masline, - o bucata de panza muselina, -“za’atar”, -seminte de susan prajite, -“ezkhah”, -“chermoula”

Dificultate: Medie Timp: 72h

9 voturi

Mod de preparare

Prepararea iaurtului(”laban”)
Se incalzeste laptele la foc mic pana fierbe; se lasa sa se raceasca , dar nu de tot, sa fie doar caldut.
Se amesteca 4 linguri de lapte caldut cu iaurtul si se adauga restului de lapte; se amesteca bine pentru a se omogeniza.
Se transfera intr-un vas de sticla sau de lut si se pune intr-o patura la caldura; se lasa 6-8 ore pana se intareste.
Preparare “labaneh”
Iaurtul astfel obtinut se amesteca bine cu sarea si se pune in bucata de muselina; aceasta se leaga si se agata pe robinetul de la chiuveta, lasandu-l sa se scurga bine de zer cca 1-2 zile.
Se fac bilute de labaneh de marimea unei nuci , care se roleaza in za’atar, susan ,chermoula sau ezkhah.
Se aseaza pe un platou sau in farfurii speciale pentru aperitivele arabesti si se stropesc cu ulei de masline virgin.
Se servesc cu lipie arabeasca, masline, rosii, castraveti.

“Chermoula” este un condiment specific tarilor arabe din Africa de nord( Tunisia,Maroc,Algeria) si este o combinatie de ierburi aromate; se foloseste pentru a marina pestele sau carnea.
Compozitia este urmatoarea:
-1/2 ceapa taiata marunt
-1 lingurita frunza de coriandru verde tocat marunt
-1 catel de usturoi zdrobit
-2 linguri suc de lamaie
-2 lingurite frunza de patrunjel tocat marunt
-3 lingurite de chimin macinat
-2 lingurite de boia iute
-2 lingurite de curcuma
-1 varf de cutit de piper cayenne
-1 varf de cutit piper macinat
-1 praf de sare

“Ezkhah”-“Semintele negre binecuvantate( sau norocoase)”
“Ezkhah” in limba araba este cunoscuta sub mai multe nume: “habbet al-suda( seminte negre) sau “habbah al –Baraka”(seminte noocoase, binecuvantate) si este un condiment foarte popular si reprezinta semintele plantei Nigella sativa.
Nigella sativa este o planta din familia Ranunculaceae si creste in sudul si sud-estul Asiei si in regiunile Marii Mediterane si este cunoscuta din cele mai vechi timpuri pentru proprietatile sale terapeutice.
Seminte de Nigella sativa au fost descoperite si in mormantul faraonului Tutankamon; de asemenea sunt pomenite in Vechiul Testament si Coran pentru proprietatile lor de vindecare a numeroase boli.
Medicii antichitatii,Dioskorides,Hipocrate si Avicenna au folosit aceste seminte pebtru a trata boli de ficat si digestive,dureri de cap si de dinti,pentru stimularea secretiei lactate la femei care alaptau,congestii pulmonare,etc.
Medicina moderna a descoperit ca sunt foarte utile in tratamentul astmului bronsic,a abceselor si ca ar poseda si efecte anti-canceroase.
Semintele de Nigella sativa nu au un miros prea puternic, dar cand se macina sau se zdrobesc in dinti au un gust asemanator cu oregano si putin iute.
In Iordania se foloseste drept condiment pentru a da un plus de aroma la telemeaua de oaie; pentru painea “ armeneasca”( un fel de lipie din alauat dospit si presarata cu seminte de Nigella) si condiment pentru numeroase mancaruri.

“Za’atar” este un condiment specific tarilor arabe preparat din oregano uscat,lamaita,maghiran,seminte de susan prajite,sare.
Este in general preparat acasa de majoritata gospodinelor de la sate si condimentele folosite sunt tinute secrete.
Se pot adauga o varietate de alte condiment cum ar fi:cimbru,chimin,coriandru,fenicol.
In Palestina reteta include chimin dulce ( carawe sau fenicol).
In Liban se adauga adesea sumac, un condiment care da o culoare rosie
inchisa.
In Egipt acest condiment se prepara cu scortisoara,cuisoare si muguri de trandafir.
Se foloseste in numeroase mancaruri si aluaturi.
Pofta buna!
Daca ti-a placut reteta noastra ""Labaneh" de Jerash aromat" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Aperitive cu brinza
Vinete cu sos tomat si feta

Vinete cu sos tomat si feta

sunt foarte bune pentru aperitiv rece 1 portie 4 felii de vinete groase de un cm,se vor praji

8 voturi    7 comentarii
15 min
Aperitive cu brinza

"Labaneh" cu nuca si menta

Prepararea iaurtului(”laban”) Se incalzeste laptele la foc mic pana fierbe; se lasa sa se raceasca

5 voturi    2 comentarii
25h
Aperitive cu brinza
Kuvings Romania Crockpot Romania Babyliss Romania Breville Romania DirtDevil Romania Ozen Romania
Kuvings Romania Crockpot Romania Breville Romania Babyliss Romania DirtDevil Romania Ozen Romania

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 4 comentarii
  • Fara foto

  • Lucia

    Lucia (Chef de cuisine) , 06 iunie 2012

    O grozavie cu aromele astea... delicios!

  • Piri Piri e Canela

    Piri Piri e Canela (Chef de cuisine) , 30 decembrie 2011

    O delicatesã! si ce arome....mmm....

  • mihai

    mihai (Chef de cuisine) , 25 decembrie 2011

    Nu-i rau, trebuie incercat!*****

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Medie

Timp

72h

9 voturi

Ingrediente

  • In Iordania ,labaneh( labneh) sau iaurt concentrat este un aliment specific beduin ,de baza la micul dejun
  • cina
  • “mezze”si in prepararea diferitelor sandviciuri.
  • Se gaseste pe piata sub 2 forme:labaneh cremos si labaneh concentrat
  • produs in anumite regiuni din Iordania:Jerash,Ajloun si Karak
  • in mici fabrici de produse lactate.
  • Avem nevoie de :
  • -2 litrii lapte proaspat pasteurizat
  • -3 linguri de iaurt
  • -1 lingura de sare
  • -ulei de masline
  • - o bucata de panza muselina
  • -“za’atar”
  • -seminte de susan prajite
  • -“ezkhah”
  • -“chermoula”

Raporteaza reteta

Retete
de Mihaela11
Shish Barak bi laban-Placintele cu carne in supa de iaurt

Shish Barak bi laban-Placintele cu carne in supa de iaurt

Prepararea aluatului pentru placinţele Se face un aluat din 1 ½ cãni de fãinã, ½ canã margarinã,

23 voturi    15 comentarii
2h 30 min
Mancaruri cu carne
Lasagna cu carne de vita macinata si legume

Lasagna cu carne de vita macinata si legume

Preparare Sosul de carne cu legume Se taie marunt ceapa si usturoiul. Ardeii se taie julien. Dovleceii

28 voturi    10 comentarii
1h 30 min
Paste si pizza
Pogacele cu telemea de oaie si oregano verde

Pogacele cu telemea de oaie si oregano verde

Preparare Se amesteca faina cu drojdia instantanee timp de 1 minut , apoi se adauga restul ingredientelor

18 voturi    11 comentarii
1h 15 min
Aluaturi si Foietaje

Lucia (Chef de cuisine)

O grozavie cu aromele astea... delicios!

Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Aperitive cu brinza

Tarta cu legume si branza de capra Tarta cu legume si branza de capra

Intai pregatim legumele. Taiem vanata felii rotunde, le ungem cu ulei de masline si le frigem in cuptor pana se rumenesc putin, 15-20

0 voturi    0 comentarii
50 min
Aluaturi si Foietaje
Mamaliga cu branza (in straturi) Mamaliga cu branza (in straturi)

Acest preparat se serveste foarte des in zona Ardealului, mai ales la tara. In timpul vacantelor petrecute la tara, nu exista saptamana

0 voturi    0 comentarii
1h
Aperitive
Mamaliga Cu Branza Si Oua Romanesti
Black Friday Oster Romania
Black Friday Oster Romania