autor:

Mihaela11

» » Aperitive

“Labaneh” de Jerash in ulei de masline-“Labaneh makbouseh bil zayit”

Autor: Mihaela11 (Chef de cuisine)   
   Specific: 

Tarile Arabe


    Reteta postata pe: 15 decembrie 2011

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Mihaela11 (Chef de cuisine)   
Specific:  

Tarile Arabe


Reteta postata pe: 15 decembrie 2011

Ingrediente
In Iordania ,labaneh( labneh) sau iaurt concentrat( sau “strecurat”) este un aliment specific beduin ,de baza la micul dejun, cina, aperitiv -“mezze”si in prepararea diferitelor sandviciuri., Se gaseste pe piata sub 2 forme:labaneh cremos si labaneh concentrat, produs in anumite regiuni din Iordania:Jerash,Ajloun si Karak, in mici fabrici de produse lactate., Labaneh autentic se pastreaza in ulei de masline, care adauga un plus de aroma., Se fac mici bilute(de dimensiunea unei nuci) din labaneh ,care se pun in borcane cu ulei de masline virgin si se pastreaza astfel pe perioade de pana la 1 an., Cu trecerea timpului ,labaneh pastrat in ulei de masline devine mai acrisor., Labaneh se poate prepara din lapte de vaca,oaie sau capra., Avem nevoie de:, -2 litrii lapte proaspat pasteurizat, -3 linguri de iaurt, -1 lingura de sare, -ulei de masline, - o bucata de panza muselina, -rozmarin, -ardei iute

Dificultate: Medie Timp: 96h

5 voturi

Mod de preparare

Prepararea iaurtului(”laban”)
Se incalzeste laptele la foc mic pana fierbe; se lasa sa se raceasca , dar nu de tot, sa fie doar caldut.
Se amesteca 4 linguri de lapte caldut cu iaurtul si se adauga restului de lapte; se amesteca bine pentru a se omogeniza.
Se transfera intr-un vas de sticla sau de lut si se pune intr-o patura la caldura; se lasa 6-8 ore pana se intareste.
Preparare “labaneh”
Iaurtul astfel obtinut se amesteca bine cu sarea si se pune in bucata de muselina; aceasta se leaga si se agata pe robinetul de la chiuveta, lasandu-l sa se scurga bine de zer cca 10-12 ore; se obtine astfel labaneh cremos.
Sau se poate pune intr-o strecuratoare inoxidabila deasupra unui vas si se lasa la frigider.
Acesta se consuma uns pe lipie arabeasca sau se foloseste pentru prepararea unui mare numar de aperitive:“mezze”.
Pentru labaneh concentrat se mai lasa 2-3 zile la frigider; se recomanda schimbarea muselinei dupa 24 de ore.
Bilutele de labaneh se pun in borcane sterilizate in prealabil si se adauga ulei de masline virgin.
Se pot condimenta optional cu oregano verde, rozmarin sau ardei iute.
Se scot bilutele de iaurt pe un platou si se servesc cu lipie arabeasca.
Pofta buna!
Daca ti-a placut reteta noastra "“Labaneh” de Jerash in ulei de masline-“Labaneh makbouseh bil zayit”" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Aperitive cu brinza
Rulada aperitiv cu branza

Rulada aperitiv cu branza

Se spala ouale, se separa albusurile de galbenusuri. Albusurile se bat spuma cu sarea, apoi se incorporeaza

78 voturi    9 comentarii
30 min
Aperitive cu brinza
Papa de urda

Papa de urda

Slanina o taiem cubulete si o prajim .Dupa ce s-a rumenit adaugam cozile de usturoi taiate marunt

7 voturi    11 comentarii
30 min
Aperitive cu brinza

Recomandari electrocasnice

Fierbator Style White

- 13 %
299.99 lei
259.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 5 comentarii
  • Fara foto

  • Lucia

    Lucia (Chef de cuisine) , 03 iulie 2012

    suuuper reteta! matusa mea facea iaurtul in genul asta dar fara ulei de masline... am sa-l fac si eu asa :-)

  • husni

    husni (Chef de cuisine) , 18 decembrie 2011

    Numai asta,draga mea,nu imi venea,in gind,sa postez. Normal,si eu fac.Mai ales ca este de baza,pt.micul dejun. E bun.Si mai moale si concentrat(facut bilute). Eu,pt."lebaneh",am un saculet de musolina(nu stiam ca-i spune musolina;aici,ii spune kham). Eu,citeodata,ornez bilutele(la servire,nu in borcan),cu menta uscata sau cu boia de ardei. Felicitari,Mihaela!

  • www.divainbucatarie.ro

    www.divainbucatarie.ro (Chef de cuisine) , 16 decembrie 2011

    Daca ai sti cat de mult imi place... Pup

    • Mihaela11

      Mihaela11 (Chef de cuisine) , 16 decembrie 2011

      Multumesc Ade; Sarbatori Fericite tie si familiei tale si tuturor gustoaselor! Labaneh este aproape zilnic prezent la micul dejun in tarile arabe; voi posta mai multe variante de servire.

    • Adelina Damian-Fekete

      Adelina Damian-Fekete (Chef de cuisine) , 16 decembrie 2011

      Femeile din satul meu ar spune:"No, ăsta-i lapte covăsât străcurat!" Mulţumim de reţetă, o să-i dau şi reţetei strămoşeşti tuşa exotică, punând ulei de măsline! Sărbători fericite cu pace sufletească şi bucate bune!

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Medie

Timp

96h

5 voturi

Ingrediente

  • In Iordania ,labaneh( labneh) sau iaurt concentrat( sau “strecurat”) este un aliment specific beduin ,de baza la micul dejun
  • cina
  • aperitiv -“mezze”si in prepararea diferitelor sandviciuri.
  • Se gaseste pe piata sub 2 forme:labaneh cremos si labaneh concentrat
  • produs in anumite regiuni din Iordania:Jerash,Ajloun si Karak
  • in mici fabrici de produse lactate.
  • Labaneh autentic se pastreaza in ulei de masline
  • care adauga un plus de aroma.
  • Se fac mici bilute(de dimensiunea unei nuci) din labaneh ,care se pun in borcane cu ulei de masline virgin si se pastreaza astfel pe perioade de pana la 1 an.
  • Cu trecerea timpului ,labaneh pastrat in ulei de masline devine mai acrisor.
  • Labaneh se poate prepara din lapte de vaca,oaie sau capra.
  • Avem nevoie de:
  • -2 litrii lapte proaspat pasteurizat
  • -3 linguri de iaurt
  • -1 lingura de sare
  • -ulei de masline
  • - o bucata de panza muselina
  • -rozmarin
  • -ardei iute

Raporteaza reteta

Retete
de Mihaela11
Shish Barak bi laban-Placintele cu carne in supa de iaurt

Shish Barak bi laban-Placintele cu carne in supa de iaurt

Prepararea aluatului pentru placinţele Se face un aluat din 1 ½ cãni de fãinã, ½ canã margarinã,

23 voturi    15 comentarii
2h 30 min
Mancaruri cu carne
Lasagna cu carne de vita macinata si legume

Lasagna cu carne de vita macinata si legume

Preparare Sosul de carne cu legume Se taie marunt ceapa si usturoiul. Ardeii se taie julien. Dovleceii

28 voturi    10 comentarii
1h 30 min
Paste si pizza
Pogacele cu telemea de oaie si oregano verde

Pogacele cu telemea de oaie si oregano verde

Preparare Se amesteca faina cu drojdia instantanee timp de 1 minut , apoi se adauga restul ingredientelor

18 voturi    11 comentarii
1h 15 min
Aluaturi si Foietaje

Lucia (Chef de cuisine)

suuuper reteta! matusa mea facea iaurtul in genul asta dar fara ulei de masline... am sa-l fac si eu asa :-)

Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Aperitive cu brinza

Placinta floare cu spanac, mozzarella si crema de branza Placinta floare cu spanac, mozzarella si crema de branza

Pregatesti maiaua din drojdie, ½ lingurita de zahar, 50 ml lapte caldut, 5 linguri faina. O lasi sa creasca 20 de minute, la

1 vot    0 comentarii
2h 30 min
Aluaturi si Foietaje
Cornuri din aluat de cartofi Cornuri din aluat de cartofi

Se fierb cartofii pana cand sunt moi, se scurg de apa, apoi se pun in bol si se paseaza. Lasa-i sa se raceasca. Se adauga parmezanul

0 voturi    0 comentarii
35 min
Aluaturi si Foietaje
Balmos