Ingrediente
-1 dovlecel, -2 morcovi mijlocii, -1 cana mazare congelata, -1 ardei gras (eu am avut verde, dar cred poate sa fie mai colorat cu unul rosu!), -1 felie telina, -2 oua, -1 ceapa alba, -sare (optional), -foi de dafin, piper boabe, -1 capatana de usturoi, -gelatina
Dificultate: Redusa | Timp: 1h 15 min
12 voturi
Mod de preparare
Am curatat de cotor si seminte ardeiul pe care l-am taiat pe lung in felii subtiri de 1/2cm. Am taiat cubulete de 2cm felia de telina; felia de telina poate fi mai groasa sau mai subtire, functie de gust.
Intr-o oala de 3 litri am pus pe jumatate apa cu putina sare (dupa gust), foi de dafin, piper boabe si cand a inceput sa dea in clocot am rasturnat in oala morcovul, ceapa si telina; dupa 10 minute de fiert am adaugat dovlecelul si dupa alte 10 minute de fiert am completat cu ardeiul gras.
Separat am pus la fiert mazarea congelata in putina apa cu sare. Dupa ce am spalat ouale le-am pus la fiert cam 10 minute (sa fie tari). Intr-un vas termorezistent am asezat mazarea fiarta si bine scursa (pastrati supa de mazare pentru aspic), rondelele de morcovi, dovleceii bine scursi de apa.
Daca legumele nu sunt bine scurse de apa, riscati sa nu sa se intareasca bine aspicul.
Dupa a au fiert ouale le-am spalat intr-un jet de apa rece ca sa se curete usor de coaja, le-am decojit, am taiat rondede si le-am asezat in vas.
Am pus deasupra, dupa ce au fiert, cubuletele de telina si fasiile de ardei gras si cateva frunze de patrunjel sau telina.
Am curatat usturoiul, l-am zdrobit ca pentru mujdei si l-am rasturnat in supa in care au fiert legumele si mazarea; (am lasat sa se raceasca supa inainte de a pune usturoiul -sa fie foarte putin calda) si l-am lasat cam 20 minute.
Separat, dizolvam gelatina conform instructiunilor si o amestecam cu supa.racita, dupa care o strecuram printr-o sita foarte deasa.
Supa rezultata am rasturnat-o peste legume cu grija sa nu se tulbure.
Am asteptat sa se raceasca complet si am asezat platoul in frigider asteptand cu emotie daca s-a intarit asa cum imi place mie (sa tai cu cutitul aspicul)
A doua zi de dimineata am probat aspicul: a iesit minunat!
Incercati! Merita!
Sfat:
-supa sa o fierbeti la foc mic ca sa ramana limpede
-ceapa am aruncat-o imediat ce a fiert, si nu am tinut-o in supa prea mult (aduce un gust usor amar)
-se pot face portii separate in cutii de iaurt (sau margarina) si se rastoana in furfurii cand se serveste
Cely Snijec (Chef de cuisine) , 03 februarie 2011
Foarte fin.Felicitari! E o idee minunata pentru post
gratziela (Chef de cuisine) , 03 februarie 2011
Ceea de am omis, si-mi pare rau, dar sper ca nu este foarte tarziu, este faptul ca am folosit gelatina vegetariana de la dr.Oetker Vege- Gel.
Lia Maria (Chef de cuisine) , 03 februarie 2011
Tare mult imi place cum arata ! si cum iubesc legumele, mult mai mult decat carnea(si ma refer strict la mine...ai mei prefera carnea), am sa execut reteta, poate chiar azi. Felicitari ! *****
mirey (Chef de cuisine) , 03 februarie 2011
Am facut si eu legume in aspic,pentru o petrecere in post.Elegante...
Adelina Damian-Fekete (Chef de cuisine) , 03 februarie 2011
Foarte frumos şi sănătos. Bravo!
Adriana K.D. (Chef de cuisine) , 03 februarie 2011
interesanta...trebuie sa o incerc. Felicitari!!!