autor:

Garfield

» » , Aluaturi si Foietaje, Retete de post

Maioneza din faina (de post)

Autor: Garfield (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 15 martie 2009

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Garfield (Chef de cuisine)   
Reteta postata pe: 15 martie 2009

Ingrediente
- 2 linguri faina de grau, - 1/2 cana apa rece, - mustar dulce, - zeama de la o lamaie, - ulei de floarea soarelui, - sare

Dificultate: Redusa Timp: 10 min

35 voturi

Mod de preparare

Se amesteca faina cu un 3-4 linguri de apa rece pana se desface bine si nu mai sunt cocoloase.
Restul de apa se pune la fiert. Imediat ce atinge punctul de fierbere si da in clocot se toarna amestecul de faina si apa rece si se amesteca energic cu un tel mic la fel ca la o budinca.
Se tine pe foc mic pana se ingroasa bine ( foarte probabil nu mai mult de 1 minut), apoi se da deoparte si se lasa la racit.
Cand e rece (si accentuez RECE) se amesteca cu zeama de lamaie si mustar dulce, apoi se adauga treptat uleiul de floarea soarelui - intocmai ca la orice maioneza - (in aceasta reteta nu se recomanda utilizarea uleiului de masline). Se potriveste in functie de gustul fiecaruia prin adaugarea de mustar si zeama de lamaie, sare.
Recomand a se tine 15 min. la rece/frigider. A nu se pastra mai mult de 72 ore / 3 zile, chiar daca arata bine si a fost pastrata corespunzator la frigider.

Se poate utiliza in salate, sandwich-uri sau alte retete imediat.

Pont:
1. Odata cu mustarul si zeama de lamaie se poate aduga si un splash* de apa carbogazoasa / sifon pentru o maioneza mai pufoasa.
2. Se poate aduga un praf de sofran si pentru un plus de culoare/aspect.
3. Indicata in retete de post, ca substitut in diete pentru cei suferinzi/alergici ce nu se pot bucura de clasica reteta, etc.
--------------------

Astept cu drag comentariile dvs, va invit sa vizualiati si celelate retete postate de mine si nu uitati sa le votati!

In incheiere va doresc pofta buna si reafirm ceea ceea voi spune si in incheierea altor viitoare postari - o reteta ofera doar linii de ghidare, nu va sfiiti sa va folositi imaginatia si instinctul in realizarea propriilor variante culinare.

Florentin V. Logigan (c) Suceava 2009
Daca ti-a placut reteta noastra "Maioneza din faina (de post)" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Retete de post
Chiftele de fasole

Chiftele de fasole

1. Spalam fasolea si o punem la inmuiat in apa, 8 ore (eu am lasat-o peste noapte). 2. O spalam

22 voturi    4 comentarii
30 min
Retete de post
Pogacele de post

Pogacele de post

Se framanta bine margarina si uleiul cu faina , se adauga celelalte ingrediente si se framanta bine

4 voturi    6 comentarii
1h
Retete de post

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 5 comentarii
  • Fara foto

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 04 iulie 2010

    O bunatate !

  • tradaro

    tradaro (Chef de cuisine) , 08 iunie 2009

    Buna reteta. Felicitari!

  • Fara foto

    ramona cerasela (Chef de cuisine) , 14 aprilie 2009

    Am experimentat prepararea maionezei de post din cartof fiert, pasat fierbinte. Dupa racire se asezoneaza aidoma maionezei clasice. Te scoate din impas cind ai la masa pe cineva care tine post.

    • Vekas

      Vekas (Chef de cuisine) , 18 martie 2009

      Este bine venita reteta ta de maioneza de post.Mie imi place sa prepar maioneza de post din avocado,este mai colorata , mai aspectuoasa si de ce nu gustoasa.Iata cum procedez:folosesc un avocado,ulei extravirgin de masline,1 lamaie sau lime si frunze de patrunjel. Se spala bine frunzele de patrunjel si se pun in blender.Se taie avocado in doua, se scoate samburele iar cu o lingura se scoate pulpa,se pune in blender peste patrunjel ,se stropesc cu suc de lamaie si se faramiteaza.Se adauga ulei de masline,cca.40ml.si se amesteca bine. Maioneza se poate folosi in salate, cu branza sau alte preparate.

    • Garfield

      Garfield (Chef de cuisine) , 15 martie 2009

      Pont 2: Faina poate fi inlocuita in acest caz si cu amidon alimentar. PS. Va invit sa aruncati o privire si pe celelate retete postate de mine. Multumesc anticipat celor ce nu au uitat sa le voteze, si dvs. pentru timp acordat. xoxoxo Garfield

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Redusa

Timp

10 min

35 voturi

Ingrediente

  • - 2 linguri faina de grau
  • - 1/2 cana apa rece
  • - mustar dulce
  • - zeama de la o lamaie
  • - ulei de floarea soarelui
  • - sare

Raporteaza reteta

constanta proca (Chef de cuisine)

O bunatate !

Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Retete de post

Mancare de legume la Crock Pot Mancare de legume la Crock Pot

Curatam si spalam legumele. Cartofii ii taiem cubulete, morcovii rondele, dovlecelul, ceapa, usturoiul si ardeii ii taiem marunt. Adaugam

0 voturi    0 comentarii
3h 30 min
Aperitive cu carne
Ardei umpluti-reteta de post Ardei umpluti-reteta de post

Se pregatesc ardeii, se taie cotoarele si se scot semintele, se clatesc si se pun pe chiuveta la scurs. Se curata prazul, se toaca

0 voturi    0 comentarii
2h
Mancaruri cu legume si zarzavaturi
Chiftele din dovlecei de post