autor:

Mihaela11

» » Prajituri

"Mamool"- Prajituri arabesti de Sarbatori

Autor: Mihaela11 (Chef de cuisine)   
   Specific: 

Tarile Arabe


    Reteta postata pe: 23 aprilie 2011

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Mihaela11 (Chef de cuisine)   
Specific:  

Tarile Arabe


Reteta postata pe: 23 aprilie 2011

Ingrediente
In tarile arabe-Iordania,Liban,Siria si Palestina- “mamool” sunt prajiturile cu care atat musulmanii, cat si crestinii isi servesc oaspetii de sarbatori si au la baza faina de gris., In afara de aceste prajituri, musafirii sunt serviti cu bauturi racoritoare, ciocolata si bomboane speciale pentru sarbatori si cafea amara cu cardamom ,fiarta foarte mult pana devine concentrata., “Mamool” ,” maamoul” sau “mamoul” au 3 umpluturi distincte: nuci, curmale si fistic., Se folosesc pentru a le da forma niste linguri de lemn, in care se pune aluatul si se umple., Dupa forma se stie cu ce sunt umplute: cele in forma de colacei sunt umplute cu pasta de curmale,cele rotunde cu nuca si scortisoara si cele ovale cu fistic., Condimentul specific acestor prajituri arabesti de sarbatoare este:”mahlab”., “Mahla”,”Mahleb” sau”Mahlepi” este un condiment extras din semintele unei specii de cires:Cerasus mahaleb sau ciresul” St.Lucie” si are aroma asemanatoare cu migdala amara., Este foarte popular in toate tarile Orientului Mijlociu, Turcia,Grecia,Armenia,Iran,Libia,Egipt,Kuweit,Cipru la prepararea prajiturilor de sarbatori sau budincilor., Ingrediente, Pentru aluat, -1 kg gris, -1 si 1/3 pahar margarina de palmier, -1/3 pahar ulei de porumb, -1/4 pahar zahar, -1lingurita de condiment “mahlab”, -1 lingura de faina alba, -1 lingurita de drojdie, -1 lingura apa de roze, -1 lingura apa de flori de portocal, Pentru umpluturade nuci, -1 cana de nuci zdrobite, -1 lingurita de scortisoara macinata, -1/2 lingurita nucsoara macinata, -1/4 lingurita cuisoare macinate, -3 linguri zahar tos, Pentru umplutura de fistic, -1 cana de fistic zdrobit, -3 linguri de zahar tos( sau miere de albine), -1 lingura apa de roze, -1 lingura apa de flori de portocal, Pentru umplutura de curmale, -1 cana pasta de curmale, -3 linguri zahar pudra, -1 lingura apa de roze

Dificultate: Medie Timp: 28h

23 voturi

Mod de preparare

Intr-un bol se pun grisul cu faina si se amesteca bine cu margarina si uleiul.Se adauga zaharul, apa de roze si flori de portocal,mahlab si se continua cu amestecatul pana se obtine un aluat omogen si moale.
Se acopera cu un servet curat de bucatarie si se lasa sa se odihneasca 24 de ore.
Se amesteca a doua zi aluatul cu drojdia dizolvata in putin lapte caldut.
Se fac mici bilute de aluat( aproximativ cat o lingurita) care se umplu cu pasta de curmale, nuca si fistic.
Se decoreaza cu ajutorul unei pensete.
Daca se folosesc formele de lemn, acestea se pudreaza cu putina faina, se repartizeaza aluatul uniform pe pereti si se lasa putin sa depaseasca marginile; se umplu cu umplutura dorita , se inchid la baza si se pun in tavi de aluminiu.
Se dau la cuptorul incalzit la 180 de grade si se lasa pana iau o culoare usor aurie,cca 15 minute.
Dupa ce s-au racit se presara cu zahar pudra.
Pofta buna!
Daca ti-a placut reteta noastra ""Mamool"- Prajituri arabesti de Sarbatori" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Prajituri
Cataif cu frisca

Cataif cu frisca

Taiteii ii asezam in tava unsa cu unt si ii dam la cuptor,pana se rumenesc putin.Ii mai intoarcem

11 voturi    6 comentarii
2h
Prajituri
Tarta exotica

Tarta exotica

Grasimea se amesteca bine , cu o lingura, impreuna cu zaharul si zaharul vanilat pina se omogenizeaza

36 voturi    20 comentarii
1h 15 min
Prajituri

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 7 comentarii
  • Fara foto

  • Fara foto

    Cred că se pot încerca și în forme de brioșe sau alte forme mici de metal. , 02 februarie 2015

    Extraordinară, ca de obicei!

  • Fara foto

    Mihaela Pitea , 02 februarie 2015

    Draga Madalina, eu traiesc in Iordania si aici la toate magazinele de menaj se gasesc aceste forme de prajituri arabesti; o seara buna!

  • Fara foto

    Mădălina Shraim , 28 ianuarie 2015

    Buna... imi poti spune te rog de unde pot cumpara forma aceasta de lemn pentru Ma'amoul?

    • Piri Piri e Canela

      Piri Piri e Canela (Chef de cuisine) , 29 aprilie 2011

      Tare bine mai aratã:) si la noi se fac, putin diferit. Traditional de Paste este un cozonac numit " Folar", poate fi umput cu carne sau cremã de scortisoarã, si ouã întregi fierte in formã de coroanã. Am cumpãrat de la patiserie...in fiecare an zic ca fac acasa, si tot timpul intervine ceva si nu mai ajung.

    • Mihaela11

      Mihaela11 (Chef de cuisine) , 25 aprilie 2011

      Multumesc Adriana si Ade! Nu refuz oferta de cozonac,deoarece nu am mai avut timp sa fac...

    • Adelina Damian-Fekete

      Adelina Damian-Fekete (Chef de cuisine) , 24 aprilie 2011

      Mulţumim de reţetele deosebite, atât de exotice pentru noi care nu prea putem călători! Sărbători fericite ţie şi familiei şi o felie de cozonac de la mine!

    • Adriana K.D.

      Adriana K.D. (Chef de cuisine) , 23 aprilie 2011

      Arata tare bine...!

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Medie

Timp

28h

23 voturi

Ingrediente

  • In tarile arabe-Iordania,Liban,Siria si Palestina- “mamool” sunt prajiturile cu care atat musulmanii
  • cat si crestinii isi servesc oaspetii de sarbatori si au la baza faina de gris.
  • In afara de aceste prajituri
  • musafirii sunt serviti cu bauturi racoritoare
  • ciocolata si bomboane speciale pentru sarbatori si cafea amara cu cardamom ,fiarta foarte mult pana devine concentrata.
  • “Mamool” ,” maamoul” sau “mamoul” au 3 umpluturi distincte: nuci
  • curmale si fistic.
  • Se folosesc pentru a le da forma niste linguri de lemn
  • in care se pune aluatul si se umple.
  • Dupa forma se stie cu ce sunt umplute: cele in forma de colacei sunt umplute cu pasta de curmale,cele rotunde cu nuca si scortisoara si cele ovale cu fistic.
  • Condimentul specific acestor prajituri arabesti de sarbatoare este:”mahlab”.
  • “Mahla”,”Mahleb” sau”Mahlepi” este un condiment extras din semintele unei specii de cires:Cerasus mahaleb sau ciresul” St.Lucie” si are aroma asemanatoare cu migdala amara.
  • Este foarte popular in toate tarile Orientului Mijlociu
  • Turcia,Grecia,Armenia,Iran,Libia,Egipt,Kuweit,Cipru la prepararea prajiturilor de sarbatori sau budincilor.
  • Ingrediente
  • Pentru aluat
  • -1 kg gris
  • -1 si 1/3 pahar margarina de palmier
  • -1/3 pahar ulei de porumb
  • -1/4 pahar zahar
  • -1lingurita de condiment “mahlab”
  • -1 lingura de faina alba
  • -1 lingurita de drojdie
  • -1 lingura apa de roze
  • -1 lingura apa de flori de portocal
  • Pentru umpluturade nuci
  • -1 cana de nuci zdrobite
  • -1 lingurita de scortisoara macinata
  • -1/2 lingurita nucsoara macinata
  • -1/4 lingurita cuisoare macinate
  • -3 linguri zahar tos
  • Pentru umplutura de fistic
  • -1 cana de fistic zdrobit
  • -3 linguri de zahar tos( sau miere de albine)
  • -1 lingura apa de roze
  • -1 lingura apa de flori de portocal
  • Pentru umplutura de curmale
  • -1 cana pasta de curmale
  • -3 linguri zahar pudra
  • -1 lingura apa de roze

Raporteaza reteta

Retete
de Mihaela11
Shish Barak bi laban-Placintele cu carne in supa de iaurt

Shish Barak bi laban-Placintele cu carne in supa de iaurt

Prepararea aluatului pentru placinţele Se face un aluat din 1 ½ cãni de fãinã, ½ canã margarinã,

23 voturi    15 comentarii
2h 30 min
Mancaruri cu carne
Lasagna cu carne de vita macinata si legume

Lasagna cu carne de vita macinata si legume

Preparare Sosul de carne cu legume Se taie marunt ceapa si usturoiul. Ardeii se taie julien. Dovleceii

28 voturi    10 comentarii
1h 30 min
Paste si pizza
Pogacele cu telemea de oaie si oregano verde

Pogacele cu telemea de oaie si oregano verde

Preparare Se amesteca faina cu drojdia instantanee timp de 1 minut , apoi se adauga restul ingredientelor

18 voturi    11 comentarii
1h 15 min
Aluaturi si Foietaje

Cred că se pot încerca și în forme de brioșe sau alte forme mici de metal.

Extraordinară, ca de obicei!

Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Prajituri

Chec marmorat Chec marmorat

Se separa albusurile de galbenusuri, punandu-se fiecare in cate un vas mare de mixer. Se bat albusurile spuma tare, se adauga zeama

0 voturi    0 comentarii
25 min
Dulciuri diverse
Dulce cu curmale Dulce cu curmale

Intr-o tigaie, punem la incalzit curmalele macinate cu zaharul si adaugam si margarina si lasam sa se topeasca impreuna pana devine

0 voturi    0 comentarii
50 min
Dulciuri diverse
Eclere cu crema de vanilie si frisca