Ingrediente
400 g morcovi, 30 g unt, 1 lingură de ulei, 2 linguri zahăr, 1 vârf de cuţit chilli, 1 lingură de făină, smântână sau iaurt grecesc pentru servit - opţional.
Dificultate: Redusa | Timp: 30 min
2 voturi
Mod de preparare
Într-o cratiţă punem untul la topit la foc mic, adăugăm morcovii şi lăsăm să se călească puţin până îşi schimbă culoarea, presărăm sare, apoi adăugăm aproximativ 200 de apă fierbinte peste ei şi îi lăsăm să fiarbă sub capac până se înmoaie.
Separat, într-o tigaie, amestecăm o lingură de făină cu una de zahăr şi lăsăm pe foc mic până devin uşor brune, adăugăm uleiul şi lăsăm puţin la călit până devin o pastă maronie, după care adăugăm 200 ml de apă fierbinte şi lăsăm să fiarbă până se dizolvă toate cocoloaşele de zahăr şi făină caramelizate. Când e gata, turnăm conţinutul peste morcovi, punem chilli şi încă o lingură de zahăr şi lăsăm să fiarbă împreună încă 10-15 minute la foc mic până se îngroaşă puţin.
Se serveşte simplă, cu smântână adăugată sau iaurt grecesc, care îi dă şi o tentă puţin acră.
Dacă dorim, mai putem adăuga în mâncare şi puţin mărar verde sau pătrunjel verde când e aproape gata.