autor:

tania

» » , Aluaturi si Foietaje, Aperitive

Mic dejun traditional - Manakish - zaatar

Autor: tania (Chef de cuisine)   
   Specific: 

Tarile Arabe


    Reteta postata pe: 18 noiembrie 2016

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: tania (Chef de cuisine)   
Specific:  

Tarile Arabe


Reteta postata pe: 18 noiembrie 2016

Ingrediente
Reteta de zaatar pe metoda Palestiniana, , Ingrediente pentru compozitia de zaatar, -1/2 kg de zaatar (oregano) verde (care se lasa la uscat), -1 lingura ulei masline, -3 linguri sumac, -1/2 lingura seminte de fenicul, -1/4 lingurita sare, -1/2 lingura seminte chimion, -1/2 lingura seminte coriandru, -1/2 lingurita sare lamaie, -1 pahar de seminte de susan prospat prajite, acasa, , Ingrediente Manakish:, , Aluat:, -5 +1/2 pahare de faina, -2 linguri de drojdie uscata, -ulei de masline, cca.70 ml., -2 linguri de zahar, -2 pahare de apa, -o lingurita de sare, , Compozitia de zaatar (oregano):, -2 pahare oregano pregatit pentru manekish, -1+1/2 pahar ulei masline

Dificultate: Redusa Timp: 1h 10 min

6 voturi

Mod de preparare



Dupa ce s-a uscat bine oregano, se macina la rasnita de condimente (cafea), dupa care se freaca bine cu uleiul de masline. Si celelalte condimente le vom macina la randul lor cu aceeasi rasnita. Punem oregano macinat intr-un vas si-l amestecam cu condimentele macinate, sumac, sarea, sarea de lamaie si semintele de susan. Dupa ce le-am amestecat bine, gustam si potrivim de sare si sare de lamaie, daca mai e necesar.In felul acesta am pregatit amestecul de zaatar pentru manakish. Desigur, aici in Iordania, pentru ca se foloseste foarte mult, gasim in toate supermarketurile si in foarte multe combinatii. Si eu fac acasa, dar nu adaug prea multe condimente, pentru ca imi place sa se simta gustul natural al oreganului, care are o aroma deosebit de placuta.

Ce inseamna manakish??

Sa zicem ca au forma unei lipii, care se ung cu ulei de masline si oregano, dupa care se dau la cuptor sa se coaca si se servesc calde la micul dejun. Ce-i drept sunt minunate si usor de facut. Si acum sa trecem la prepararea lor.

Cum preparam manakish?

Din 2 pahare si jumatate de faina, apa, drojdie si zahar se face o maia care se lasa la dospit cca.10 minute. Dupa ce a dospit bine, se va adauga restul de faina, sarea si vom continua framantatul, iar la sfarsit se adauga uleiul pana cand aluatul se desprinde usor de pe maini. Il lasam sa se odihneasca 5 minute si intre timp pregatim compozitia de oregano, care e foarte simplu, intr-un vas punem oregano cu uleiul de masline, amestecam bine si potrivim de sare.

Imediat ce am terminat compozitia, portionam aluatul in bilute mai mari, (marimea unei mingi de tenis), pe care le punem sa se odihnesca pe un prosop si desigur, acoperite cu o panza usoara. Astfel putem incepe lucrul, cu primele bucati de aluat care deja s-au odihnit. Le intindem ca pe niste turte, dar nu prea groase, pe care le punem in tavi, bine unse cu ulei de masline. Atentie, sa nu fie prea apropiate bucatile intre ele, trebuie sa tinem cont, in primul rand, ca ele vor mai creste pe timpul coacerii, iar in al doilea rand, ele trebuie sa-si pastreze forma lor rotunda, pentru a avea un aspect frumos dupa coacere (va rog sa urmariti si pozele postate, cred ca va vor fi de folos si desigur veti intelege mai bine cum trebuie sa procedati pentru prepararea acestora). Pe fiecare foaie, vom pune 2 linguri din compozitie, pe care o vom nivela pe toata suprafata in mod uniform. Dupa ce le-am umplut pe toate, le vom da la cuptorul incins la 180* C, pana ce suprafata lor se va rumeni usor. Le lasam sa se raceasca putin si se pot servi cu un ceai fierbinte, mai ales la micul dejun. La noi sunt foarte apreciate si le gasim la masa tuturor familiilor, mai ales in ziua de vineri, cand fiind ziua libera toti servesc micul dejun impreuna. Desigur alaturi de manakish zaatar, se mai servesc manakish gibne (branza) si manakish bed(ou).

Toate sunt o bunatate, cred ca o sa "sariti" pranzul, dupa un astfel de mic dejun.

Va doresc pofta buna!


Daca ti-a placut reteta noastra "Mic dejun traditional - Manakish - zaatar" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Aperitive
Tarta cu dovlecei

Tarta cu dovlecei

Dovleceii ii spalam, ii stergem de apa si ii taiem felii subtiri. Galbenusuriele le mixam cu

14 voturi    8 comentarii
40 min
Aperitive
Ciuperci cu maioneza

Ciuperci cu maioneza

Ciupercile se scurg de apa si se mixeaza sau se taie marunt.Apoi se face putina maioneza dintr-un

2 voturi    1 comentariu
30 min
Aperitive

Recomandari electrocasnice

Panini Maker

- 28 %
249.99 lei
179.99 lei

Panini Maker Large

- 23 %
389.99 lei
299.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 1 comentariu
  • Fara foto

  • husni

    husni (Chef de cuisine) , 19 noiembrie 2016

    Bravo Tania! Micul dejun,asta,e delicios.Aici,in oras,se foloseste de multe ori,aluatul de piine.Eu,faceam in tava,iar dupa aceea,taiam bucati.Era mai rapid pt. mine.

Dificultate

Redusa

Timp

1h 10 min

6 voturi

Ingrediente

  • Reteta de zaatar pe metoda Palestiniana
  • Ingrediente pentru compozitia de zaatar
  • -1/2 kg de zaatar (oregano) verde (care se lasa la uscat)
  • -1 lingura ulei masline
  • -3 linguri sumac
  • -1/2 lingura seminte de fenicul
  • -1/4 lingurita sare
  • -1/2 lingura seminte chimion
  • -1/2 lingura seminte coriandru
  • -1/2 lingurita sare lamaie
  • -1 pahar de seminte de susan prospat prajite
  • acasa
  • Ingrediente Manakish:
  • Aluat:
  • -5 +1/2 pahare de faina
  • -2 linguri de drojdie uscata
  • -ulei de masline
  • cca.70 ml.
  • -2 linguri de zahar
  • -2 pahare de apa
  • -o lingurita de sare
  • Compozitia de zaatar (oregano):
  • -2 pahare oregano pregatit pentru manekish
  • -1+1/2 pahar ulei masline

Raporteaza reteta

Retete
de tania
DOVLECEI ,VINETE SI ARDEI UMPLUTI CU CARNE SI OREZ

DOVLECEI ,VINETE SI ARDEI UMPLUTI CU CARNE SI OREZ

MOD DE PREPARARE Se vor spala dovleceii ,vinetele si ardeii si se vor lasa putin la scurs. Vom

0 voturi    0 comentarii
2h 40 min
Mancaruri cu carne
DOVLECEI ,VINETE SI ARDEI UMPLUTI CU CARNE SI OREZ

DOVLECEI ,VINETE SI ARDEI UMPLUTI CU CARNE SI OREZ

MOD DE PREPARARE Se vor spala dovleceii, vinetele si ardeii si se vor lasa putin la scurs. Vom

0 voturi    0 comentarii
2h 40 min
Mancaruri cu carne
Chiftelute de dovlecei

Chiftelute de dovlecei

MOD DE PREPARARE RETETA Chiftelute de dovlecei: Se spala dovleceii, se curata de coaja si

3 voturi    0 comentarii
35 min
Aperitive
husni

husni (Chef de cuisine)

Bravo Tania! Micul dejun,asta,e delicios.Aici,in oras,se foloseste de multe ori,aluatul de piine.Eu,faceam in tava,iar dupa aceea,taiam bucati.Era mai rapid pt. mine.

Adauga reteta
Retete

din Aperitive

Placinta cu varza calita (varzari) Placinta cu varza calita (varzari)

Din faina, lapte, ou, drojdia activata cu sare si zahar, se framanta un aluat. Aluatul se lasa la dospit, iar in timpul acesta se caleste

0 voturi    0 comentarii
1h 30 min
Aperitive
Briose aperitiv Briose aperitiv

Ouale se bat bine si se amesteca cu uleiul si laptele, peste care se adauga cascavalul taiat cubulete si ardeiul taiat fideluta. Se

3 voturi    0 comentarii
35 min
Aperitive
salata de fasole verde