Mini cozonacei cu nuca

Timp pregatire
110 minute
Complexitate
medie
Mini cozonacei cu nuca

Ingrediente

  • Pentru aluat:
  • 750 gr faina
  • 250 gr zahar
  • 4 galbenusuri
  • 1 cana lapte
  • 40 gr dojdie
  • 70 gr unt
  • coaja rasa de lamaie
  • 2 pliculete zahar vanilat
  • 1 praf de sare
  • Pentru umplutura:
  • 1 castron nuca macinata
  • 2 albusuri
  • 2 linguri cacao
  • lapte caldut
  • 5-6 linguri zahar
  • 2 lingurite esenta rom
  • 1 lingura coaja rasa de lamaie
  • 3-4 linguri stafide
  • 1 ou pentru uns
  • zahar pudra

Mod de preparare

Aluatul:

Laptele il punem pe foc pana devine caldut.

Untul il topim si il lasam sa se raceasca.

Drojdia o dizolvam cu o lingura de zahar si 1-2 linguri de lapte.

Intr-un bol punem faina, zaharul vanilat, coaja rasa de lamaie, praful de sare.

Galbenusurile le batem spuma impreuna cu zaharul si le turnam peste faina.

Amestecam usor cu mana, adaugam drojdia, 3/4 din untul topit si le incorporam.

Incepem sa framantam, turnam cate putin lapte pana aluatul este inchegat si devine nelipicios. Daca nu este nevoie nu folositi tot laptele, mie mi-au ramas cam 2-3 linguri.

La final punem restul de unt topit si mai framantam bine intre 5 si 10 minute pana aluatul capata consistenta ulei plasteline cu care se lucreaza usor si cand taiati cu cutitul o sa observati ca face besicute.

Acoperim cu un prosop curat si lasam la loc cald pana isi dubleaza volumul.

Umplutura:

Batem albusurile spuma cu un praf de sare.

Intr-un bol punem nuca, zaharul, esenta de rom, coaja rasa de lamaie, cacaoa si albusurile spuma.

Amestecam usor cu o lingura, apoi stopim cu lapte caldut, putin cate putin pana obtinem o crema care sa nu fie tare sa o putem intinde.

La final incorporam stafidele.

Dupa ce aluatul a dospit, il scoatem din bol si il impartim in 12 bile egale.

Presaram masa de lucru cu faina si incepem sa intindem bucatile de aluat in dreptunghiuri, rand pe rand.

Punem umplutura, o intidem cu lingura pe intreaga suprafata si le rulam sa obtinem niste suluri subtirele.

Rasucim fiecare sul in doua, ca si i-am da foma unei jumatati de 8, apoi le rasucim cum consideram, cam ca niste melci i-am format eu ( sincer nu am avut un model, am facut cum mi-a venit pe moment).

Ii asezam in forme de silicon individuale sau in tava de briose. Daca folositi tava de briose mai intai o ungeti cu unt si tapetati cu faina.

Punem formele intr-o tava de aragaz si lasam la creascut 15-20 de minute.

Batem un ou spuma si cu un peson ungem cozonaceii.

Ii introducem in cuptorul incins, la o temperatua potrivita si ii lasam sa se coaca.

Cand deasupra sunt bine rumeniti ii scoatem, ii acoperim cu o hartie, apoi cu un prosop curat ca sa se pastreze moi.

Cand sunt reci ii pudram cu zahar si servim.

Pofta buna!

 

Comentarii

Acest articol nu are comentarii. Fii primul care comentează!

Adaugă comentariu

Orez cu carne de porc

Orez cu carne de porc

Reteta de orez cu carne de porc. Cum prepari acasa cea mai buna reteta de orez cu carne de porc.

Orez cu carne de porc
Omleta cu unt si ceapa verde

Omleta cu unt si ceapa verde

Omleta cu unt si ceapa verde
Jeleu de zmeura

Jeleu de zmeura

Reteta de jeleu de zmeura. Cum faci jeleu de zmeura reteta fara conservanti.

Jeleu de zmeura