Mshat - Chiftelute palestiniene din conopida

Mai intai, sa amintim cateva beneficii ale conopidei, pe care poate multi dintre noi nu le cunoastem.

Timp pregatire
45 minute
Complexitate
redusa
Mshat  - Chiftelute palestiniene din conopida

Ingrediente

  • 1 conopida mica (600g)
  • 1/3 pahar faina
  • 1 legatura patrunjel
  • 1/2 pahar apa de la conopida
  • 1 ceapa taiata marunt
  • 4 catei usturoi tocati marunt
  • 3 oua
  • piper
  • cumin
  • sare
  • ulei

Mod de preparare

Mai intai, sa amintim cateva beneficii ale conopidei, pe care poate multi dintre noi nu le cunoastem. Conopida este una dintre legumele care trebuie consumate cât mai des si aceasta pentru ca are numeroase beneficii asupra organismului, în special daca este consumata în stare cruda. Ea a fost recunoscuta pentru calitatile ei nutritionale si pentru gustul ei placut înca dinaintea secolului al XVI-lea, fiind cultivata intens din Asia Mica pâna în America, în Africa, dar si în Australia. Dupa secolul al XV-lea, aceasta valoroasa leguma din familia cruciferelor s-a raspândit si în tarile europene. Conopida este o leguma unica, cu o concentratie mare de nutrienti. De asemenea, este bogata în antioxidanti, vitamina C si fitonutrienti. Contine calciu care se gaseste în jurul buchetelor de conopida si are un continut mare de fosfor, vitamina K, acid folic si vitamina B6.

Specialistii au constatat ca aceasta leguma, folosita în salate, poate trata afectiunile prostatei, iar consumul ridicat de conopida se asociaza cu o incidenta scazuta a bolilor de inima si a accidentelor vasculare. Aceasta reteta este specifica Palestinei, usor de preparat, rezultand niste chiftelute foarte gustoase si sanatoase totodata.Ele se numesc "Mshat", cuvantul tradus inseamna piepteni, deci numele vine de la forma lor care arata ca niste piepteni, dupa preparare. Aceasta este reteta originala, dar multe gospodine au mai adaugat si alte ingrediente decat cele de sus. Si acum sa trecem la lucru.

Conopida o vom taia in bucati de marime medie, apoi o punem la fiert in apa cu putina sare, pana cand isi schimba culoarea. Le scoatem din apa si le mai taiem in bucatele, dar nu prea mici. Intr-un vas, punem conopida si o amestecam cu toate ingredientele de mai sus, pana obtinem o compozitie omogena.

Intr-o tigaie adanca incalzim uleiul vegetal, care poate fi amestecat si cu ulei de masline si incepem sa prajim chiftelutele. Cu ajutorul unei lingure, luam cate putin din compozitie si le punem in uleiul fierbinte, formand chiftelute de dimensiune medie. Cand s-au prajit pe prima fata, le vom intoarce pe cealalta fata, iar cand au capatat o culoare aurie, le vom scoate pe prosoape de hartie. Procedam la fel pana vom termina compozitia toata. Ele se servesc calde, fie cu o salata de cruditati, o salata de rucola, sau in cazul meu o salata de iaurt cu castraveti. Au iesit foarte gustoase si apreciate de toti membrii familiei!

Va doresc : Pofta buna!

Specific: Palestina, Iordania

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Mucenici moldovenesti

Mucenici moldovenesti

Mucenici moldovenesti
Ciorba de vacuta cu tarhon

Ciorba de vacuta cu tarhon

Ciorba de vacuta cu tarhon
Orez cu lapte

Orez cu lapte

Reteta de orez cu lapte. Orez cu lapte reteta simpla si rapida. Retete de deserturi cu orez. Retete rapide.

Orez cu lapte
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise