Ingrediente
Cercetatorii au descoperit ca toate citricile sunt tratate chimic pentru a rezista cat mai mult timp, sanatoase si frumoase pentru a lua ochii consumatorilor si ca indeosebi sunt afectate cojile acestora.De aceea nu ar trebui sa se mai foloseasca coaja rasa de lamaie si portocala la prajituri ...,coaja fiind cea mai afectata...Nici esentele nu sunt foarte sanatoase,dar trebuie sa alegem raul cel mai mic,nu?, , 500 g faina, 20-30 g drojdie ,2 lingurite ulei,2 lingurite margarina,o lingurita zahar,un praf de sare,3 dl apa minerala., , Pt sirop : o ceasca zahar, 2 linguri miere de albine, 2 cesti apa,mirodenii(esenta vanilie, rom,esenta de lamaie,esenta de portocala,esenta de migdale, zahar vanilat,scortisoara), , aprox. 300 - 400 g nuci, miere pentru uns mucenicii, , In loc de zahar se poate folosi numai miere de albine sau fructoza pentru a putea fi serviti si de catre cei care au restrictie la zahar...
Dificultate: Redusa | Timp: 1h 30 min
95 voturi
Mod de preparare
Dupa ce aluatul a crescut,se imparte in bucatele,din care se formeaza bastonase subtiri care se unesc la capete,iar prin rasucire se formeaza cifra "8".Tava in care se vor coace mucenicii se unge cu ulei sau margarina si se tapeteaza cu putina faina,iar cuptorul se preincalzeste in prealabil.
Mucenicii se pot unge deasupra cu putina apa si se coc la foc potrivit. Intre timp nucile se macina, se amesteca cu putin zahar si scortisoara si se pune la fiert siropul.Dupa ce mucenicii sau copt si s-au racit se introduc in sirop.In sirop se vor tine in functie de gustul fiecaruia. Dupa ce se scot din sirop,se aseaza pe un gratar ,se ung cu miere si se presara cu nuca macinata.
Irina Ciucă , 08 martie 2014
probabil 1 dl... asta ar fi 100 ml
Irina Ciucă , 08 martie 2014
Imi dati, va rog, linkul de la articolul stiintific care demonstreaza ca tratarea chimica a citricelor afecteaza in vreun fel sanatatea? Cum ati ajuns la concluzia ca esentele sunt mai putin „daunatoare”?
Mihaela Dinu , 08 martie 2014
astazi fac si eu
Malina Dinu , 05 martie 2014
Eu nu am inteles cata apa!
Florina Carpatorea , 04 martie 2014
arata foarte bone .
Rodica Elena Chirita Matei , 04 martie 2014
va rog sa imi spune-ti si mie ce inseamna dl apa minerala...multumesc
Camelia Jianu , 04 martie 2014
Eu nu am inteles cata apa!
Maria Teohari , 03 martie 2014
astazi fac si eu
Ionela Sandu , 03 martie 2014
astazi fac si eu
Ionela Sandu , 03 martie 2014
astazi fac si eu
Maria Teohari , 03 martie 2014
DE INCERCAT
valentina ionita (Chef de cuisine) , 13 iulie 2011
Multumesc mult...
tatiana (Chef de cuisine) , 13 iulie 2011
In fiecare luna martie, la reteta ta apelam.
burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 05 iulie 2011
Un deliciu!
valentina ionita (Chef de cuisine) , 23 aprilie 2010
Intr-adevar sunt tare deliciosi...
burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 23 aprilie 2010
As cum zice cami, nu se fac in zona noastra, am auzit ca tare sunt gustosi, preparati in mai multe modalitati.
valentina ionita (Chef de cuisine) , 23 martie 2010
Multumesc mult Mihaela...
Mihaela11 (Chef de cuisine) , 22 martie 2010
Foarte gustosi! Nu am facut niciodata, aveam in Romania o vecina de la Buzau care ne aducea in fiecare an ;apoi sotia atasatului economic de la ambasada facea niste mucenici grozavi; dar vine o zi in care trebuie sa te descurci singura si reteta ta e un inceput.Multumesc.
valentina ionita (Chef de cuisine) , 10 martie 2010
Multumesc mult ...Usor,usor trebuie sa-mi revin...
husni (Chef de cuisine) , 10 martie 2010
In primul rind,ma bucur ca ti-ai revenit. Ma atrag mucenicii tai.N-am facut niciodata;in zona mea (jud.Hunedoara),nu se fac.
valentina ionita (Chef de cuisine) , 08 martie 2010
Pentru post se foloseste in loc de lapte numai apa....
mariana scarlat (Chef de cuisine) , 07 martie 2010
Nu sunt de post.
valentina ionita (Chef de cuisine) , 02 februarie 2010
Multumesc...
maria mihalache (Chef de cuisine) , 01 februarie 2010
Se apropie ziua de mucenici si avem nevoie de reteta.
valentina ionita (Chef de cuisine) , 19 octombrie 2009
Multumesc mult...
burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 16 octombrie 2009
Cred ca merita incercata reteta.
Cely Snijec (Chef de cuisine) , 15 octombrie 2009
ce pofta mi s-a facut de mucenici!!!
flori de piatra (Chef de cuisine) , 15 octombrie 2009
Foarte buni.
mirey (Chef de cuisine) , 12 septembrie 2009
Mucenicii se fac de obicei de post,dar cu lapte sunt intr-adevar mai gustosi.