autor:

sorina gabriela

» » , , Aluaturi si Foietaje, Dulciuri diverse, Retete de post

Mucenici moldovenesti - Sfintisori

Autor: sorina gabriela (Chef de cuisine)   
   Specific: 

Romania


    Reteta postata pe: 07 martie 2011

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: sorina gabriela (Chef de cuisine)   
Specific:  

Romania


Reteta postata pe: 07 martie 2011

Ingrediente
1kg faina, 250ml apa calduta ,200g zahar,o lingura coaja de lamaie sau coaja de portocala rasa (eu am ras coaja de portocala si am pus cu zahar ,special pentru prajituri ),2 plicuri zahar vanilat ,50g drojdie proaspata ,100ml ulei,un praf de sare., Pentru final:, 200g miere de albine, 300ml apa si 200g nuca foarte fin macinata.

Dificultate: Redusa Timp: 2h 30 min

27 voturi

Mod de preparare

Punem apa la incalzit ,cat sa nu ne ardä cand incercam cu degetul mic.In apa dizolvam zaharul .Drojdia o frecam cu o lingurita de zahar si un praf de sare.Cernem faina de 3 ori pentru a o aerisi. O punem intr-un castron mai mare (lighean pentru framantat ),punem drojdia , un praf de sare si incepem sa lucram aluatul.Dupa ce aluatul devine mai elastic,punem putin cate putin uleiul si framantam ca la cozonac.Lasam la crescut , cam 2 ore.Eu infasor vasul in care am framantat aluatul cu folie alimentara pentru a nu patrunde nici un pic de aer rece sau curent si astfel timpul de crestere este mult mai mic.La fel procedez si la cozonac .
Dupa ce a crescut ,presaram masa de lucru cu faina si incepem sa lucram mucenicii. Taiem portii egale de coca.Fiecare portie o lucram cu mana ,facem suluri lungi si subtiri, rasucim si inchidem un cerc .Acest cerc il rasucim o data la mijloc si astfel formam optul.Asezam mucenicii in tava ,la distanta de cativa cm unii de altii pentru a nu se lipii in timpul coptului.In timpul asta , aprindem cuptorul la 180 de grade. Mai lasam cam 30 de minute sa mai creasca in tava si apoi ii bagam la cuptor, pentru 18-20 de minute, depide de cuptor.
Intr-un castronel punem mierea de albine cu apa.Cu acest sirop ungem foarte bine mucenicii dupa ce sunt scosi din cuptor ,peste care presaram nuca macinata.
Sunt minunati , pufosi , aromati si insiropati. Se poate incerca si varianta cu 200ml lapte in loc de 250ml apa si 2 oua.Dar eu pentru ca suntem in post , prefer aceasta varianta.
Pofta buna si sa nu uitati de cele 40 de pahare de vin .
Daca ti-a placut reteta noastra "Mucenici moldovenesti - Sfintisori" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Retete de post
Sfintisori (mucenici) moldovenesti, editia  2011

Sfintisori (mucenici) moldovenesti, editia 2011

Pentru ca miine e sarbatoarea Sf. 40 de Mc. din Sevastia, ca in fiecare an, de 8 martie fac sfintisori

14 voturi    13 comentarii
3h
Aluaturi si Foietaje
Mucenici (sfintisori) moldovenesti

Mucenici (sfintisori) moldovenesti

Se oparesc 100 g de faina cu 200 ml. lapte fierbinte iar dupa ce se raceste se adauga drojdia

23 voturi    17 comentarii
2h 30 min
Aluaturi si Foietaje

Recomandari electrocasnice

Fierbator Style Black

- 13 %
299.99 lei
259.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • Reteta testata de 1 utilizator Ai testat si tu reteta?
  • KatrinC

    KatrinC (Chef de cuisine):

    Super-gustoasa aceasta reteta de mucenici !!! Simplu de facut si foarte gustos ! Pacat ca la moment nu am avut miez de nuca in casa......

  • 7 comentarii
  • Fara foto

  • Fara foto

    Bogdan Pinzaru , 08 martie 2014

    chiar acuma ma pun sa le fac par super faine

  • Fara foto

    Maftei Laurentiu , 14 decembrie 2013

    reteta clasica spune ca aluatul trebuie oparit in prealabil-dar oricum este bun

  • Fara foto

    COMY.M. (Chef de cuisine) , 10 decembrie 2013

    imi plac tare mult mucenicii

    • Ionutz

      Ionutz (Chef de cuisine) , 10 martie 2011

      Frumos realizati, excelenta prezentare a procesului de productie :) *****

    • KatrinC

      KatrinC (Chef de cuisine) , 08 martie 2011

      Hmmm foarte frumusei ! O sa-i fac si eu, doar ca varianta cu oua si lapte.

    • Piri Piri e Canela

      Piri Piri e Canela (Chef de cuisine) , 08 martie 2011

      Foarte reusiti!!! felicitãri:)

    • Adriana K.D.

      Adriana K.D. (Chef de cuisine) , 08 martie 2011

      yami yami...ce bunatate si eu vreau unul!:)

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Redusa

Timp

2h 30 min

27 voturi

Ingrediente

  • 1kg faina
  • 250ml apa calduta ,200g zahar,o lingura coaja de lamaie sau coaja de portocala rasa (eu am ras coaja de portocala si am pus cu zahar ,special pentru prajituri ),2 plicuri zahar vanilat ,50g drojdie proaspata ,100ml ulei,un praf de sare.
  • Pentru final:
  • 200g miere de albine
  • 300ml apa si 200g nuca foarte fin macinata.

Raporteaza reteta

Retete
de sorina gabriela
Pui bine ametit

Pui bine ametit

Se spala bine puiul , se sterge cu un servet. Intr-un castron se amesteca toate ingredientele si

5 voturi    9 comentarii
1h 40 min
Fripturi
Vinete si dovlecei gratin

Vinete si dovlecei gratin

Se spala vanata si dovlecei, se curata de coaja(un rand da , unul nu),se taie rondele nu prea groase

78 voturi    36 comentarii
50 min
Retete vegetariene
Präjitura integrala cu visine

Präjitura integrala cu visine

Se pun visinile intr-o strecuratoare la scurs. Dupa ce sunt bine scurse se dau prin amidon si se

7 voturi    7 comentarii
50 min
Prajituri

COMY.M. (Chef de cuisine)

imi plac tare mult mucenicii

Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Retete de post

Mancare de legume la Crock Pot Mancare de legume la Crock Pot

Curatam si spalam legumele. Cartofii ii taiem cubulete, morcovii rondele, dovlecelul, ceapa, usturoiul si ardeii ii taiem marunt. Adaugam

0 voturi    0 comentarii
3h 30 min
Aperitive cu carne
Ardei umpluti-reteta de post Ardei umpluti-reteta de post

Se pregatesc ardeii, se taie cotoarele si se scot semintele, se clatesc si se pun pe chiuveta la scurs. Se curata prazul, se toaca

0 voturi    0 comentarii
2h
Mancaruri cu legume si zarzavaturi
Coliva