Mucenici moldovenesti - Sfintisori

Timp pregatire
150 minute
Complexitate
redusa
Mucenici moldovenesti - Sfintisori

Ingrediente

  • 1kg faina, 250ml apa calduta ,200g zahar,o lingura coaja de lamaie sau coaja de portocala rasa (eu am ras coaja de portocala si am pus cu zahar ,special pentru prajituri ),2 plicuri zahar vanilat ,50g drojdie proaspata ,100ml ulei,un praf de sare.
  • Pentru final:
  • 200g miere de albine, 300ml apa si 200g nuca foarte fin macinata.

Mod de preparare

Punem apa la incalzit ,cat sa nu ne ardä cand incercam cu degetul mic.In apa dizolvam zaharul .Drojdia o frecam cu o lingurita de zahar si un praf de sare.Cernem faina de 3 ori pentru a o aerisi. O punem intr-un castron mai mare (lighean pentru framantat ),punem drojdia , un praf de sare si incepem sa lucram aluatul.Dupa ce aluatul devine mai elastic,punem putin cate putin uleiul si framantam ca la cozonac.Lasam la crescut , cam 2 ore.Eu infasor vasul in care am framantat aluatul cu folie alimentara pentru a nu patrunde nici un pic de aer rece sau curent si astfel timpul de crestere este mult mai mic.La fel procedez si la cozonac .

Dupa ce a crescut ,presaram masa de lucru cu faina si incepem sa lucram mucenicii. Taiem portii egale de coca.Fiecare portie o lucram cu mana ,facem suluri lungi si subtiri, rasucim si inchidem un cerc .Acest cerc il rasucim o data la mijloc si astfel formam optul.Asezam mucenicii in tava ,la distanta de cativa cm unii de altii pentru a nu se lipii in timpul coptului.In timpul asta , aprindem cuptorul la 180 de grade. Mai lasam cam 30 de minute sa mai creasca in tava si apoi ii bagam la cuptor, pentru 18-20 de minute, depide de cuptor.

Intr-un castronel punem mierea de albine cu apa.Cu acest sirop ungem foarte bine mucenicii dupa ce sunt scosi din cuptor ,peste care presaram nuca macinata.

Sunt minunati , pufosi , aromati si insiropati. Se poate incerca si varianta cu 200ml lapte in loc de 250ml apa si 2 oua.Dar eu pentru ca suntem in post , prefer aceasta varianta.

Pofta buna si sa nu uitati de cele 40 de pahare de vin .

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Tort cu jeleu de zmeura si iaurt

Tort cu jeleu de zmeura si iaurt

Tort cu jeleu de zmeura si iaurt
Vinete umplute cu carne

Vinete umplute cu carne

Reteta de vinete umplute cu carne. Vinete umplute cu carne reteta simpla si delicioasa.

Vinete umplute cu carne
Limba soacrei. Rulouri de vinete si dovlecel

Limba soacrei. Rulouri de vinete si dovlecel

Reteta de limba soacrei. Reteta de rulouri de vinete si dovlecel. Limba soacrei reteta de aperitiv cu vinete si dovlecei....

Limba soacrei. Rulouri de vinete si dovlecel
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise