autor:

Mihaela11

» » Budinci

“Muhalabieh”-budinca arabeasca

Autor: Mihaela11 (Chef de cuisine)   
   Specific: 

Tarile Arabe


    Reteta postata pe: 28 aprilie 2012

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Mihaela11 (Chef de cuisine)   
Specific:  

Tarile Arabe


Reteta postata pe: 28 aprilie 2012

Ingrediente
“Muhalabieh” este o budinca de lapte, aromata specific in tarile arabe cu mastica si optional cu apa de roze si apa de flori de portocal., In functie de regiune se poate intalni sub numele de : mouhalabieh, mahalabiya, mahalabia, muhalabia or mahallabiyya., Avem nevoie de:, -1 litru de lapte, -2 linguri amidon de porumb, -2 linguri faina de orez, -4 linguri de zahar( sau dupa gust), -1 lingurita granule de mastica, -1 lingura apa de roze, -1 lingura apa de flori de portocal, -nuca si scortisoara macinata pentru decor(optional), -fistic pentru decor(optional), -1 lingura de margarina(optional)

Dificultate: Redusa Timp: 15 min

12 voturi

Mod de preparare

Laptele ( din care se pastreza cca 100ml) se puna la incalzit cu zaharul pana se topeste.
Separat se amesteca intr-un bol restul de lapte cu faina de orez si amidonul de porumb.
Cand laptele incepe sa fiarba se adauga acest amestec, plus granulele de mastica macinate.
Dupa ce budinca a inceput sa fiarba se amesteca incontinuu la foc mic pana s-a ingrosat si a fiert.
Se ia de pe foc si se adauga apa de roze si de flori de portocal si se amesteca bine pana se omogenizeaza.
Se pune in forme de budinca sau cupe si se decoreaza cu nuca sau fistic.
Se serveste rece sau calda.
Pofta buna!
Mastica
Mastica este o raşina obtinuta din copacul mastic sau Pistacia lentiscus.
Mai este cunoscuta sub numele de “guma araba” sau “guma iemeneza”.
Forma lichida se usuca la soare pentru a se obtine granulele solide.
In Grecia mai este cunoscuta sub numele de “ lacrimile de Chios”, fiind produsa in aceasta insula.
Cand se mesteca, granulele se inmoaie si devin ca o guma de mestecat.
Gustul este la inceput amarui, dar ulterior se transforma intr-o aroma de pin sau de cedru.
Una din primele utilizari culinare a fost cea de guma de mestecat.
In tarile arabe din Orientul Mijlociu este folosita in prepararea inghetatelor, a sosurilor,a gemurilor,a afumaturilor.
Si in Turcia se foloseste la prepararea unor deserturi traditionale:rahatul turcesc”Turkish delight”,dondurma,budinci:Sϋtlaç,salep,mamelika; de asemenea se foloseste la prepararea unor bauturi racoritoare.Este un ingredient al cafelei turcesti din zona Marii Egee.
In tarile arabe din Africa de Nord este un ingredient essential la prajituri,budinci,bezele si nugat.
In Grecia in afara prepararii unei mari varietati de dulciuri se mai foloseste ca aroma la lichiorul “Mastichato” sau la unele branzeturi.
Efectele medicinale au fost mentionate incepand cu Hipocrate, care o recomanada in tulburarile digestive si pulmonare.
Studii recente in centre medicale specializate sugereaza ca are un efect pozitiv in tratamentul ulcerului gastric prin eradicarea infectiei cu Helicobacter Pylori , dar si un effect pozitiv in scaderea colesterolului .
Nu se poate inlocui in prepararea acestor deserturi traditionale fiind ingredientul care le confera aroma specifica.
Daca ti-a placut reteta noastra "“Muhalabieh”-budinca arabeasca" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Budinci
TARTA CU OREZ SI DOVLECEI

TARTA CU OREZ SI DOVLECEI

Se spala orezul si se fierbe in apa sarata.Separat , se caleste in ulei ceapa taiata marunt si dovleceii

4 voturi    8 comentarii
50 min
Budinci
Budinca colorata

Budinca colorata

Luam un plic de budinca si il punem intr-un bol cu 4 linguri de zahar si 5 linguri lapte si il amestecam.

2 voturi    0 comentarii
1h
Budinci

Recomandari electrocasnice

Fierbator Style Black

- 13 %
299.99 lei
259.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 8 comentarii
  • Fara foto

  • Manolovici Eugen

    Manolovici Eugen (Chef de cuisine) , 11 februarie 2013

    excelenta prezentare !

  • burdulea maria elena

    burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 13 iulie 2012

    Minunata cred si deosebit de aromata, imi inchipui.

  • Fara foto

    mira (Chef de cuisine) , 03 mai 2012

    Nu se poate fara mastica... dar unde o gasim?

    • www.divainbucatarie.ro

      www.divainbucatarie.ro (Chef de cuisine) , 03 mai 2012

      Suna atat de bine, incat as vrea neaparat sa o incerc!

    • mihai

      mihai (Chef de cuisine) , 01 mai 2012

      Foarte deliciosa!*****

    • Fara foto

      mary (Chef de cuisine) , 30 aprilie 2012

      foarte buna...am facut si eu o data....doar k putin altfel....eu o stiam de salep...e aceeasi budinca doar ca eu am facut-o cu praf salepi...o sa incerc sa fac dupa reteta ta cu amidon si faina de orez....yamy yamy mi-ai facut pofta....

    • Kyra

      Kyra (Chef de cuisine) , 29 aprilie 2012

      Foarte buna. Mai bine zis: delicioasa. Acum exista si in magazinele noastre apa de flori de portocal si apa de trandafiri. :( Mastica de Chios , nu. Dar tot o sa incerc reteta.

    • Adelina Damian-Fekete

      Adelina Damian-Fekete (Chef de cuisine) , 28 aprilie 2012

      Prin tine, cunoaştem arta culinară arabă. Multumim!

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Redusa

Timp

15 min

12 voturi

Ingrediente

  • “Muhalabieh” este o budinca de lapte
  • aromata specific in tarile arabe cu mastica si optional cu apa de roze si apa de flori de portocal.
  • In functie de regiune se poate intalni sub numele de : mouhalabieh
  • mahalabiya
  • mahalabia
  • muhalabia or mahallabiyya.
  • Avem nevoie de:
  • -1 litru de lapte
  • -2 linguri amidon de porumb
  • -2 linguri faina de orez
  • -4 linguri de zahar( sau dupa gust)
  • -1 lingurita granule de mastica
  • -1 lingura apa de roze
  • -1 lingura apa de flori de portocal
  • -nuca si scortisoara macinata pentru decor(optional)
  • -fistic pentru decor(optional)
  • -1 lingura de margarina(optional)

Raporteaza reteta

Retete
de Mihaela11
Shish Barak bi laban-Placintele cu carne in supa de iaurt

Shish Barak bi laban-Placintele cu carne in supa de iaurt

Prepararea aluatului pentru placinţele Se face un aluat din 1 ½ cãni de fãinã, ½ canã margarinã,

23 voturi    15 comentarii
2h 30 min
Mancaruri cu carne
Lasagna cu carne de vita macinata si legume

Lasagna cu carne de vita macinata si legume

Preparare Sosul de carne cu legume Se taie marunt ceapa si usturoiul. Ardeii se taie julien. Dovleceii

28 voturi    10 comentarii
1h 30 min
Paste si pizza
Pogacele cu telemea de oaie si oregano verde

Pogacele cu telemea de oaie si oregano verde

Preparare Se amesteca faina cu drojdia instantanee timp de 1 minut , apoi se adauga restul ingredientelor

18 voturi    11 comentarii
1h 15 min
Aluaturi si Foietaje

Manolovici Eugen (Chef de cuisine)

excelenta prezentare !

Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Budinci

Budinca de paste cu ton salata si branza Budinca de paste cu ton salata si branza

Se fierb pastele in multa apa cu sare pana sant aproape moi-al dente.Se stropesc cu 2-3 linguri de ulei de masline ca sa nu se lipeasca

3 voturi    0 comentarii
1h 15 min
Budinci
Crema de lamaie Crema de lamaie

Economica, sănătoasă și ușor de facut. Cea mai buna crema este cea făcută în casă. Se poate folosi pentru prajituri, rulade

2 voturi    0 comentarii
20 min
Budinci
Placinta cu lapte si gris