Ingrediente
-1 pahar de linte(maro), -2 pahare de "burghul""burghul" este griu fiert,uscat,zdrobitpe google,amanunte., Se poate folosi,cu rezultate bune,orezul normal(nu basmati,sau alte tipuri sofisticate)aici se foloseste,des,orezul,dar noua ne place cu "burghul", -camun(chimen turcesc) macinat, -2 cepe, -ulei de masline(cca 100 ml,sau dupa gust), -magi(delikat,vegeta...),sau numai sare
Dificultate: Redusa | Timp: 2h
13 voturi
Mod de preparare
Burghulul,curatat si spalat(neinmuiat) se pune intr-o cratita cu putin ulei de masline.Dupa ce se prajeste f.putin,se pune peste ,lintea fiarta;se mesteca,se pune vegeta...,sau numai sare(dupa gust,dar nu uitati ca avem putina sare si-n apa in care a fiert lintea) si cca 1/2 lingurita camun.
Se pune,apoi,apa(infierbintata)in care a fiert lintea,se pune si apa (de la robinet,dar incalzita)in asa fel,incit lichidul sa acopere burghulul(amestecat cu lintea) cca 1,5 cm.Se mesteca,se potriveste de sare.Se acopera,se lasa sa fiarba cca25 minute,mestecind la fiecare 10-15 minute.
In timpul acesta,ceapa se taie pestisori si se prajeste in ulei de masline(cca 100 ml);se prajeste, sa fie maro(vezi poza).Cind burghulul si lintea sint fierte(si nu mai este lichid),jumatate din cantitatea de ceapa(prajita) si uleiul(tot),se pune peste;se amesteca totul;se mai lasa pe foc cca 2-3 minute;se pune pe un platou;se pune deasupra,restul de ceapa prajita.
Se serveste fierbinte,cu salata.
E o mincare f.rapida,buna de post.
constanta proca (Chef de cuisine) , 23 mai 2010
Cred ca e o bunatate !
Mihaela11 (Chef de cuisine) , 12 aprilie 2010
Asa a iesit mujedera mea cu orez.Eu pun si 7-8 catei de usturoi la fiert cu orezul; ii dau un plus de aroma.
husni , 14 februarie 2010
Multumesc ! Are f multa dreptateMihaela;e o mincare buna,satioasa; am incercat sa scriu reteta cu detalii,sa fiu inteleasa,fiind o mincare arabeasca.Si asa,cum spune Mihaela,se poate si cu orez.
Mihaela11 (Chef de cuisine) , 13 februarie 2010
Delicios si prezentare de nota 10! Dragi prietene de pe gustos.ro, este o reteta foarte gustoasa, satioasa si foarte buna pentru post. Eu o fac cu orez. Mihaela
emadina (Chef de cuisine) , 25 ianuarie 2010
stiam de mult reteta asta dar n-am facut-o pana acum...pt ca n-am mai gasit grau tocat...
valentina ionita (Chef de cuisine) , 25 ianuarie 2010
Imi place tare mult lintea...Felicitari pentru reteta...
husni (Chef de cuisine) , 24 ianuarie 2010
Pun o poza cu cele 2 tipuri de linte,pe care le folosesc . Lintea maro se foloseste pt.mujedera si lintea portocalie,o folosesc pt.Supa crema de linte(in retetele mele,are nr 20)
Cely Snijec (Chef de cuisine) , 24 ianuarie 2010
Interesant. Am sa incerc si eu in post, dar fara delikat
Alice85 (Chef de cuisine) , 24 ianuarie 2010
PFAI de mine ,arata superrr
franceza (Chef de cuisine) , 24 ianuarie 2010
n-ar merge in loc de grau cus-cus?linte galbena sau maron?cea maron fierbe mai repede,cea galbena e mai gustoasa