autor:

LALY

» » Retete de post

Paine alba fara framantare

Autor: LALY (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 16 mai 2012

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: LALY (Chef de cuisine)   
Reteta postata pe: 16 mai 2012

Ingrediente
750 gr faina normala (tip 55), 2 lingurite de drojdie uscata (sau echivalentul a 30 gr drojdie proaspata), 2 lingurita rase cu sare, 600 ml apa calduta (nu fierbinte)

Dificultate: Ridicata Timp: 120h

8 voturi

Mod de preparare

Intr-un castron mai mare se amesteca faina cu drojdia şi sarea. Dacă utilizam drojdie proaspătă, o dizolvam în 100 ml de apă caldă din cei 600 ml prevăzuţi iniţial şi o adăugam în faină odată cu restul apei. Amestecăm vîrtos ingredientele pînă la omogenizare. Nu se frământă! Aruncam puţină făină peste aluat şi acoperim castronul cu folie de plastic sau cu un capac perfect adaptat castronului. Ideea este ca fermentaţia drojdiei să se facă în mediu umed şi călduţ. Lasăm la crescut aluatul circa 2 ore. Dacă temperatura ambiantă e mai ridicată de 20°c, 1 oră jumătate e suficient, dacă dimpotrivă e mai rece, puteţi lasă mai mult (eu am pus castronul in cuptorul stins). Aluatul va fi moale, lipicios şi plin de bule de aer.

După ce aluatul a crescut, încălzim cuptorul la 240-250°c. Dacă cratiţa, tava, tuciul, recipientul pe care il vom utiliza, are tendinţa să lipească, punem hârtie de copt înainte de a pune aluatul, sau incingem vasul în cuptor în timp ce acesta se încălzeşte, ca să fie fierbinte în momentul în care puneţi aluatul. Cu o lingură sau spatula, dezlipim aluatul din castronul în care a stat la crescut şi il răsturnam în recipientul în care îl veţi coace (eu am incins o cratita in cuptor). Punem un capac adaptat vasului, şi coacem acoperit 40-50 de minute (depinde de cuptor şi de puterea lui). Apoi scoatem capacul şi mai lasam sa se coaca descoperită încă 15-20 minute, scăzând temperatura la 180-200°c.

Painea de casa se încearcă dacă e coaptă bine ciocănind cu degetul în coaja de pe fund, trebuie să sune a gol! Dacă vi se pare necesar, o mai lasaţi câteva minute pe gratar în cuptor.
Daca ti-a placut reteta noastra "Paine alba fara framantare" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Retete de post
Tarta cu umplutura de visine

Tarta cu umplutura de visine

Aluat: Mixam margarina (care trebuie sa fie la temperatura camerei) cu zaharul vanilat,zaharul

1 vot    0 comentarii
1h 50 min
Retete de post
Mancare cu masline

Mancare cu masline

Se taie ceapa marunt si se caleste in putin ulei incins, apoi se adauga morcovul taiat rondele, sare,

3 voturi    0 comentarii
40 min
Retete de post

Recomandari pentru tine si casa ta

Ondulator Easy Curl

- 20 %
169.99 lei
135.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 1 comentariu
  • Fara foto

  • Lia Maria

    Lia Maria (Chef de cuisine) , 21 mai 2012

    Ce minunatie de painica !parca-i simt aroma imbietoare yumi,yumi...tare bine arata, felicitari !

Dificultate

Ridicata

Timp

120h

8 voturi

Ingrediente

  • 750 gr faina normala (tip 55)
  • 2 lingurite de drojdie uscata (sau echivalentul a 30 gr drojdie proaspata)
  • 2 lingurita rase cu sare
  • 600 ml apa calduta (nu fierbinte)

Raporteaza reteta

Retete
de LALY
FURSECURI CU STAFIDE

FURSECURI CU STAFIDE

Se lasa untul la inmuiat la temperatura camerei,iar stafidele se inmoaie in rom.Se freaca galbenusurile

3 voturi    2 comentarii
30 min
Prajituri
Tort de ciocolata

Tort de ciocolata

Se bate albusul spuma cu zaharul,peste care se adauga galbenusurile,uleiul si faina.Se adauga

1 vot    1 comentariu
4h
Prajituri
Tort de frisca

Tort de frisca

Toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei.Se separa albusurile de galbenusuri si

4 voturi    1 comentariu
3h
Prajituri
Lia Maria

Lia Maria (Chef de cuisine)

Ce minunatie de painica !parca-i simt aroma imbietoare yumi,yumi...tare bine arata, felicitari !

Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Retete de post

Mancarica de dovleac placintar Mancarica de dovleac placintar

Se taie miezul de pe coaja dovleacului in cubulete mici. Orezul spalat se acopera cu apa rece si se lasa o ora sa se inmoaie un pic. Se

0 voturi    0 comentarii
45 min
Mancaruri cu legume si zarzavaturi
Pateuri cu branza vegetala Pateuri cu branza vegetala

Intr-un bol punem faina, facem pe mijloc loc si turnam uleiul si sarea si praful de copt si incepem sa amestecam, dupa care adaugam

0 voturi    0 comentarii
1h 15 min
Aluaturi si Foietaje
Ciuperci umplute de post