autor:

Anca E. Voicu

» » , , Retete de Pasti, Aluaturi si Foietaje, Dulciuri diverse

Panettone de casa

Autor: Anca E. Voicu (Chef de cuisine)   
   Specific: 

Italia


    Reteta postata pe: 12 mai 2020

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Anca E. Voicu (Chef de cuisine)   
Specific:  

Italia


Reteta postata pe: 12 mai 2020

Ingrediente
Pentru maia:, 25 g drojdie proaspătă,, 50 ml apă,, 50 g făină albă 000,, 1 linguriță zahăr,, , Pentru aluat:, 2 ouă,, 2 gălbenușuri,, 350 g făină albă 000,, Un praf de sare,, 150 ml lapte,, 80 g unt,, 5 ml îndulcitor,, 35 g stafide aurii,, 5 g pudră de vanilie,, 1 linguriță esență de rom,, 1 linguriță coajă de mandarine (ținută în zahăr la borcan),, 1 linguriță coajă de lămâie (ținută în zahăr la borcan),, Rahat de trandafiri, după gust,, Rahat de lămâie, după gust,, , În plus:, 30 g făină (pentru blatul de lucru),, 50 ml lapte,, 1 linguriță zahăr

Dificultate: Ridicata Timp: 5h 25 min

1 vot

Mod de preparare

Un desert italian (originar din Milano) deosebit, care ne-a cucerit cu textura și aromele lui.

Nu mă așteptam să-mi placă atât un cozonac, altul în afară de cel cu nucă și cacao, sau cel cu unt, așa cum ne-am obișnuit cu toții, însă acesta ne-a surprins. A fost ceva de muncă la el, am vrut să iasă perfect, dar și pentru că am avut multe aluaturi de pregătit în week-end, am ales frământarea la mixer.

Timpul de dospire este mai îndelungat comparativ cu un cozonac obișnuit, pentru a căpăta forma unui dom, trebuie dospit de 3 ori, ceea ce poate dura și o zi întreagă, de aceea are și altă textură și altă aromă.

De obicei, se face cu făină Manitoba (o făină de forță), însă nu am găsit și am vrut s-o înlocuiesc cu cea 650, care este bogată în gluten, însă mirosea a mucegai și a trebuit să renunț și la aceasta. Așa că a trebuit să mă descurc cu ce am: făina albă 000. Singurul inconvenient este că folosind o făină tip 000 la un astfel de aluat, produsul final se lasă un pic la coacere (din cauza conținutului scăzut de gluten). Cu siguranță o să testez și făina Manitoba, ca să văd diferența.

Se adaugă ce mirodenii vă plac, eu am folosit coajă de mandarine și de lămâie, stafide și rahat.





Porții: 12





Mod de preparare:

Se pregătește maiaua, dizolvând drojdia într-un bol cu apă caldă, se adaugă zahărul și făină și se amestecă până se obține o pastă. Se lasă la odihnit, o oră.



În bolul de la mixer se adaugă făina (în care am amestecat sarea), maiaua, ouăle și laptele și se începe frământarea. Când se formează coca, se adaugă untul topit, în fir subțire. Acesta trebuie adăugat la urmă și să nu fie fierbinte, ci călduț. Se frământă până se obține un aluat neted. Acum se adaugă mirodeniile, romul și vanilia și se amestecă până vedem că sunt bine încorporate. Mie mi-a luat 14 minute să-l frământ cu robotul (mixer).



Se tansferă aluatul pe blatul de lucru presărat cu puțină făină (30 g) pentru a-i da forma rotundă. Se mută într-un bol înalt și se lasă la dospit o oră și jumătate.



După ce a crescut, se transferă aluatul în forma de panettone, dacă aveți, sau o cratiță îngustă, dar să-i faceți un guler din hârtie de copt cât mai înalt și mai gros, ca să susțină aluatul. De aici, se mai lasă la dospit încă două ore.



Se unge cu ou sau lapte amestecat cu zahăr și se dă la cuptorul preîncălzit, 35-40 de minute, la foc mic. Eu l-am ținut pe grătarul cel mai de jos, ca să intre în cuptor, fiind atât de înalt, am dat focul mic.



Un alt detaliu important, specific acestui desert este procesul de răcire. Se scoate panettone din formă, având grijă la aburii fierbinți, se înfing niște frigărui în el, jos, la bază și se răcește cu capul în jos, sprijinită astfel încât să nu atingă masa (eu l-am pus într-o oală mai înaltă decât el), așa cum se vede în poză.

După ce se răcește, se poate felia.



Poftă Bună!

Dacă v-a plăcut reţeta mea, o puteţi găsi şi pe blogul meu:

https://ancutsa-cuisine.blogspot.com/2020/05/panettone-de-casa.html
Daca ti-a placut reteta noastra "Panettone de casa" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Retete de Pasti
Drob de pui cu ciuperci

Drob de pui cu ciuperci

Punem puiul la fiert cu niscaiva condimente sare si boabe de piper, am pus 1/2 lgt curry, 1/2 lgt

4 voturi    0 comentarii
1h 30 min
Retete de Pasti
Friptura de Iepure la Cuptor

Friptura de Iepure la Cuptor

Pasul 1: Incalzim cuptorul. Scoatem bucatile de carne de iepure din marinata si le stergem bine. Pasul

1 vot    0 comentarii
1h 40 min
Retete de Pasti

Recomandari pentru tine si casa ta

Crockpot Express

- 20 %
999.99 lei
799.99 lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 4 comentarii
  • Fara foto

  • Fara foto

    Lelia , 06 iunie 2020

    O bunatate .

  • Fara foto

    Costel , 31 mai 2020

    FOARTE BUN .

  • Fara foto

    Cosmin , 17 mai 2020

    Wauuu, ceva bun, dulce si gustos.

    • Fara foto

      Casandra , 14 mai 2020

      Foarte bun, imi place tare mult.

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Ridicata

Timp

5h 25 min

1 vot

Ingrediente

  • Pentru maia:
  • 25 g drojdie proaspătă,
  • 50 ml apă,
  • 50 g făină albă 000,
  • 1 linguriță zahăr,
  • Pentru aluat:
  • 2 ouă,
  • 2 gălbenușuri,
  • 350 g făină albă 000,
  • Un praf de sare,
  • 150 ml lapte,
  • 80 g unt,
  • 5 ml îndulcitor,
  • 35 g stafide aurii,
  • 5 g pudră de vanilie,
  • 1 linguriță esență de rom,
  • 1 linguriță coajă de mandarine (ținută în zahăr la borcan),
  • 1 linguriță coajă de lămâie (ținută în zahăr la borcan),
  • Rahat de trandafiri
  • după gust,
  • Rahat de lămâie
  • după gust,
  • În plus:
  • 30 g făină (pentru blatul de lucru),
  • 50 ml lapte,
  • 1 linguriță zahăr

Raporteaza reteta

Retete
de Anca E. Voicu
Prajitura cu dulceata si glazura de albus cu nuca

Prajitura cu dulceata si glazura de albus cu nuca

Blatul: Se freaca galbenusurile cu zaharul, se adauga margarina, praful de copt stins in zeama

14 voturi    6 comentarii
35 min
Prajituri
Prajitura cu foi de miere si crema de smantana

Prajitura cu foi de miere si crema de smantana

Foile cu miere: Se freaca zaharul cu ouale, se adauga mierea, uleiul, bicarbonatul stins in zeama

5 voturi    5 comentarii
59 min
Prajituri
Ecleruri in forma de inimioara

Ecleruri in forma de inimioara

Eclerurile: Se pun la fiert apa cu uleiul si cu un praf de sare. Cand fierbe apa, dam de pe foc

3 voturi    3 comentarii
2h 30 min
Dulciuri diverse

Lelia

O bunatate .

Adauga reteta
Adauga articol
CONCURS CULINAR: Delicii culinare de vara
Retete

din Retete de Pasti

Pasca fara aluat Pasca fara aluat

Se mixeaza ouale bine, se adauga zaharul, zaharul vanilat. Se mixeaza pana se topeste zaharul, adaugi untul moale-topit, mixezi sa se

0 voturi    0 comentarii
1h
Retete de Pasti
Cozonac Cozonac

Mai întâi pregătim maiaua. Într-un bol punem drojdia uscata, 2 linguri de zahar, 2 linguri de faina, 2 linguri de

0 voturi    0 comentarii
2h 30 min
Retete de Pasti
Bors de miel