autor:

Doina  Varga

» » Prajituri

Piersicute

Autor: Doina Varga (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 05 ianuarie 2010

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Doina Varga (Chef de cuisine)   
Reteta postata pe: 05 ianuarie 2010

Ingrediente
3 oua intregi, 3 galbenusuri, 600 g zahar, 250 ml ulei, 750 g faina, 2 lingurite otet sau zeama de lamaie, 1 plic zahar vanilat, 2 plicuri praf de copt, 70 ml lichid pentru crema (cafea, lapte sau compot), 200 g unt sau margarina, 3-4 linguri cacao (sau 1 plic de crema instant pentru prajituri, de rom, ciocolata, caramel, cacao), 100 ml compot sau suc de visine, zmeura (rosu), 100 ml suc de lamaie, compot de pere, gutui (galben), 100 ml cafea sau ness (maro), daca doriti si verde 100 ml zeama de spanac crud mixat sau un colorant alimentar, cateva frunzulite verzi pentru decor

Dificultate: Ridicata Timp: 4h 45 min

160 voturi

Mod de preparare

Preparati aluatul astfel: puneti intr-un vas mai mare o cana de zahar, ouale intregi si galbenusurile si amestecati cu un tel sub forma de para, ca la maioneza, cu 3/4 cana de ulei (200 ml), adaugati zaharul vanilat, praful de copt stins cu zeama de lamaie sau otetul, apoi incorporati cam 650-700 g faina pana obtineti un aluat mai vartos. Presarati masa cu faina cernuta si rasturnati aluatul, apoi framantati-l putin pana se desprinde de pe maini si nu se mai lipeste de masa. Impartiti aluatul in 5-6 parti, formati cate un sul de 1,5 cm diametru, pe care il taiati bucati de 14-15 mm lungime pe care le rotunjiti in podul palmei sub forma de bilute (vezi video).
Puneti bilutele la copt in tava unsa si tapetata cu faina, la distanta de aproximativ 2 cm intre ele (vor creste) si lasati-le la cuptorul preincalzit, la foc mic, cam 10-12 minute, pana se umfla si devin aurii. In timp ce se coace o tava, puteti sa umpleti cu bilute o alta tava (va pot ajuta si copiii sau sotii sa faceti bilute, va fi o distractie in familie). Scoateti bilutele, care se turtesc la copt si formeaza jumatatile de piersicute si rasturnati-le intr-un lighean mai mare ca sa se raceasca. Procedati la fel pana terminati de copt tot aluatul. Vor iesi cam 200 de jumatati de piersicute.
Cu un cutitas scobiti jumatatile de piersicute lasand o margine de 3-4 mm grosime. Aveti mare grija sa scobiti usor sa nu le faramati, sunt ca niste biscuiti fragezi. Daca se sfarama vreuna, o lasati pentru umplutura. Pot fi scobite si a doua zi sau peste o saptamana. Le scobiti cand aveti timp si chef, chiar si cand va uitati le televizor.
Preparati crema: amestecati tot ce a ramas de la scobit cu untul sau margarina, lichidul, cacao sau crema instant pana obtineti o crema omogena. Cine doreste poate sa adauge nuci macinate, stafide, cocos, cubulete de rahat. Puteti sa o faceti mereu altfel, depinde de gustul si imaginatia dumneavoastra.
Umpleti jumatatile cu crema, apoi lipiti-le doua cate doua, dupa dimensiuni si curatati surplusul de crema. Dupa ce le-ati format pe toate incepeti sa le “vopsiti”. Pregatiti o tava in care puneti zahar si cateva castronele cu lichide colorate (rosu, galben, maro, verde, etc.). Inmuiati pe rand piersicutele in doua-trei culori, apoi tavaliti-le prin zahar si puneti-le pe platouri sau tavi mai intinse la uscat.
Intoarceti-le din cand in cand, ca sa se intareasca bine pe toate partile. La mijloc vor fragede si moi si doua saptamani. Ca sa uimiti asistenta, le puteti decora cu frunzulite de menta, busuioc, vasc … Eu am folosit frunzulitele de la mandarine.
Daca ti-a placut reteta noastra "Piersicute" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Prajituri
Piersicute

Piersicute

Amestecam ouale cu zaharul si vanilia, apoi adaugam uleiul si un sfert din cantitatea de faina amestecata

24 voturi    7 comentarii
1h 30 min
Prajituri
Piersicute

Piersicute

Piersicutele intotdeauna apreciate pe masa de sarbatoare. Aluat Incepem prin a mixa ouale

9 voturi    0 comentarii
2h 30 min
Dulciuri diverse

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • Reteta testata de 1 utilizator Ai testat si tu reteta?
  • Fara foto

    Genoveva (Chef de cuisine):

    Am incercat reteta dar nu am respectat intocmai cantitatile, am combinat-o cu o reteta veche pe care o am de la mama, iar crema am facut-o cum se facea pe vremuri (cu resturile scobite, cacao, margarina, lapte, gem de piersici etc) si au iesit extraordinar de bune!

  • 27 comentarii
  • Fara foto

  • Fara foto

    Mica Hara , 02 ianuarie 2016

    Va rog spune-ti si mie daca nu am colorant cum sa fac? Multumesc

  • Fara foto

    ale , 23 decembrie 2015

    zahar in crema nu mai pui? e suficient cel din "exterior"?

  • Fara foto

    Ella Radulescu , 09 septembrie 2014

    Si eu le fac aceste prajituri si pun in crema nuca prajita si macinata. Sunt foarte bune si aspectuoase.

    • Fara foto

      Nelutu Si Liliana , 27 decembrie 2013

      mmmmmmmmmmm facute de mine va invit

    • Alina_Chiticaru

      Alina_Chiticaru (Chef de cuisine) , 22 decembrie 2013

      Arata minunat! Trebuie incercat...

    • Fara foto

      Mariana Stoian , 22 decembrie 2013

      nu le am mai facut de mult cred ca am sa le fac si eu

    • Fara foto

      Mihai Cozma , 20 decembrie 2013

      mda,eu le coc chiar acum,,,,miros binemsi chiar sunt un bucatar priceput...sa vedem finalul....

    • Paraschiva_Ignat

      Paraschiva_Ignat (Bucatar) , 28 ianuarie 2013

      Cred ca un borcan de gem de caise este mai gustos si mai aromat! Eu asa le fac si sunt foarte gustoase! Dar, din pacate nu le-am mai facut de ceva timp! De Paste!

    • burdulea maria elena

      burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 27 ianuarie 2013

      Ce dor imi este de aceste deserturi! Nu am facut de mult.

    • constanta proca

      constanta proca (Chef de cuisine) , 10 iulie 2012

      O bunatate si aspectul este impecabil.....

    • vera

      vera (Chef de cuisine) , 26 iunie 2010

      ce bine arata ... imi place mult reteta, ce culori frumoase !!!

    • constanta proca

      constanta proca (Chef de cuisine) , 31 mai 2010

      Bine mai arata !

    • burdulea maria elena

      burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 23 mai 2010

      Foarte bune, pe vremuri faceam si eu, acum nu am facut de mult.

    • marta gabriela abdelhafiz

      marta gabriela abdelhafiz (Chef de cuisine) , 22 mai 2010

      arata minunat si sint unele din favoritele mele

    • Fara foto

      Estera Flori (Chef de cuisine) , 09 mai 2010

      arata super,felicitari.

    • Piri Piri e Canela

      Piri Piri e Canela (Chef de cuisine) , 06 aprilie 2010

      preferatele mele,bunica mea ne facea la fiecare sarbatoare,arata super!!!

    • Ionelia Bardas

      Ionelia Bardas (Chef de cuisine) , 28 martie 2010

      felicitari,sunt foarte delicioase,la fel ne facea mama cand eram mici,ni le pregatea cu o zi inainte pt diferite serbari scolare...trebuie sa ai rabdare sa le faci

    • Fara foto

      petraru mihaela , 15 martie 2010

      arata foarte bine piersicutele si am sa incerc si eu sai fac la bebe

    • mihaela cecilia

      mihaela cecilia (Chef de cuisine) , 11 martie 2010

      Arata minunat si sunt sigura ca sunt si foarte bune! Felicitari!

    • Fara foto

      andries alexandra , 26 februarie 2010

      arata foarte bine,am sa incerc si am sa comentez dupa aia din nou

    • Varadi Silvia

      Varadi Silvia (Chef de cuisine) , 11 ianuarie 2010

      Foarte frumos arata,felicitari.

    • dicarmencitta1957

      dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 09 ianuarie 2010

      Foarte aspecuoase si sunt sigura ca sunt si foarte bune.Felicitari.

    • Dana Saila( Salwa Nabhani)

      Dana Saila( Salwa Nabhani) (Chef de cuisine) , 08 ianuarie 2010

      Mmmm bune si piersicutzele, dar daca bun niste menta verde in loc de spanac?

    • lumi

      lumi (Chef de cuisine) , 08 ianuarie 2010

      foarte bune! Si eu pregateam aceste piersicute...cu ani in urma...

    • Cely Snijec

      Cely Snijec (Chef de cuisine) , 08 ianuarie 2010

      Foarte aspectuoase. Felicitar pentru rabdare!

    • flori de piatra

      flori de piatra (Chef de cuisine) , 07 ianuarie 2010

      Aspectuoase si desigur gustoase. Felicitari!

    • mac myra

      mac myra (Chef de cuisine) , 06 ianuarie 2010

      Delicioase......

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Ridicata

Timp

4h 45 min

160 voturi

Ingrediente

  • 3 oua intregi
  • 3 galbenusuri
  • 600 g zahar
  • 250 ml ulei
  • 750 g faina
  • 2 lingurite otet sau zeama de lamaie
  • 1 plic zahar vanilat
  • 2 plicuri praf de copt
  • 70 ml lichid pentru crema (cafea
  • lapte sau compot)
  • 200 g unt sau margarina
  • 3-4 linguri cacao (sau 1 plic de crema instant pentru prajituri
  • de rom
  • ciocolata
  • caramel
  • cacao)
  • 100 ml compot sau suc de visine
  • zmeura (rosu)
  • 100 ml suc de lamaie
  • compot de pere
  • gutui (galben)
  • 100 ml cafea sau ness (maro)
  • daca doriti si verde 100 ml zeama de spanac crud mixat sau un colorant alimentar
  • cateva frunzulite verzi pentru decor

Raporteaza reteta

Retete
de Doina Varga
Praz umplut

Praz umplut

Se taie prazul, pana la frunze , in bucati lungi de 6-8 cm desfacandu-se in tubulete de cate 2 straturi.

41 voturi    8 comentarii
1h 25 min
Retete vegetariene
Gratar special de pui

Gratar special de pui

1. Se taie pieptul de pui in lung in sase fasii, se condimenteaza, se bate putin. 2. Se toaca pulpele

32 voturi    7 comentarii
45 min
Fripturi
Prajitura rapida (simpla) cu mere fara aluat

Prajitura rapida (simpla) cu mere fara aluat

Intr-o tava puneti 1/2 pachet margarina (100g), turnati 1/2 din Compozitia 1, puneti merele stoarse,

125 voturi    20 comentarii
40 min
Prajituri

Mica Hara

Va rog spune-ti si mie daca nu am colorant cum sa fac? Multumesc

Adauga reteta
Retete

din Prajituri

Tarta cu blat fraged si nectarine caramelizate Tarta cu blat fraged si nectarine caramelizate

Margarina moale se mixeaza cu zaharul pudra, cu oul, apoi se adauga si galbenusurile si la sfarsit, faina amestecata cu amidonul. Se

0 voturi    0 comentarii
40 min
Dulciuri diverse
Prajitura Ciresica cu bezea Prajitura Ciresica cu bezea

Se mixeaza galbenusurile cu un praf de sare si zahar, se adauga uleiul, laptele si apoi faina, amoniacul stins cu suc de lamaie. Se

0 voturi    0 comentarii
50 min
Dulciuri diverse
Cuburi ciocolatoase