autor:

Sinziana

» » Aperitive

PIURE DE SPANAC CU FRIGANELE

Autor: Sinziana (Chef de cuisine)   
   Specific: 

Romania


    Reteta postata pe: 03 iunie 2015

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Sinziana (Chef de cuisine)   
Specific:  

Romania


Reteta postata pe: 03 iunie 2015

Ingrediente
450-500 g spanac, 2 linguri ulei de floarea soarelui, 1 lingurita rasa de sare iodata, marar verde, leustean verde (acestea se pot inlocui si cu varianta uscata din pungi), 3 oua, 500 ml lapte dulce, 40 g unt, 4-5 cate de usturoi sau pudra de usturoi, 1 lingura de faina alba, 4-5 linguri de smantana de gatit

Dificultate: Medie Timp: 1h 30 min

2 voturi

Mod de preparare

Daca spanacul este crud, de la piata, el va trebui spalat bine, se vor arunca cotoarele iar frunzele se vor pune intr-o oala cu apa fierbinte pentru a se opari. Se pot lasa sa fiarba in cateva clocote, apoi se strecoara, se clatesc in apa rece si se taie marunt.

Putem scuti aceasta etapa preliminara daca luam o punga de spanac congelat de la supermarket sau o cutie cu spanac fin, crema (legumele si fructele congelate isi pastreaza in totalitate calitatile si principiile nutritive).



Curatam cateii de usturoi, ii spalam bine si ii taiem marunt, apoi ii punem la calit cu uleiul. Adaugam sarea, mararul, leusteanul si o lamela de unt, apoi le mai rumenim putin pana usturoiul devine lucios, fara sa se arda, pentru ca daca-si schimba culoarea devine toxic. Adaugam spanacul si il lasam putin si pe el la calit pentru a i se intensifica aroma, apoi adaugam smantana de gatit si 150 ml lapte dulce. Lasam sa dea totul in clocot, dar mestecam din cand in cand sa nu se prinda de fundul vasului.

Frecam o lingura de faina cu apa rece pana cand devine cremoasa si nu mai sunt cocoloase, apoi adaugam peste ea 150 ml de lapte si omogenizam. Turnam aceasta compozitie peste spanacul din cratita si le lasam sa fiarba pana se ingroasa si simtim ca lingura se invarte mai greu iar mirosul de faina a disparut.

Cand e gata, lasam mancarea sa se odihneasca cu capacul acoperit.



Pregatim friganelele astfel:

Taiem painea in felii potrivite (de preferat ar fi sa avem paine gata feliata) si pregatim, in 2 farfurii adanci, laptele si ouale - pe care le vom bate bine cu un praf de sare.

Intr-o tigaie antiaderenta punem sa se topeasca un cub mic de unt (nu punem tot untul dintr-o data pentru ca se va arde si friganelele vor iesi negricioase si cu gust de ars si fum).

Trecem fiecare felie de paine prin lapte (daca s-a imbibat prea mult o mai presam putin), apoi prin oul batut si o punem in tigaie sa se rumeneasca cate 1-2 minute pe fiecare parte, apoi o scoatem intr-un vas termorezistent. Procedam asa pana terminam toate feliile de paine. Putem folosi ulei in loc de unt la prajirea lor, dar in combinatie cu piureul de spanac eu prefer untul.

Punem pe farfurii intinse friganelele si piureul de spanac. Se serveste simplu.

Observatie: am specificat sare iodata pentru ca, in cazul persoanelor care nu mananca deloc carne, cantitatea de iod din organism scade destul de mult, la fel si sodiul si chiar potasiul. Deci in cazul vegetarienilor este necesara sarea in mancare si mai ales sarea iodata.
Daca ti-a placut reteta noastra "PIURE DE SPANAC CU FRIGANELE" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Aperitive
Ghebe cu maioneza si usturoi

Ghebe cu maioneza si usturoi

Ghebele se lasa la decongelat,dupa care se storc si se dau prin masina de tocat carne. Se amesteca

6 voturi    3 comentarii
20 min
Aperitive
Porumb congelat fiert

Porumb congelat fiert

Cand doriti sa fierbeti porumbul congelat,il introduceti direct in apa fiarta sau il fierbeti la

8 voturi    5 comentarii
1h
Aperitive

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 2 comentarii
  • Fara foto

  • Sidy

    Sidy (Chef de cuisine) , 09 august 2016

    Interesant ! Spanac cu leustean si marar nu am incercat niciodata ! Cred ca trebuie sa aiba un gust aparte.... Cand mai fac spanac, incerc.

  • Fara foto

    marmite (Maestru bucatar) , 04 ianuarie 2016

    Foarte atent la detalii scrisa reteta si amanuntit, util pentru gospodine la inceput de cariera :) O sa incerc si eu combinatia de spanac cu leustean si marar, multumesc de idee!

Dificultate

Medie

Timp

1h 30 min

2 voturi

Ingrediente

  • 450-500 g spanac
  • 2 linguri ulei de floarea soarelui
  • 1 lingurita rasa de sare iodata
  • marar verde
  • leustean verde (acestea se pot inlocui si cu varianta uscata din pungi)
  • 3 oua
  • 500 ml lapte dulce
  • 40 g unt
  • 4-5 cate de usturoi sau pudra de usturoi
  • 1 lingura de faina alba
  • 4-5 linguri de smantana de gatit

Raporteaza reteta

Retete
de Sinziana
Orez cu fenicul si telina la cuptor

Orez cu fenicul si telina la cuptor

Spalam bine orezul (in 2-3 ape), apoi il lasam la inmuiat in apa curata, 1-2 ore. Intre timp spalam

1 vot    0 comentarii
1h 30 min
Budinci
Clatite fine cu mere

Clatite fine cu mere

Se bat oule intregi cu telul, adaugand un praf de sare, pana devin spumoase. Adaugam o lingura mare

1 vot    0 comentarii
2h 30 min
Dulciuri diverse
Salata de legume cu sos de maioneza si tarhon

Salata de legume cu sos de maioneza si tarhon

Se decojesc si se spala bine toate legumele. Se pun legumele sa fiarba in apa cu sare (sarea nu lasa

1 vot    0 comentarii
2h
Aperitive

Sidy (Chef de cuisine)

Interesant ! Spanac cu leustean si marar nu am incercat niciodata ! Cred ca trebuie sa aiba un gust aparte.... Cand mai fac spanac, incerc.

Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Aperitive

Carnati de casa in aluat de pizza Carnati de casa in aluat de pizza

Se face un aluat simplu de pizza din ingredientele mai sus mentionate si se lasa la dospit cam 15-20 de minute Se intinde aluatul in

23 voturi    12 comentarii
1h 10 min
Aperitive
Placinta cu varza calita (varzari) Placinta cu varza calita (varzari)

Din faina, lapte, ou, drojdia activata cu sare si zahar, se framanta un aluat. Aluatul se lasa la dospit, iar in timpul acesta se caleste

0 voturi    0 comentarii
1h 30 min
Aperitive
Chiftele de dovlecei cu morcov si cascaval