Populara placinta a patruns in Dacia prin intermediul romanilor,care la randul lor au preluat reteta de la greci. Romancele de azi si dintotdeauna au plamadit placinte fel si fel :dulci, sarate, retetele fiind adaptate in functie de obiceiurile locului.
Cine nu a pregatit sau degustat macar o data , placinta cu ravase, nelipsita de pe masa de revelion, dornic sa-si cunoasca norocul in anul ce urmeaza? Cine nu a fost imbatat macar o data de mirosul placintei cu mere de toamna dulci acrisoare ? sau a celei de dovleac in amestec cu scortisoara si nuca...Cine nu a auzit de traditionala pasca pregatita de toate gospodinele in ajunul Sfintelor zile de Pasti!
Bunica obisnuia sa pregateasca placintele cu branza in sambata dinaintea Floriilor -sau a lui Lazar, si sa le dea de pomana in special copiilor. Ne imbia sa mancam spunandu-ne ca astfel nu vom muri de pofta ca Lazar sau ca nu vom cadea niciodata din pom - conform legendelor povestite de ea ....
La placinte inainte! :)
Placinta turnata cu branza dulce seamana mai mult a prajitura ,dar pentru ca are cele doua straturi si umplutura ...tot placinta sa-i zicem!
O placinta- fina, gustoasa si aromata!
Umplutura:
Se paseaza bine branza proaspata ,
se amesteca apoi cu smantana,
ouale, mirodeniile, grisul ,
zaharul si stafidele.
Aluatul:
Se mixeaza ouale intregi cu zaharul si
se adauga restul ingredientelor.
Aluatul obtinut se imparte in doua parti egale.
Se unge o tava cu ulei si se presara cu faina.
Se toarna prima jumatate din cantitatea de aluat si se coace 7-8 minute.
Se scoate tava, se aseaza umplutura si se toarna si restul de aluat. Se mai coace inca 25-30 minute.
Se pudreaza cu zahar farin.
Este delicioasa servita calda, dar nici rece nu e de refuzat. ;)
Bucura-i pe cei dragi pregatindu-le aceste cornuri pufoase cu gem! Reteta este simpla si delicioasa, se prepara usor, iar...
Cornuri pufoase cu gem - reteta simpla si delicioasaPlacinte cu aluat fraged de casa si branza sarata, o reteta simpla si delicioasa, perfecta pentru gustari sau aperitive....
Placinte cu aluat fraged de casa si branza sarata. Reteta simpla si delicioasaSe spala lintea, se scurge si se acopera cu apa fiarta, intr-un castron pe care il acoperim cateva minute.
Supa de toamna cu linte si oua de prepelitaRetete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...
Desert pasca cu branza si ciocolataBun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele
Nectar de caise
Comentarii