Placinta cu dovleac

Placinta cu dovleac este una dintre placintele mele preferate si nu exista toamna in care sa nu o fac de cateva ori.

Timp pregatire
90 minute
Complexitate
redusa
Placinta cu dovleac

Ingrediente

  • Aluat:
  • 500 g faina
  • 25 g drojdie proaspata sau 10 g uscata
  • 1/2 lingura sare
  • 1 ou
  • 4-5 linguri ulei
  • 300 ml apa calda
  • Compozitia:
  • 1,5 kg dovleac
  • 250 g zahar(daca doriti mai dulce mai puteti adauga)
  • 2 linguri scortisoara
  • 50 g unt
  • 1 praf de sare
  • 2 lingurite zeama lamaie( facultativ)
  • 150 g nuca maruntita
  • 2 plicuri mici de vanilie, sau 2 linguri
  • Pentru uns:
  • 2 linguri ulei amestecat cu 2 linguri unt
  • Decor:
  • Zahar pudra vanilat

Mod de preparare

Placinta cu dovleac este una dintre placintele mele preferate si nu exista toamna in care sa nu o fac de cateva ori. Si cum toamna a batut la usa, am si pregatit placinta preferata, pe care am savurat-o cu foarte mare pofta. Pentru placinta, eu nu folosesc foi subtiri, ci fac un aluat de casa, care e foarte rapid si nu necesita nici prea multe ingrediente. Mai intai ne vom ocupa de umplutura care are nevoie de putin timp ca sa se raceasca, de ce spun asta, pentru ca aluatul nostru nu trebuie lasat sa creasca decat doar cateva minute sa se odihneasca.

Mai intai vom taia dovleacul in doua si il vom scobi de seminte, apoi se decojeste si il vom felia in felii nu prea groase, apoi il vom rade pe razatoarea cu gauri mari.

Intr-o cratita incapatoare vom topi cele 50 de grame de unt, si vom adauga dovleacul ras, zaharul, scortisoara, nuca maruntita, praful de sare, vanilia si daca doriti putina zeama de lamaie. Vom cali dovleacul, amestecand din cand in cand pana cand se inmoaie, aproximativ 15 minute, dupa care il vom lua de pe foc si il vom lasa sa se raceasca complet.

In timp ce se raceste umplutura, ne vom ocupa de aluat. Vom cerne faina intr-un castron, iar in mijloc vom face o adancitura in care vom pune, drojdia cu zaharul si cateva linguri de apa ca sa dospeasca. Lasam 5 minute la loc cald, iar dupa ce a dospit, adaugam oul, sarea si restul de apa rece si vom incepe framantatul. In functie de calitatea fainii, ar putea sa fie nevoie de inca putina apa sau de inca putina faina. Vom framanta aluatul, iar la sfarsit vom adauga uleiul si vom continua framantatul pana cand aluatul devine foarte neted, nelipicios si cu o consistenta ceva mai ferma decat a unui aluat de paine (framantatul trebuie sa dureze cel putin 15 minute). Aluatul il vom acoperi cu folie alimentara si il vom lasa sa se odihneasca cel putin 15 minute. Dupa ce s-a odihnit, vom imparti aluatul in 3 bucati, astfel vom obtine 3 placinte, pe care le vom coace intr-o tava cu dim. 30 x 33cm. Vom intinde prima foaie pe masa de lucru pe care vom presara putina faina, ca sa nu se lipeasca. Vom imparti compozitia in 3 parti, iar dupa ce am intins foaia, care nu trebuie sa fie prea subtire, ca sa nu se rupa la rulat, vom pune compozitia pe foaie, o vom rula, iar la sfarsit vom introduce capetele spre interior, pentru a evita iesirea umpluturii. Ideal este sa nu se rupa foia deloc, dar niste mici perforatii sunt admise. Dupa ce am rulat placinta, o vom pune in tava tapetata cu hartie de copt si unsa cu putin unt sau ulei. Vom proceda la fel cu celelalte 2 bucati de aluat, suprafata lor se unge cu amestecul de unt topit si ulei, iar dupa ce le-am terminat le vom da la cuptorul

preincalzit la 190 de grade C, timp de 10 minute, apoi focul se reduce la 180 de grade C si se continua coacerea inca 35 de minute. Dupa ce s-au rumenit frumos, le vom scoate si le vom lasa sa se raceasca 15-20 de minute, dupa care le vom pudra cu zahar vanilat. Vom felia placinta, dar sa fim atenti ca feliile sa nu fie prea subtiri ca sa nu se rupa, pentru ca foile sunt foarte fragede. Este o placinta foarte delicioasa si aromata.

Va doresc : Pofta buna!

Specific: Romania

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Galette cu caise. Reteta de tarta rustica cu caise

Galette cu caise. Reteta de tarta rustica cu caise

Galette cu caise - reteta de tarta rustica cu caise. Descopera cum sa prepari o tarta delicioasa si usor de facut, perfecta...

Galette cu caise. Reteta de tarta rustica cu caise
Tortilla spaniola. Reteta simpla, delicioasa si usor de preparat

Tortilla spaniola. Reteta simpla, delicioasa si usor de preparat

Reteta simpla si delicioasa de tortilla spaniola. Afla cum sa prepari rapid aceasta mancare traditionala spaniola cu...

Tortilla spaniola. Reteta simpla, delicioasa si usor de preparat
Ardei copti la gratar

Ardei copti la gratar

Ardei copti la gratar
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise