autor:

Anca E. Voicu

» » , Aluaturi si Foietaje, Dulciuri diverse

Placinta cu mere, nuci si aluat cu vin

Autor: Anca E. Voicu (Chef de cuisine)   
   Specific: 

Romania


    Reteta postata pe: 17 octombrie 2018

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Anca E. Voicu (Chef de cuisine)   
Specific:  

Romania


Reteta postata pe: 17 octombrie 2018

Ingrediente
Pentru umplutură:, 1.2 kg mere rase, 5 linguri zahăr, 1/2 linguriţă scorţişoară, , Pentru aluat:, 250 g unt sau margarină, Aprox 900 g făină, 1 plic drojdie uscată, 1 linguriţă zahăr, 250 apă minerală, 250 vin alb, 2 linguriţe sare, În plus: 5 linguri nucă măcinată, , Pentru decorat:, sucul de la mere şi 3 linguriţe zahăr vanilat

Dificultate: Ridicata Timp: 1h 40 min

1 vot

Mod de preparare

Pentru umplutură: eu am avut merele deja pregătite, aşadar le-am scos din congelator şi le-am lăsat la temperatura camerei să se dezgheţe. Mai departe, se călesc merele rase împreună cu 5 linguri de zahăr, iar când sunt fierte şi moi, se dau de pe foc, se adaugă scorţişoara şi se amestecă. Se lasă la răcit. Apoi se pun merele într-o strecurătoare desupra unui vas adânc, iar sucul care se strânge nu se aruncă, pentru că va fi folositor la final.



Pentru aluat: se dă margarina rece pe răzătoare, se adaugă puţină făină şi zahărul şi se amestecă pentru a obţine o compoziţie fărâmicioasă. Se face un spaţiu în mijloc, se adaugă drojdia, vinul, apa, sarea şi se omogenizează. Se adaugă făină cât cuprinde, amestecând şi frământând până se obţine un aluat bun de întins, dar moale şi pufos. Se dă la frigider o jumătate de oră.



Pentru a lucra mai uşor, se împarte aluatul în două bucăţi inegale: bucata mică pentru bază şi bucata mare pentru deasupra.

Se întinde primul aluat în foaie subţirică pe masa presărată cu făină şi se transferă într-o tavă cu foaie de copt. Se presară nucă măcinată, se repartizează umplutura de mere, apoi se presară iar nucă măcinată. Aluatul în exces se împătureşte peste plăcintă.

Celălalt aluat se întinde în foaie mai grosuţă şi se decupează din el ornamente, pentru a decora plăcinta. Aceste ornamente sunt mai migăloase, dar mie îmi plac mult. Se unge plăcinta cu sucul lăsat de mere anterior (sau apă) şi se presară zahăr vanilat.



Se coace, la foc mic spre mediu până se rumeneşte.



Timp de pregătire: aprox 1h.

Timp de coacere: aprox 40min.

Plăcinta obţinută este destul de mare, are 2 kg şi este suficientă pentru 20 de persoane.



Poftă Bună!

Dacă vă place reţeta mea, o puteţi găsi şi pe blogul meu:

http://ancutsa-cuisine.blogspot.com/2018/09/placinta-cu-mere-nuci-si-aluat-cu-vin.html
Daca ti-a placut reteta noastra "Placinta cu mere, nuci si aluat cu vin" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Dulciuri diverse
Prajitura turnata cu mere

Prajitura turnata cu mere

Merele curatate se dau prin razatoarea mare. Se amesteca ingredientele uscate faina, grisul, praful

2 voturi    0 comentarii
50 min
Dulciuri diverse
Cornulete cu brinza

Cornulete cu brinza

Intr-un bol se amesteca brinza cu margarina moale se adauga oul praful de copt si faina si se framinta

15 voturi    2 comentarii
1h
Dulciuri diverse

Recomandari pentru tine si casa ta

PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 5 comentarii

  • Vasile , 11 noiembrie 2018

    Ce bine arata!

  • Petrisor , 29 octombrie 2018

    Este delicioasa si o combinatie foarte buna.

  • Liana , 26 octombrie 2018

    Este extraordinar de buna, simti ca a venit toamna.

    • Stelian , 20 octombrie 2018

      Foarte, foarte buna.

    • Dorina , 20 octombrie 2018

      Foarte buna si gustoasa.

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Ridicata

Timp

1h 40 min

1 vot

Ingrediente

  • Pentru umplutură:
  • 1.2 kg mere rase
  • 5 linguri zahăr
  • 1/2 linguriţă scorţişoară
  • Pentru aluat:
  • 250 g unt sau margarină
  • Aprox 900 g făină
  • 1 plic drojdie uscată
  • 1 linguriţă zahăr
  • 250 apă minerală
  • 250 vin alb
  • 2 linguriţe sare
  • În plus: 5 linguri nucă măcinată
  • Pentru decorat:
  • sucul de la mere şi 3 linguriţe zahăr vanilat

Raporteaza reteta

Retete
de Anca E. Voicu
Prajitura cu dulceata si glazura de albus cu nuca

Prajitura cu dulceata si glazura de albus cu nuca

Blatul: Se freaca galbenusurile cu zaharul, se adauga margarina, praful de copt stins in zeama

14 voturi    6 comentarii
35 min
Prajituri
Prajitura cu foi de miere si crema de smantana

Prajitura cu foi de miere si crema de smantana

Foile cu miere: Se freaca zaharul cu ouale, se adauga mierea, uleiul, bicarbonatul stins in zeama

5 voturi    5 comentarii
59 min
Prajituri
Ecleruri in forma de inimioara

Ecleruri in forma de inimioara

Eclerurile: Se pun la fiert apa cu uleiul si cu un praf de sare. Cand fierbe apa, dam de pe foc

3 voturi    3 comentarii
2h 30 min
Dulciuri diverse

Vasile

Ce bine arata!

Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Dulciuri diverse

Gomboti cu prune si nuca (galuste cu prune si nuca) Gomboti cu prune si nuca (galuste cu prune si nuca)

Mai intai ne vom ocupa de prune, apoi de aluat. Amestecam zaharul brun cu o lingura de scortisoara.Prunele dupa ce au fost spalate si

1 vot    0 comentarii
1h 20 min
Dulciuri diverse
Dulceata de cirese amare cu menta Dulceata de cirese amare cu menta

Se scot samburii de la cirese, se masoara, la trei masuri de cirese, doua masuri de zahar, se adauga o lamaie taiata cubulete si un

2 voturi    0 comentarii
3h 30 min
Dulciuri diverse
prajitura cu mere