autor:

Doina  Varga

» » , Aperitive, Aperitive

Placinta cu spanac si branza – Spanakopita (specific grecesc)

Autor: Doina Varga (Chef de cuisine)   
   Specific: 

Grecia


    Reteta postata pe: 20 octombrie 2010

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Doina Varga (Chef de cuisine)   
Specific:  

Grecia


Reteta postata pe: 20 octombrie 2010

Ingrediente
# 1,2-1,5 kg spanac, # 2 cepe, # 1 legatura ceapa verde, # 2 catei de usturoi, # 2-3 legaturi patrunjel, # 4 oua, # 250-300 g branzeturi (cascaval + telemea de oaie + branza de vaci), # 2-3 linguri smantana, # 1 lingura de faina, # 3 linguri pesmet, # 8 foi de placinta, # 50 ml ulei de masline, # 2 lingurite baza pentru mancaruri, # 1 lingurita oregano, # 1/2 peperoni (optional), # 1 lingurita de piper

Dificultate: Medie Timp: 1h

114 voturi

Mod de preparare

Am gradina plina cu spanac, l-am preparat intr-o multime de feluri si am gasit o noua reteta din Grecia, care mi-a placut mult. Am preparat-o si a fost o nebunie. Am adaptat-o putin, pe ici pe colo, dupa gustul meu. Sa vedeti ce a iesit.

Spalati spanacul in mai multe ape, curatati cepele si puneti la calit intr-o oala mai mare, in 30 ml ulei, cepele tocate ioar dupa cateva minute adaugati spanacul tocat mai mare. Adaugati peperoni tocat, baza pentru mancaruri, oregano. Lasati la calit la foc mic 10-15 minute pana scade aproape de tot zeama pe care o lasa. Luati oala de pe foc si presarati pesmetul.

Separat radeti branza si cascavalul, amestecati cu branza de vaci, piper, faina, ouale si patrunjelul tocat. Adaugati smantana si omogenizati compozitia.

Dupa ce se racoreste putin spanacul turnati compozitia de branza deasupra si amestecati usor. Puneti intr-o tava mai inaltuta 4 foi de placinta suprapuse unse bine intre ele si dedesubt cu ulei de masline, avand grija sa acoperiti si marginile tavii. Turnati compozitia, apoi acoperiti cu celelalte foi de placinte, unse bine intre ele, apoi inchideti marginile placintei intorcand foile la capete si decorati cu resturi de foaie de placinta faramitate, pe margini, patrunjel si frunze de spanac.

Dati tava la cuptorul preincalzit la foc mic 20-25 minute (150 grade Celsius) apoi mariti focul la mediu (~180 grade Celsius) si mai lasati 15 minute sa se rumeneasca frumos deasupra.

Puteti vedea fazele de preparare in filmuletul urmator.

A fost foarte buna calda, dar este la fel de buna si rece. Pofta buna.
Daca ti-a placut reteta noastra "Placinta cu spanac si branza – Spanakopita (specific grecesc)" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Aperitive
Supa crema de sfecla rosie

Supa crema de sfecla rosie

Astfel, se spala legumele. Se curata de coaja, se taie bucati si se pun intr-un vas, deoparte, In

0 voturi    0 comentarii
60h
Aperitive
Chec din varza dulce cu mozzarella

Chec din varza dulce cu mozzarella

Taiem varza fideluta, o saram , fara sa o frecam si o lasam sa stea asa cam 1/2h. Intre timp pregatim

18 voturi    12 comentarii
2h
Aperitive

Recomandari electrocasnice

Fierbator Style White

- 13 %
299.99 lei
259.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 10 comentarii
  • Fara foto

  • Fara foto

    Maria Vasile , 11 decembrie 2014

    e delicioasa

  • Fara foto

    Lidia Slutu , 01 ianuarie 2014

    e gustoasa

  • Andra

    Andra (Chef de cuisine) , 21 aprilie 2011

    foarte gustoasa :)

    • Andra

      Andra (Chef de cuisine) , 18 aprilie 2011

      Foarte interesanta reteta, sigur e si gustoasa. Am sa o incerc cat de curand :)

    • adrianneag

      adrianneag (Chef de cuisine) , 21 noiembrie 2010

      am facut-o, este extraordinara, imi aduce aminte de micul dejun din concediul din Grecia

    • husni

      husni (Chef de cuisine) , 21 octombrie 2010

      Apetisanta,aromata,prezentare.............. Nota 10,Doina

    • mariana scarlat

      mariana scarlat (Chef de cuisine) , 21 octombrie 2010

      Buna, buna! Combinatia asta, branza si spanac, e foarte buna!

    • Mihaela11

      Mihaela11 (Chef de cuisine) , 21 octombrie 2010

      Tentatie absoluta( gust si aspect)!*****

    • Piri Piri e Canela

      Piri Piri e Canela (Chef de cuisine) , 21 octombrie 2010

      Mmm...ce bunãtate!!!

    • mia

      mia (Chef de cuisine) , 20 octombrie 2010

      Apetisant.....si foarte sanatos..felicitari...*****

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Medie

Timp

1h

114 voturi

Ingrediente

  • # 1,2-1,5 kg spanac
  • # 2 cepe
  • # 1 legatura ceapa verde
  • # 2 catei de usturoi
  • # 2-3 legaturi patrunjel
  • # 4 oua
  • # 250-300 g branzeturi (cascaval + telemea de oaie + branza de vaci)
  • # 2-3 linguri smantana
  • # 1 lingura de faina
  • # 3 linguri pesmet
  • # 8 foi de placinta
  • # 50 ml ulei de masline
  • # 2 lingurite baza pentru mancaruri
  • # 1 lingurita oregano
  • # 1/2 peperoni (optional)
  • # 1 lingurita de piper

Raporteaza reteta

Retete
de Doina Varga
Praz umplut

Praz umplut

Se taie prazul, pana la frunze , in bucati lungi de 6-8 cm desfacandu-se in tubulete de cate 2 straturi.

41 voturi    8 comentarii
1h 25 min
Retete vegetariene
Gratar special de pui

Gratar special de pui

1. Se taie pieptul de pui in lung in sase fasii, se condimenteaza, se bate putin. 2. Se toaca pulpele

32 voturi    7 comentarii
45 min
Fripturi
Prajitura rapida (simpla) cu mere fara aluat

Prajitura rapida (simpla) cu mere fara aluat

Intr-o tava puneti 1/2 pachet margarina (100g), turnati 1/2 din Compozitia 1, puneti merele stoarse,

126 voturi    20 comentarii
40 min
Prajituri

Andra (Chef de cuisine)

foarte gustoasa :)

Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Aperitive

Placinta cu varza calita (varzari) Placinta cu varza calita (varzari)

Din faina, lapte, ou, drojdia activata cu sare si zahar, se framanta un aluat. Aluatul se lasa la dospit, iar in timpul acesta se caleste

0 voturi    0 comentarii
1h 30 min
Aperitive
Briose aperitiv Briose aperitiv

Ouale se bat bine si se amesteca cu uleiul si laptele, peste care se adauga cascavalul taiat cubulete si ardeiul taiat fideluta. Se

3 voturi    0 comentarii
35 min
Aperitive
Platou vegetarian pane