Placinte cu za'atar verde(oregano)

Timp pregatire
120 minute
Complexitate
medie
Placinte cu za'atar verde(oregano)

Ingrediente

  • Aluat
  • -1 kg faina
  • -250 gr oregano verde taiat nu prea marunt
  • -400 gr branza nu prea sarata(poate fi cas la care se aduga sare dupa gust)
  • -2 linguri de drojdie + 2 linguri de zahar(facultativ)
  • -3 cepe mijlocii taiate marunt
  • -150 ml ulei masline
  • -apa pentru framantat
  • ulei de masline pentru uns tavile

Mod de preparare

In zonele Iordaniei si ale Palestinei, oregano se gaseste aproape in toate lunile anului, fiind cultivat, se pare a nu fi prea pretentios,necesitand totusi o suficienta cantitate de apa. Astfel nu putem spune ca e vorba de un condiment ci de o planta asemanatoare cimbrului, care are o aroma deosebita.

El poate fi folosit si in stare uscata la unele mancaruri si mai ales la pizza.

In tarile arabe se macina si in combinatie cu susan, sumac si ulei de masline se fac sandwichuri care sunt mult apreciate de cei mici ba chiar si de cei in varsta, avand multe beneficii pentru sanatate.

Specialistii au descoperit ca ceaiul de oregano este recomandat pentru tuse, bronsita si astm.

Dar acum sa trecem la reteta noastra..!

Oregano se curata si se spala bine in mai multe ape dupa care il lasam la scurs apoi il taiem nu prea marunt.De obicei eu folosec numai frunzele.

Intre timp se caleste ceapa taiata marunt in jumatate din cantitatea de ulei si se va da la racit.

Se pune toata faina intr-un vas cu diametrul mare in care vom lasa sa dospeasca drojdia cu putina apa si zaharul, apoi adaugam ceapa calita cu tot cu ulei, oregano taiat, branza framantata dar nu prea tare(cu cat bucatile sunt mai marisoare,cu atat e mai gustos); daca branza nu e sarata se adauga sare dupa gust.

Se adauga apa treptat si se amesteca toate ingredientele si se incepe framantatul. Se formeaza in scurt timp un aluat moale, usor de modelat si usor lipicios la inceput (daca credeti ca este necesar puteti sa mai adaugati faina sau apa in plus, in functie de consistenta aluatului obtinut).

Totul se va framanta la un loc, ca un aluat de paine. Restul de ulei il adaugam pe parcurs pana se termina framantatul.

Important este sa obtineti un aluat bine framantat, nelipicios, insa moale si usor de modelat.

Se acopera vasul si se lasa aluatul la dospit timp de o jumatate de ora acoperit si ferit de curenti de aer pana cantitatea se dubleaza.

Dupa ce a crescut se pune pe masa de lucru care a fost unsa cu putin ulei de masline si se intind foi nu prea groase, aprox. de 5-6 mm, iar cu ajutorul unui pahar se decupeaza aluatul iar formele le vom aseza in tava unsa bine cu ulei de masline. Procedam la fel pana cand se va termina tot aluatul dupa care le vom coace in cuptorul in prealabil incalzit timp de 20 de min.

Dupa ce le-am rumenit putin pana devine culoarea lor aurie le scoatem din cuptor le ungem cu putin ulei pentru a capata un luciu.

Dupa ce s-au racit putin le scoatem pe un platou si le putem servi, ele fiind foarte gustoase atat calde cat si reci.

Le putem servi la cina si chiar la un pranz usor, alaturi de o supa crema de linte rosie.(Cream of red lentil soup )

Pofta buna..!

Specific: Palestina

 

Comentarii

Acest articol nu are comentarii. Fii primul care comentează!

Adaugă comentariu

Gem de caise

Gem de caise

Reteta de gem de caise fara conservanti. Gem de caise reteta simpla si usor de preparat.

Gem de caise
Shakshuka

Shakshuka

Se trag la tigaie ceapa, ardeiul, rosiile si se lasa pana se inmoaie.

Shakshuka
Evantai de vinete cu rosii la cuptor

Evantai de vinete cu rosii la cuptor

Evantai de vinete cu rosii la cuptor