Placinte cu za'atar verde(oregano)

Timp pregatire
120 minute
Complexitate
medie
Placinte cu za'atar verde(oregano)

Ingrediente

  • Aluat
  • -1 kg faina
  • -250 gr oregano verde taiat nu prea marunt
  • -400 gr branza nu prea sarata(poate fi cas la care se aduga sare dupa gust)
  • -2 linguri de drojdie + 2 linguri de zahar(facultativ)
  • -3 cepe mijlocii taiate marunt
  • -150 ml ulei masline
  • -apa pentru framantat
  • ulei de masline pentru uns tavile

Mod de preparare

In zonele Iordaniei si ale Palestinei, oregano se gaseste aproape in toate lunile anului, fiind cultivat, se pare a nu fi prea pretentios,necesitand totusi o suficienta cantitate de apa. Astfel nu putem spune ca e vorba de un condiment ci de o planta asemanatoare cimbrului, care are o aroma deosebita.

El poate fi folosit si in stare uscata la unele mancaruri si mai ales la pizza.

In tarile arabe se macina si in combinatie cu susan, sumac si ulei de masline se fac sandwichuri care sunt mult apreciate de cei mici ba chiar si de cei in varsta, avand multe beneficii pentru sanatate.

Specialistii au descoperit ca ceaiul de oregano este recomandat pentru tuse, bronsita si astm.

Dar acum sa trecem la reteta noastra..!

Oregano se curata si se spala bine in mai multe ape dupa care il lasam la scurs apoi il taiem nu prea marunt.De obicei eu folosec numai frunzele.

Intre timp se caleste ceapa taiata marunt in jumatate din cantitatea de ulei si se va da la racit.

Se pune toata faina intr-un vas cu diametrul mare in care vom lasa sa dospeasca drojdia cu putina apa si zaharul, apoi adaugam ceapa calita cu tot cu ulei, oregano taiat, branza framantata dar nu prea tare(cu cat bucatile sunt mai marisoare,cu atat e mai gustos); daca branza nu e sarata se adauga sare dupa gust.

Se adauga apa treptat si se amesteca toate ingredientele si se incepe framantatul. Se formeaza in scurt timp un aluat moale, usor de modelat si usor lipicios la inceput (daca credeti ca este necesar puteti sa mai adaugati faina sau apa in plus, in functie de consistenta aluatului obtinut).

Totul se va framanta la un loc, ca un aluat de paine. Restul de ulei il adaugam pe parcurs pana se termina framantatul.

Important este sa obtineti un aluat bine framantat, nelipicios, insa moale si usor de modelat.

Se acopera vasul si se lasa aluatul la dospit timp de o jumatate de ora acoperit si ferit de curenti de aer pana cantitatea se dubleaza.

Dupa ce a crescut se pune pe masa de lucru care a fost unsa cu putin ulei de masline si se intind foi nu prea groase, aprox. de 5-6 mm, iar cu ajutorul unui pahar se decupeaza aluatul iar formele le vom aseza in tava unsa bine cu ulei de masline. Procedam la fel pana cand se va termina tot aluatul dupa care le vom coace in cuptorul in prealabil incalzit timp de 20 de min.

Dupa ce le-am rumenit putin pana devine culoarea lor aurie le scoatem din cuptor le ungem cu putin ulei pentru a capata un luciu.

Dupa ce s-au racit putin le scoatem pe un platou si le putem servi, ele fiind foarte gustoase atat calde cat si reci.

Le putem servi la cina si chiar la un pranz usor, alaturi de o supa crema de linte rosie.(Cream of red lentil soup )

Pofta buna..!

Specific: Palestina

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Limonada cu capsuni, lime si menta. O bautura delicioasa si revigoranta

Limonada cu capsuni, lime si menta. O bautura delicioasa si revigoranta

Limonada cu capsuni, lime si menta - o bautura delicioasa si revigoranta perfecta pentru zilele calduroase. Descopera reteta...

Limonada cu capsuni, lime si menta. O bautura delicioasa si revigoranta
Supa rece de castraveti, iaurt si usturoi. Reteta bulgareasca de supa Tarator

Supa rece de castraveti, iaurt si usturoi. Reteta bulgareasca de supa Tarator

Supa rece de castraveti, iaurt si usturoi - reteta bulgareasca de supa Tarator. O reteta simpla si racoritoare, perfecta...

Supa rece de castraveti, iaurt si usturoi. Reteta bulgareasca de supa Tarator
Prajitura usoara cu caise si zmeura

Prajitura usoara cu caise si zmeura

Se mixeaza albusurile cu 150 gr zahar si 6 linguri de apa.

Prajitura usoara cu caise si zmeura
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise