autor:

tania

» » , , Aluaturi si Foietaje, Dulciuri diverse, Prajituri

Placinte poale-n brau cu mere si vanilie

Autor: tania (Chef de cuisine)   
   Specific: 

Romania


    Reteta postata pe: 29 octombrie 2018

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: tania (Chef de cuisine)   
Specific:  

Romania


Reteta postata pe: 29 octombrie 2018

Ingrediente
Aluat, 600 g faina, 2 galbenusuri, 1 ou intreg, 140 g zahar, 50 g unt, 70 ml ulei, 40 g stafide, 300 ml lapte, vanilie, 1 praf de sare, Umplutura:, 6 mere fara coaja taiate cuburi, 2 lingurite vanilie, 50 g unt, 1 praf de sare, 100-130 g zahar, , Pentru uns inainte de coacere, 1 galbenus, 2 linguri de lapte, 2 linguri de mac, Pentru uns dupa coacere, 2 linguri ulei,, 2 linguri zahar, 1 lingura apa, zahar vanilat

Dificultate: Medie Timp: 2h 30 min

3 voturi

Mod de preparare

Merele se numara printre preferatele mele, mai ales acum in sezonul de toamna cand le gasim din belsug. Nu mai spun de beneficiile uimitoare ale acestora asupra corpului uman. De aceea pentru astazi am decis sa pregatim placinte "poale-n brau" cu mere, ca la mama acasa, care sunt usor de pregatit, delicioase si in acelasi timp mult iubite de cei mici dar in egala masura si de cei mari. Aluatul folosit este aproape ca cel folosit pentru cozonac, deci vom avea cam aceleasi etape de lucru. Fiind o cantitate mica de faina nu vom mai face maiaua, vom cerne faina intr-un castron, iar in mijloc vom face o adancitura in care vom pune drojdia cu zaharul si cateva linguri de lapte cald. Acoperim castronul si-l lasam 5-7 minute la loc cald, ca sa dospeasca. Intre timp ne vom ocupa de restul ingredientelor. De obicei eu mixez albusul cu zaharul, apoi vom adauga galbenusurile, unul cate unul, sarea, esenta si vom continua mixarea pana cand totul devine ca o spuma consistenta si nu se mai simt cristalele de zahar.La sfarsit adaugam o cana de lapte caldut si stafidele. Daca nu s-a topit tot zaharul sa nu va ingrijorati ca se va topi la framantare. Daca drojdia a dospit, vom adauga toata faina cernuta, apoi vom adauga compozitia de galbenusuri cu zahar si restul de lapte caldut. Acum vom incepe framantatul, dar inainte vom incalzi uleiul, respectiv untul, care vor trebui sa fie doar caldute e care le vom amesteca impreuna. Dupa ce s-a format un aluat il vom pune pe masa de lucru si vom continua cu framantatul. Aluatul trebuie framantat incontinuu, adaugand din combinatia de unt si ulei, pana am incorporat toata cantitatea. Daca e prea moale vom mai adauga putina faina, iar daca e prea tare se va pune putin lapte caldut sau iaurt. Aluatul trebuie sa-l simtim pufos la mana si va forma un fel de basici care vor pocni usor intre degete, ca niste bule cu aer, exact ca la aluatul de cozonac, deci procesul de framantat va continua pana cand vom simti aluatul pufos si nu se mai lipeste de maini. Trebuie sa fie moale si pufos. Dupa framantat il vom lasa la crescut cam 1 ora, acoperit si ferit de curentii de aer rece. In acest timp ne vom ocupa de umplutura.Merele dupa ce au fost curatate si taiate cubulete le vom pune la calit. Intr-o cratita incapatoare vom topi cele 50 de grame de unt, si vom adauga merele, zaharul, praful de sare, vanilia, calind merele la foc potrivit, amestecand pana cand devin sticloase si trebuie sa se inmoaie.Ele se tin pe foc cam aproximativ 20 minute, dupa care le vom lasa sa se raceasca total. Dupa ce a crescut aluatul il vom pune pe masa de lucru, care a fost in prealabil presarata cu faina, si-l impartim in 12 bucati sau 14, depinde cat doriti sa fie de mare placinta. Eu am facut 14 bilute de aluat pe care le-am acoperit cu un prosop pe timpul de lucru ca sa nu se usuce la suprafata. Fiecare biluta de aluat se intinde aproape ca un patrat, pe care vom pune 2 linguri din umplutura de mere, sau depinde de cat de mari ati facut bilutele de aluat (poate necesita mai mult de 2linguri), apoi vom uni cele patru colturi in diagonala si iarasi luam inca 4 colturi si le unim, dar trebuie sa se stranga bine ca sa nu iese umplutura ( e bine sa urmariti si pozele postate la etapele de lucru). Dupa ce am format placinta o vom pune in tava tapetata cu hartie de copt si unsa cu putin unt sau ulei. Procedam la fel cu toate celelalte bilute pana le vom finaliza. Le vom lasa sa se odihneasca 20 de minute in tava acoperita cu o folie alimentara, apoi le vom unge cu galbenus de ou amestecat cu putin lapte, le presaram cu mac si le vom da la cuptorul preincalzit la 200 de grade C timp de 10 minute, apoi la temperatura de 180 de grade, aproximativ 20 de minute pana se rumenesc frumos. Le vom scoate pe un platou si le vom unge cu putin ulei, apa si zahar, pentru a ramane fragede si aspectoase. Dupa ce s-au racit, le vom pudra cu zahar vanilat. Au iesit foarte delicioase si nici nu au apucat sa se raceasca ca deja s-au mancat jumatate din ele..! Asta inseamna ca au fost minunate, deci merita sa incercati..!

Va doresc : Spor si Pofta buna..!

Specific : Bucovina
Daca ti-a placut reteta noastra "Placinte poale-n brau cu mere si vanilie" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Prajituri
Rulada Ducesa

Rulada Ducesa

Ruladă în ruladă (foaie de cacao în interiorul unei foi albe) cu cremă de ciocolată,

2 voturi    3 comentarii
1h 30 min
Prajituri
Cosulete cu inghetata, ciocolata si capsuni

Cosulete cu inghetata, ciocolata si capsuni

Se preincalzeste cuptorul. Se amesteca toate ingredientele pana la omogenizare ( eu le-am pus in

11 voturi    2 comentarii
2h 30 min
Prajituri

Recomandari pentru tine si casa ta

PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 0 comentarii
  • Fara foto

Dificultate

Medie

Timp

2h 30 min

3 voturi

Ingrediente

  • Aluat
  • 600 g faina
  • 2 galbenusuri
  • 1 ou intreg
  • 140 g zahar
  • 50 g unt
  • 70 ml ulei
  • 40 g stafide
  • 300 ml lapte
  • vanilie
  • 1 praf de sare
  • Umplutura:
  • 6 mere fara coaja taiate cuburi
  • 2 lingurite vanilie
  • 50 g unt
  • 1 praf de sare
  • 100-130 g zahar
  • Pentru uns inainte de coacere
  • 1 galbenus
  • 2 linguri de lapte
  • 2 linguri de mac
  • Pentru uns dupa coacere
  • 2 linguri ulei,
  • 2 linguri zahar
  • 1 lingura apa
  • zahar vanilat

Raporteaza reteta

Retete
de tania
DOVLECEI ,VINETE SI ARDEI UMPLUTI CU CARNE SI OREZ

DOVLECEI ,VINETE SI ARDEI UMPLUTI CU CARNE SI OREZ

MOD DE PREPARARE Se vor spala dovleceii, vinetele si ardeii si se vor lasa putin la scurs. Vom

1 vot    0 comentarii
2h 40 min
Mancaruri cu carne
Chiftelute de dovlecei

Chiftelute de dovlecei

MOD DE PREPARARE RETETA Chiftelute de dovlecei: Se spala dovleceii, se curata de coaja si

6 voturi    2 comentarii
35 min
Aperitive
BAME CU CARNE DE VITA SI GARNITURA DE OREZ

BAME CU CARNE DE VITA SI GARNITURA DE OREZ

Mod de preparare BAME CU CARNE DE VITA Carnea de vita se spala si se portioneaza. Ceapa se curata,

1 vot    0 comentarii
2h 15 min
Mancaruri cu carne
Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Prajituri

Tarta Floarea Soarelui cu fructe de sezon Tarta Floarea Soarelui cu fructe de sezon

 Într-un bol mixăm cele 4 ouă împreună cu zahărul până capătă consistența unei creme; Adăugăm smântâna

2 voturi    0 comentarii
50 min
Aluaturi si Foietaje
Minitarte racoritoare cu iaurt grecesc si fructe de padure Minitarte racoritoare cu iaurt grecesc si fructe de padure

Iaurtul grecesc se pune intr-un tifon si se lasa la scurs peste noapte. Se pune faina cernuta impreuna cu untul,ouale, laptele si sarea

1 vot    0 comentarii
1h 45 min
Aluaturi si Foietaje
Trigoane cu nuca