autor:

Fara foto

» » Dulciuri diverse

Placintele bunicii

Autor: George Florescu (Chef de cuisine)   
   Specific: 

Romania


    Reteta postata pe: 16 septembrie 2005

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: George Florescu (Chef de cuisine)   
Specific:  

Romania


Reteta postata pe: 16 septembrie 2005

Ingrediente
1 kg de faina, 40 g drojdie proaspata, 1 lingurita de zahar, 3 linguri de ulei, apa calduta sau lapte.,

Dificultate: Medie Timp: 1h 30 min

41 voturi

Mod de preparare

Se pune faina intr-un castron, in mijlocul ei se face loc si se pune drojdia dizolvata in apa sau lapte cald (cca 150 ml) si o lingurita de zahar. Se presara deasupra drojdiei un strat foarte fin de faina, se acopera castronul si se lasa o jumatate de ora la caldura. Apoi se framanta un aluat potrivit, adaugandu-se treptat uleiul si apa sau lapte, daca e nevoie. Cand aluatul se desprinde usor de pe maini si de pe vas, si cand apar basici in aluat, acesta este gata. Se acopera cu un prosop incalzit si se pune la dospit pana cand isi dubleaza volumul. Planseta pe care se va intinde aluatul nu trebuie pudrata cu faina, ci unsa cu ulei. In acest fel, se lucreaza mai usor, mai repede si aluatul nu se prinde de maini. Dupa ce aluatul a dospit, se ia o bucata (cam cat un pumn) si se intinde o foaie cat se poate de subtire. Foaia trebuie sa fie in forma de patrat. In centru se pune umplutura (de post, de carne, varza, branza etc.) si se impacheteaza ca un plic, adunand colturile aluatului in mijloc si presand usor pentru lipirea acestora. Se intinde usor cu sucitorul si apoi se prajeste placinta intr-o tigaie cu ulei bine incins.

Umplutura de post: 500 g cartofi fierti in coaja se curata si se dau prin masina de tocat. Se amesteca cu 2 cepe prajite in ulei, cu piper mult si sare. Se mai adauga si seminte de chimen. Placinta cu cartofi se serveste impreuna cu suc proaspat de rosii. E buna si la bere sau vin.
Cand nu e post, placintele se pot umple cu branza de burduf, cu telemea desarata amestecata cu cozi de ceapa verde, marar si loboda. Se pot umple si cu varza acra, calita, si atunci se servesc calde, cu smantana.
Daca ti-a placut reteta noastra "Placintele bunicii" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Dulciuri diverse
Fursecuri fragede

Fursecuri fragede

Reteta este foarte simpla, iar fursecurile se topesc in gura, de fragede ce sunt. Se mixeaza bine

11 voturi    3 comentarii
1h 50 min
Dulciuri diverse
Trufakia cu nuca

Trufakia cu nuca

Biscuiti impreuna cu coniacul ii dai prin bleder sii pisezi,pui ciocolata bucati impreuna cu untul

9 voturi    2 comentarii
15 min
Dulciuri diverse

Recomandari electrocasnice

Panini Maker

- 24 %
249.99 lei
189.99 lei

Blender Monterrey White

- 10 %
299.99 lei
269.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 2 comentarii
  • Fara foto

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 26 octombrie 2009

    Cred ca este tare gustoasa...

  • Tatar Nicu

    Tatar Nicu (Chef de cuisine) , 22 octombrie 2009

    Bunica ta este cumva din nordul ardealului?

Dificultate

Medie

Timp

1h 30 min

41 voturi

Ingrediente

  • 1 kg de faina
  • 40 g drojdie proaspata
  • 1 lingurita de zahar
  • 3 linguri de ulei
  • apa calduta sau lapte.

Raporteaza reteta

valentina ionita (Chef de cuisine)

Cred ca este tare gustoasa...

Adauga reteta
Retete

din Dulciuri diverse

Crema de Vanilie cu Frisca Crema de Vanilie cu Frisca

Se freaca galbenusurile cu 100 g zahar, se dilueaza cu lapte, apoi se pune pe bain-marie si se bate continuu pana se ingroasa. Se ia

12 voturi    3 comentarii
1h 10 min
Dulciuri diverse
Cornuri bicolore Cornuri bicolore

Preparare: Din lapte, drojdie, 50 gr zahar si 4 lg de faina, am facut o maia pe care am lasat-o sa creasca, apoi am adaugat ouale batute

22 voturi    6 comentarii
1h
Aluaturi si Foietaje
Tiramisu