Ingrediente
Blat:-7 oua, -7 linguri apa(de la robinet), -200 g faina, -1 lingurita,cu virf,praf de copt, -180 g zahar, -2,5 sau 3 linguri cacao, -arome(eu pun de obicei esenta de vanilie si rom), -o priza de sare, , , Crema:-500 g smitina(15-20% fat)sa fie dulce, -600 g iaurt, -450 ml frisca lichida, -50-100 g zahar pudraeu pun in jur de 60 gnu ne, place crema f.dulce, -putin ananas,luat din cutia de ananas,pt decor, -12-15 g gelatinaeu pun 15 g gelatina pudra, , , Decor:- cutie compot ananas(cca 450 g), -putina ciocolata sau cacao
Dificultate: Redusa | Timp: 7h
86 voturi
Mod de preparare
Se face blatul asa:ouale se separa.
Galbenusurile se freaca f.bine(mecanic sau manual) cu zaharul;se adauga,apoi,apa,sarea aromele;se amesteca bine.
Se adauga faina,cacaua,praful de copt,cernute(cele 3 se cern impreuna de 2 ori);se mesteca,pina nu mai sint cocoloase.Se adauga,apoi,albusele(de la cele 7 oua) batute spuma;se mesteca continutul,incet,de sus in jos.
Se pune intr-o tava cu hirtie de copt;se da la cuptorul,incalzit,in prealabil,la foc mediu,cam 20 minute.
In tava,trebuie sa aiba grosimea de cca 1,5 cm.Cind e gata,se lasasa se raceasca.
Crema se face asa:prima data se pregateste gelatin, asa:gelatina o amestec(la rece) cu zeama de la ananas(de la o cutie rezulta cca 200 ml);pun continutul pe foc,mestecind tot timpul;il las pe foc pina in momentul de fierbere;nu fierb;las,apoi compozitia sa se raceasca,mestecind din cind in cind;ma ocup de smintina si iaurt si zahar,in timpul asta; se mesteca smintina cu iaurtul si zaharul,strecuram compozitia;sa rezulte o comp.fina;la compozitia asta se adauga gelatina(sa nu fie f.calda;cu cit mai rece,cu atit mai bine;dar sa nu fie inchegata);adaugam gelatina,in fir subtire,mestecind tot timpul.Daca gelatina e fierbinte,cind se adauga,iaurtul se brinzeste.Dupa ce compozitia este amestecata,se da la frigider.Se bate frisca.Dupa ce e batuta,frisca se adauga incetul cu incetul primei compozitii(sm.+iaurt+zahar).
Din ananasul din compot se lasa pt décor cca 1/3 din cutie.Restul se taie marunt(cam 1/1 cm) si se amesteca (usor)cu crema facuta.
Asamblare:se scoate blatul(rece) din tava;i se scoate hirtia;se pune blatul din nou in tava.
Peste blat se pune crema;se uniformizeaza;se da la frigider(nu congelator) cel putin 4 ore(eu las peste noapte).A 2-a zi se marcheaza bucati,patrate,de cam 5/5 .
Se rade ciocolata pe toata suprafata,se taie bine,se orneaza cu ananas,se pun bucatile pe un platou;din compozitia aceasta,ies cam 28 de bucati.
Daca crema e prea dulce,nu ornati cu ciocolata,ornati cu cacao !
E o prajitura f,buna si simpla;am scris mult,din dorinta de a fi inteleasa.
La timpul de preparare e si perioada cind prajitura e la frigider.
Erika Adami , 03 ianuarie 2015
se poate pune si apa minerala , ca e mai sanatoasa
Sabina Nina Steopoae , 27 decembrie 2013
buna
Lucia Cristina , 06 noiembrie 2013
ce dimensiuni are tava?
Lucica Stoean , 05 noiembrie 2013
mmmmmm yammy ffff buna
Mihaila Gianina , 05 noiembrie 2013
forte buna
Gutuman Ioana , 13 august 2013
foarte faina
Simona B Petrica , 14 iunie 2013
cea mai buna prajitura.
burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 23 aprilie 2010
Foarte frumos arata prajitura, foarte bine explicata.
constanta proca (Chef de cuisine) , 17 martie 2010
Este o reteta excelenta,felicitari !
madalina , 06 martie 2010
da arat f bine prajitura.. am facut si eu dar mi a iesit putin acruta crema din cauza smantanei
Mihaela11 (Chef de cuisine) , 08 februarie 2010
Un deliciu ! Mihaela
Lia Maria (Chef de cuisine) , 08 februarie 2010
Nota 10 cu felicitari pt prezentare si aspect. Ai votul meu.
burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 03 februarie 2010
Arata foarte bine prajitur, am salvat reteta, ma tenteaza.
husni , 03 februarie 2010
Multumesc de aprecieri !Sinteti f.dragute ! Ma bucur,ca va place.E o praitura f.de efect !
Cely Snijec (Chef de cuisine) , 03 februarie 2010
Felicitari! Ma alaturi celor spuse de Sidy
Sidy (Chef de cuisine) , 31 ianuarie 2010
Camelia ai de la mine nota maxima cu felicitari ! daca ar scrie toata lumea atat de explicit retetele, ce bine ar fi ! Este o prajitura delicioasa !!!
vio.vio (Chef de cuisine) , 28 ianuarie 2010
frumos arata bravo !
valentina ionita (Chef de cuisine) , 27 ianuarie 2010
Arata minunat,iar gustul trebuie sa fie pe masura...
Cely Snijec (Chef de cuisine) , 27 ianuarie 2010
Felicitai si 5 stelute de la mine
joly-gina (Chef de cuisine) , 27 ianuarie 2010
mmm ce bine arata o sa o incerc si eu
lumi (Chef de cuisine) , 27 ianuarie 2010
Foarte buna si aspectoasa!Felicitari Camelia!