autor:

husni

» » Prajituri

Prajitura Alb si negru

Autor: husni (Chef de cuisine)   
   Specific: 

Romania


    Reteta postata pe: 27 ianuarie 2010

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: husni (Chef de cuisine)   
Specific:  

Romania


Reteta postata pe: 27 ianuarie 2010

Ingrediente
Blat:-7 oua, -7 linguri apa(de la robinet), -200 g faina, -1 lingurita,cu virf,praf de copt, -180 g zahar, -2,5 sau 3 linguri cacao, -arome(eu pun de obicei esenta de vanilie si rom), -o priza de sare, , , Crema:-500 g smitina(15-20% fat)sa fie dulce, -600 g iaurt, -450 ml frisca lichida, -50-100 g zahar pudraeu pun in jur de 60 gnu ne, place crema f.dulce, -putin ananas,luat din cutia de ananas,pt decor, -12-15 g gelatinaeu pun 15 g gelatina pudra, , , Decor:- cutie compot ananas(cca 450 g), -putina ciocolata sau cacao

Dificultate: Redusa Timp: 7h

85 voturi

Mod de preparare

Pentru cantitatile scrise e nevoie de o tava mare;eu folosesc o tava cu diametrul de 42 cm.

Se face blatul asa:ouale se separa.
Galbenusurile se freaca f.bine(mecanic sau manual) cu zaharul;se adauga,apoi,apa,sarea aromele;se amesteca bine.
Se adauga faina,cacaua,praful de copt,cernute(cele 3 se cern impreuna de 2 ori);se mesteca,pina nu mai sint cocoloase.Se adauga,apoi,albusele(de la cele 7 oua) batute spuma;se mesteca continutul,incet,de sus in jos.
Se pune intr-o tava cu hirtie de copt;se da la cuptorul,incalzit,in prealabil,la foc mediu,cam 20 minute.
In tava,trebuie sa aiba grosimea de cca 1,5 cm.Cind e gata,se lasasa se raceasca.

Crema se face asa:prima data se pregateste gelatin, asa:gelatina o amestec(la rece) cu zeama de la ananas(de la o cutie rezulta cca 200 ml);pun continutul pe foc,mestecind tot timpul;il las pe foc pina in momentul de fierbere;nu fierb;las,apoi compozitia sa se raceasca,mestecind din cind in cind;ma ocup de smintina si iaurt si zahar,in timpul asta; se mesteca smintina cu iaurtul si zaharul,strecuram compozitia;sa rezulte o comp.fina;la compozitia asta se adauga gelatina(sa nu fie f.calda;cu cit mai rece,cu atit mai bine;dar sa nu fie inchegata);adaugam gelatina,in fir subtire,mestecind tot timpul.Daca gelatina e fierbinte,cind se adauga,iaurtul se brinzeste.Dupa ce compozitia este amestecata,se da la frigider.Se bate frisca.Dupa ce e batuta,frisca se adauga incetul cu incetul primei compozitii(sm.+iaurt+zahar).
Din ananasul din compot se lasa pt décor cca 1/3 din cutie.Restul se taie marunt(cam 1/1 cm) si se amesteca (usor)cu crema facuta.

Asamblare:se scoate blatul(rece) din tava;i se scoate hirtia;se pune blatul din nou in tava.
Peste blat se pune crema;se uniformizeaza;se da la frigider(nu congelator) cel putin 4 ore(eu las peste noapte).A 2-a zi se marcheaza bucati,patrate,de cam 5/5 .
Se rade ciocolata pe toata suprafata,se taie bine,se orneaza cu ananas,se pun bucatile pe un platou;din compozitia aceasta,ies cam 28 de bucati.
Daca crema e prea dulce,nu ornati cu ciocolata,ornati cu cacao !
E o prajitura f,buna si simpla;am scris mult,din dorinta de a fi inteleasa.

La timpul de preparare e si perioada cind prajitura e la frigider.
Daca ti-a placut reteta noastra "Prajitura Alb si negru" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Prajituri
Rulada cu crema de lamaie

Rulada cu crema de lamaie

Mod de preparare: Se incalzeste cuptorul bine. Se bat albusurile spuma cu sare. Se freaca galbenusurile

7 voturi    2 comentarii
50 min
Prajituri
Tarta cu mere

Tarta cu mere

Bati margarina spuma si aduagi zaharul si galbenusurile, separat bati albusurile apoi incorporez

4 voturi    1 comentariu
35 min
Prajituri

Recomandari electrocasnice

Panini Maker

- 28 %
249.99 lei
179.99 lei

Mixer compact cu bol

- 20 %
499.99 lei
399.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 23 comentarii
  • Fara foto

  • Fara foto

    Mimi , 27 octombrie 2016

    Blatul nu trebuie insiropat

  • Fara foto

    Mariana Utescu , 28 iunie 2015

    Prajitura este foarte buna, si bine explicata....

  • Fara foto

    Erika Adami , 03 ianuarie 2015

    se poate pune si apa minerala , ca e mai sanatoasa

    • Fara foto

      Sabina Nina Steopoae , 27 decembrie 2013

      buna

    • Fara foto

      Lucia Cristina , 06 noiembrie 2013

      ce dimensiuni are tava?

    • Fara foto

      Lucica Stoean , 05 noiembrie 2013

      mmmmmm yammy ffff buna

    • Fara foto

      Mihaila Gianina , 05 noiembrie 2013

      forte buna

    • Fara foto

      Gutuman Ioana , 13 august 2013

      foarte faina

    • Fara foto

      Simona B Petrica , 14 iunie 2013

      cea mai buna prajitura.

    • burdulea maria elena

      burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 23 aprilie 2010

      Foarte frumos arata prajitura, foarte bine explicata.

    • constanta proca

      constanta proca (Chef de cuisine) , 17 martie 2010

      Este o reteta excelenta,felicitari !

    • Fara foto

      madalina , 06 martie 2010

      da arat f bine prajitura.. am facut si eu dar mi a iesit putin acruta crema din cauza smantanei

    • Mihaela11

      Mihaela11 (Chef de cuisine) , 08 februarie 2010

      Un deliciu ! Mihaela

    • Lia Maria

      Lia Maria (Chef de cuisine) , 08 februarie 2010

      Nota 10 cu felicitari pt prezentare si aspect. Ai votul meu.

    • burdulea maria elena

      burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 03 februarie 2010

      Arata foarte bine prajitur, am salvat reteta, ma tenteaza.

    • Fara foto

      husni , 03 februarie 2010

      Multumesc de aprecieri !Sinteti f.dragute ! Ma bucur,ca va place.E o praitura f.de efect !

    • Cely Snijec

      Cely Snijec (Chef de cuisine) , 03 februarie 2010

      Felicitari! Ma alaturi celor spuse de Sidy

    • Sidy

      Sidy (Chef de cuisine) , 31 ianuarie 2010

      Camelia ai de la mine nota maxima cu felicitari ! daca ar scrie toata lumea atat de explicit retetele, ce bine ar fi ! Este o prajitura delicioasa !!!

    • vio.vio

      vio.vio (Chef de cuisine) , 28 ianuarie 2010

      frumos arata bravo !

    • valentina ionita

      valentina ionita (Chef de cuisine) , 27 ianuarie 2010

      Arata minunat,iar gustul trebuie sa fie pe masura...

    • Cely Snijec

      Cely Snijec (Chef de cuisine) , 27 ianuarie 2010

      Felicitai si 5 stelute de la mine

    • joly-gina

      joly-gina (Chef de cuisine) , 27 ianuarie 2010

      mmm ce bine arata o sa o incerc si eu

    • lumi

      lumi (Chef de cuisine) , 27 ianuarie 2010

      Foarte buna si aspectoasa!Felicitari Camelia!

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Redusa

Timp

7h

85 voturi

Ingrediente

  • Blat:-7 oua
  • -7 linguri apa(de la robinet)
  • -200 g faina
  • -1 lingurita,cu virf,praf de copt
  • -180 g zahar
  • -2,5 sau 3 linguri cacao
  • -arome(eu pun de obicei esenta de vanilie si rom)
  • -o priza de sare
  • Crema:-500 g smitina(15-20% fat)sa fie dulce
  • -600 g iaurt
  • -450 ml frisca lichida
  • -50-100 g zahar pudraeu pun in jur de 60 gnu ne
  • place crema f.dulce
  • -putin ananas,luat din cutia de ananas,pt decor
  • -12-15 g gelatinaeu pun 15 g gelatina pudra
  • Decor:- cutie compot ananas(cca 450 g)
  • -putina ciocolata sau cacao

Raporteaza reteta

Retete
de husni
Chec cu banane

Chec cu banane

Se freaca untul cu zaharul, f. bine;se adauga oul intreg,putina esenta vanilie(putina, ca sa predomine

2 voturi    1 comentariu
1h
Dulciuri diverse
Nopti libaneze(specific arab)

Nopti libaneze(specific arab)

Primele 6 se amesteca la rece, bine, fara sa aiba cocolosi, apoi se pun pe foc;se amesteca tot timpul

10 voturi    11 comentarii
1h
Budinci
SOS VINATORESC

SOS VINATORESC

Carnea se rumeneste usor intr-o cratita cu grasime (untura, ulei ).Dupa ce carnea s-a prajit putin

6 voturi    6 comentarii
1h 30 min
Mancaruri cu carne

Mimi

Blatul nu trebuie insiropat

Adauga reteta
Retete

din Prajituri

Samba cu crusta de nuci Samba cu crusta de nuci

Se dau biscuitii la robot, apoi se framanta cu untul si miezul de nuca maruntit. Se intinde in forma de tort, in strat uniform, presat

0 voturi    0 comentarii
99h 45 min
Dulciuri diverse
Prajitura cu caise Prajitura cu caise

Se freaca galbenusurile cu zahar, pana se albesc si-si dubleaza volumul, se adauga ulei cate putin, apoi iaurtul, coaja de lamaie,faina

0 voturi    0 comentarii
1h 15 min
Delicii sanatoase de la bloggeri
Tiramisu cu fructe de padure