autor:

husni

» » Prajituri

Prajitura Alb si negru

Autor: husni (Chef de cuisine)   
   Specific: 

Romania


    Reteta postata pe: 27 ianuarie 2010

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: husni (Chef de cuisine)   
Specific:  

Romania


Reteta postata pe: 27 ianuarie 2010

Ingrediente
Blat:-7 oua, -7 linguri apa(de la robinet), -200 g faina, -1 lingurita,cu virf,praf de copt, -180 g zahar, -2,5 sau 3 linguri cacao, -arome(eu pun de obicei esenta de vanilie si rom), -o priza de sare, , , Crema:-500 g smitina(15-20% fat)sa fie dulce, -600 g iaurt, -450 ml frisca lichida, -50-100 g zahar pudraeu pun in jur de 60 gnu ne, place crema f.dulce, -putin ananas,luat din cutia de ananas,pt decor, -12-15 g gelatinaeu pun 15 g gelatina pudra, , , Decor:- cutie compot ananas(cca 450 g), -putina ciocolata sau cacao

Dificultate: Redusa Timp: 7h

85 voturi

Mod de preparare

Pentru cantitatile scrise e nevoie de o tava mare;eu folosesc o tava cu diametrul de 42 cm.

Se face blatul asa:ouale se separa.
Galbenusurile se freaca f.bine(mecanic sau manual) cu zaharul;se adauga,apoi,apa,sarea aromele;se amesteca bine.
Se adauga faina,cacaua,praful de copt,cernute(cele 3 se cern impreuna de 2 ori);se mesteca,pina nu mai sint cocoloase.Se adauga,apoi,albusele(de la cele 7 oua) batute spuma;se mesteca continutul,incet,de sus in jos.
Se pune intr-o tava cu hirtie de copt;se da la cuptorul,incalzit,in prealabil,la foc mediu,cam 20 minute.
In tava,trebuie sa aiba grosimea de cca 1,5 cm.Cind e gata,se lasasa se raceasca.

Crema se face asa:prima data se pregateste gelatin, asa:gelatina o amestec(la rece) cu zeama de la ananas(de la o cutie rezulta cca 200 ml);pun continutul pe foc,mestecind tot timpul;il las pe foc pina in momentul de fierbere;nu fierb;las,apoi compozitia sa se raceasca,mestecind din cind in cind;ma ocup de smintina si iaurt si zahar,in timpul asta; se mesteca smintina cu iaurtul si zaharul,strecuram compozitia;sa rezulte o comp.fina;la compozitia asta se adauga gelatina(sa nu fie f.calda;cu cit mai rece,cu atit mai bine;dar sa nu fie inchegata);adaugam gelatina,in fir subtire,mestecind tot timpul.Daca gelatina e fierbinte,cind se adauga,iaurtul se brinzeste.Dupa ce compozitia este amestecata,se da la frigider.Se bate frisca.Dupa ce e batuta,frisca se adauga incetul cu incetul primei compozitii(sm.+iaurt+zahar).
Din ananasul din compot se lasa pt décor cca 1/3 din cutie.Restul se taie marunt(cam 1/1 cm) si se amesteca (usor)cu crema facuta.

Asamblare:se scoate blatul(rece) din tava;i se scoate hirtia;se pune blatul din nou in tava.
Peste blat se pune crema;se uniformizeaza;se da la frigider(nu congelator) cel putin 4 ore(eu las peste noapte).A 2-a zi se marcheaza bucati,patrate,de cam 5/5 .
Se rade ciocolata pe toata suprafata,se taie bine,se orneaza cu ananas,se pun bucatile pe un platou;din compozitia aceasta,ies cam 28 de bucati.
Daca crema e prea dulce,nu ornati cu ciocolata,ornati cu cacao !
E o prajitura f,buna si simpla;am scris mult,din dorinta de a fi inteleasa.

La timpul de preparare e si perioada cind prajitura e la frigider.
Daca ti-a placut reteta noastra "Prajitura Alb si negru" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Prajituri
Clatite pufoase

Clatite pufoase

Intr-un vas se amesteca laptele batut cu ouale,untul, vanilia si zaharul. Intr-un alt vas se amesteca

13 voturi    3 comentarii
1h
Prajituri
Prajitura cu lapte fara cuptor

Prajitura cu lapte fara cuptor

Separam albusurile de galbenusuri.10 linguri cu zahar le mixam bine cu galbenusurile , apoi adaugam

14 voturi    7 comentarii
1h 15 min
Prajituri

Recomandari electrocasnice

Sandwich Maker

- 13 %
149.99 lei
129.99 lei

Panini Maker Large

- 13 %
389.99 lei
339.99 lei

Panini Maker

- 12 %
249.99 lei
219.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 23 comentarii
  • Fara foto

  • Fara foto

    Mimi , 27 octombrie 2016

    Blatul nu trebuie insiropat

  • Fara foto

    Mariana Utescu , 28 iunie 2015

    Prajitura este foarte buna, si bine explicata....

  • Fara foto

    Erika Adami , 03 ianuarie 2015

    se poate pune si apa minerala , ca e mai sanatoasa

    • Fara foto

      Sabina Nina Steopoae , 27 decembrie 2013

      buna

    • Fara foto

      Lucia Cristina , 06 noiembrie 2013

      ce dimensiuni are tava?

    • Fara foto

      Lucica Stoean , 05 noiembrie 2013

      mmmmmm yammy ffff buna

    • Fara foto

      Mihaila Gianina , 05 noiembrie 2013

      forte buna

    • Fara foto

      Gutuman Ioana , 13 august 2013

      foarte faina

    • Fara foto

      Simona B Petrica , 14 iunie 2013

      cea mai buna prajitura.

    • burdulea maria elena

      burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 23 aprilie 2010

      Foarte frumos arata prajitura, foarte bine explicata.

    • constanta proca

      constanta proca (Chef de cuisine) , 17 martie 2010

      Este o reteta excelenta,felicitari !

    • Fara foto

      madalina , 06 martie 2010

      da arat f bine prajitura.. am facut si eu dar mi a iesit putin acruta crema din cauza smantanei

    • Mihaela11

      Mihaela11 (Chef de cuisine) , 08 februarie 2010

      Un deliciu ! Mihaela

    • Lia Maria

      Lia Maria (Chef de cuisine) , 08 februarie 2010

      Nota 10 cu felicitari pt prezentare si aspect. Ai votul meu.

    • burdulea maria elena

      burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 03 februarie 2010

      Arata foarte bine prajitur, am salvat reteta, ma tenteaza.

    • Fara foto

      husni , 03 februarie 2010

      Multumesc de aprecieri !Sinteti f.dragute ! Ma bucur,ca va place.E o praitura f.de efect !

    • Cely Snijec

      Cely Snijec (Chef de cuisine) , 03 februarie 2010

      Felicitari! Ma alaturi celor spuse de Sidy

    • Sidy

      Sidy (Chef de cuisine) , 31 ianuarie 2010

      Camelia ai de la mine nota maxima cu felicitari ! daca ar scrie toata lumea atat de explicit retetele, ce bine ar fi ! Este o prajitura delicioasa !!!

    • vio.vio

      vio.vio (Chef de cuisine) , 28 ianuarie 2010

      frumos arata bravo !

    • valentina ionita

      valentina ionita (Chef de cuisine) , 27 ianuarie 2010

      Arata minunat,iar gustul trebuie sa fie pe masura...

    • Cely Snijec

      Cely Snijec (Chef de cuisine) , 27 ianuarie 2010

      Felicitai si 5 stelute de la mine

    • joly-gina

      joly-gina (Chef de cuisine) , 27 ianuarie 2010

      mmm ce bine arata o sa o incerc si eu

    • lumi

      lumi (Chef de cuisine) , 27 ianuarie 2010

      Foarte buna si aspectoasa!Felicitari Camelia!

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Redusa

Timp

7h

85 voturi

Ingrediente

  • Blat:-7 oua
  • -7 linguri apa(de la robinet)
  • -200 g faina
  • -1 lingurita,cu virf,praf de copt
  • -180 g zahar
  • -2,5 sau 3 linguri cacao
  • -arome(eu pun de obicei esenta de vanilie si rom)
  • -o priza de sare
  • Crema:-500 g smitina(15-20% fat)sa fie dulce
  • -600 g iaurt
  • -450 ml frisca lichida
  • -50-100 g zahar pudraeu pun in jur de 60 gnu ne
  • place crema f.dulce
  • -putin ananas,luat din cutia de ananas,pt decor
  • -12-15 g gelatinaeu pun 15 g gelatina pudra
  • Decor:- cutie compot ananas(cca 450 g)
  • -putina ciocolata sau cacao

Raporteaza reteta

Retete
de husni
Chec cu banane

Chec cu banane

Se freaca untul cu zaharul, f. bine;se adauga oul intreg,putina esenta vanilie(putina, ca sa predomine

2 voturi    1 comentariu
1h
Dulciuri diverse
Nopti libaneze(specific arab)

Nopti libaneze(specific arab)

Primele 6 se amesteca la rece, bine, fara sa aiba cocolosi, apoi se pun pe foc;se amesteca tot timpul

10 voturi    11 comentarii
1h
Budinci
SOS VINATORESC

SOS VINATORESC

Carnea se rumeneste usor intr-o cratita cu grasime (untura, ulei ).Dupa ce carnea s-a prajit putin

6 voturi    6 comentarii
1h 30 min
Mancaruri cu carne

Mimi

Blatul nu trebuie insiropat

Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Prajituri

Chec marmorat Chec marmorat

Se separa albusurile de galbenusuri, punandu-se fiecare in cate un vas mare de mixer. Se bat albusurile spuma tare, se adauga zeama

0 voturi    0 comentarii
25 min
Dulciuri diverse
Dulce cu curmale Dulce cu curmale

Intr-o tigaie, punem la incalzit curmalele macinate cu zaharul si adaugam si margarina si lasam sa se topeasca impreuna pana devine

0 voturi    0 comentarii
50 min
Dulciuri diverse
Prajitura cu caise