Prajitura Amaretto

Timp pregatire
90 minute
Complexitate
redusa
Prajitura Amaretto

Ingrediente

  • -blat:
  • - 50g ciocolata menaj(eu am avut doar cu lapte,dar pt. o culoare mai inchisa si un gust mai pronuntat, ar fii buna o ciocolata amara)
  • - 100g unt/marg.rama maestro
  • - 3 oua
  • - 100g zahar
  • - 50ml lichior amaretto
  • - 160g faina
  • - 1/2 pac. praf copt
  • -crema:
  • - 250ml smintina pentru frisca
  • - 4 foi de gelatina(prima data am vrut sa pun gelatina granulata,dar intr-e timp m-am razgindit)
  • - 100g ciocolata alba rasa
  • - 50ml lichior amaretto
  • ~~~~~~~~~~~~~~~~~
  • - 100ml lapte caldut amestecat cu 2-3 ls lichior
  • - gem/marmelada de caise - optional
  • - 100g ciocolata pentru glazurat

Mod de preparare

-blat:

Untul si ciocolata se topesc pe baie de aburi amestecind pina ce ciocolata se topeste complet.Se lasa deoparte.

Cuptorul se incinge la 190°C

Faina se amesteca cu praful de copt.

Zaharul se freaca bine cu ouale, se adaoga lichiorul, untul+ciocolata topite si racite si in final faina amestecata cu praful de copt.Totul se mixeaza bine si se toarna intr-o tava cu dimensiunea de 30 x 35cm,care in prealabil s-a captusit cu hirtie de copt.

Masa de aluat turnata in tava se niveleaza cu atentie cit mai uniform, pentru ca dupa coacere, blatul sa fie crescut uniform.Eu nu am prea avut grija si la mijloc mi-a iesit c-am gros.

Totul se lasa la copt ca. 15 min.Se scoate si se rastoarna pe o hirtie presarata cu zahar tos.Asa ma invatat cineva sa fac.Dar dupa acesta proba,pot sa spun ca se poate scoate si pe un gratar de bucatarie.

Peste hirtia de copt de pe blat,se aseaza un servet de bucatarie bine umezit cu apa rece.Dupa 2-3 minute se trage hirta jos si se lasa ca blatul sa se racesca complet.

Intr-e timp se prepara crema.

-crema:

Foile de gelatina se pun pt. ca 5 min in apa rece la inmuiat.

Frisca rece de la frigider se bate spuma.

Lichiorul se incalzeste putin,atit cit sa fie caldut si in el se dizolva pe rind foile de gelatina.

Daca nu se dizolva bine,puneti recipientul cu lichior si gelatina in altul in care se pune apa calda.Se amesteca pina ce lichiorul+gelatina devin lichide.

In frisca batuta spuma se mixeaza gelatina+lichiorul si se amesteca si ciocolata rasa.

Crema astfel preparata se lasa ca 15 min. la frigider,sa se coaguleze putin.Deoarece fiind prea moale, curge dintre blaturi.

Intr-e timp blatul se taie in doua pe lungime.Cu laptele caldut amestecat cu lichior Amaretto,se stropesc/insiropeaza blaturile.

Daca se foloseste gem/marmelada ,acesta se topeste putin la microunde sau se pune din timp intr-un recipient cu apa calda, dupa care se ung amindoua blaturile.

Crema putin coagulata se intinde pe un blat,deasupra se aseaza al doilea blat si totul se pune la frigider pentr-u 1 ora.Intr-e timp ciocolata ramasa se pune intr-o punga de nailon + 2 ls ulei vegetal, se face pungii un nod si astfel se pune intr-o cana cu apa calduta.Dar atentie sa nu treaca de 40°C, deoerece ciocolata isi pierde luciul.

Dupa ce prajitura a stat 1 ora la rece,se scoate se injumatateste pe lungime,iar pe latime se taie bucati de marime dorita.

Ciocolata topita din punga,se amesteca bine in punga, in asa fel incit uleiul sa cuprinda bine ciocolata.Dupa aceea se taie cu foarfeca un coltisor foarte fin si se decoreaza bucatile de prajitura dupa dorinta.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Saramura de macrou

Saramura de macrou

Pestii se eviscereaza, dar se lasa cu tot cu cap.

Saramura de macrou
Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate

Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate

Pentru inceput ne ocupam de fructe.

Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise