autor:

Anca Rm

» » Prajituri

Prajitura cu ciocolata si caramel

Autor: Anca Rm (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 16 februarie 2015

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Anca Rm (Chef de cuisine)   
Reteta postata pe: 16 februarie 2015

Ingrediente
Blat:, 125 gr faina, 30 gr cacao, 150 gr zahar, 1 oua, 1/2 lingurita praf de copt, 1 lingurita bocarbonat sodiu, 50 ml ulei, 100 ml iaurt, 75 ml cafea, , Pt caramel:, 250 ml lapte condensat, 4 linguri zahar brun, 1 lingura amidon sau faina, , Pt crema ciocolata:, 200 gr ciocolata neagra, 200 ml frisca, 3 foi gelatin(5 gr), 50 ml apa rece

Dificultate: Medie Timp: 30 min

1 vot

Mod de preparare

Blat:

Pregatim o tava de tort cu diametru 20 cm, sau o tava de copt dreptunghiulara mica 20x25. O sa aveti un blat cam de 2 cm grosime in functie de marimea tavii. Avem nevoie de doua castroane.



Intr-un castron amestecam ingredientele uscate: faina+cacao+praf de copt+bicarbonate+zahar , iar in celalalt ingredientele umede: oul+iaurt+cafea+ulei . Omogenizam bine si le amestecam cu un tel tip para bine pana la incoropare totala. Turnam compozitia in tava tapetata cu hartie sau cu faina si dam la cuptorul preincalzit la 180 grade pentru 20 minute (nu are nevoie de mai mult , dar pentru a fi siguri ca este copt faceti testul cu scobitoarea). Lasam la racit si facem caramelul.





Caramel:



Este impropriu spus caramel pentru ca eu nu am avut timp sa stau sa-l fieb pana se ingroasa singur asa ca l-am ajutat putin cu o lingura de amidon . Daca aveti timp si rabdare atunci se poate renunta la adaosul de faina.



Eu am procedat in urmatorul mod: am pus pe foc mic intr-o craticioara zaharul si l-am caramelizat. Cand a fost topit si si-a dobandit o culoare aramie am turnat 200 ml lapte condensate . Atentie sa nu stropeasca. Am lasat sa fiarba pana cand s-a topit din nou zaharul si s-a incorporate in laptele condensat. Lingura de amidon (sau faina) am amestecat-o cu 50 ml lapte condensat rece , cu o lingura am pus din compozitia calda cateva linguri si amestecam. Turnam peste laptele condensat care fierbe si amestecam pana se ingroasa si devine ca o budinca mai subtire. Luam de pe foc si lasam la racit.



Crema de ciocolata:

Punem pe foc frisca si in ea ciocolata rupta bucati. Amestecam pana se topeste ciocolata si lasam deoparte. In 50 ml apa punem foile de gelatina la inmuiat pana cand sunt ca si niste jeleuri . Le punem pe foc mic si amestecam pana se dizolva (atentie, desi am scris-o de nenumarate ori sa nu fiarba) Punem gelatina dizolvata peste ciocolata si amestecam, lasam la racorit.



Incepem sa asamblam prajiturica:

Punem blatul pe un platou, peste el turnam caramelul si dam putin la frigider ca sa nu curga. Lasam la frigider (eu am scos-o pe balcon ca era mai rece decat in frigider) cam 15 minute. In acest timp ciocolata o lasam la temperatura camerei. Inainte sa scoatem prajitura din frigider batem pentru 3-4 minute frisca cu ciocolata topita.



Turnam ciocolata batuta putin peste caramel si dam din nou la frigider. Deasupra puteti face glazura din 50 gr ciocolata si 30 ml lapte sau presarati fulgi de migdale, ciocolata sau de ce nu pudrata cu cacao. Lasati la frigider pentru cateva ore ca sa o puteti taia.



Va doresc pofta buna!
Daca ti-a placut reteta noastra "Prajitura cu ciocolata si caramel" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Prajituri
Prajitura cu nuca, caramel si ciocolata

Prajitura cu nuca, caramel si ciocolata

Blatul si crema de ciocolata le putem pregatim cu o zi inainte de asamblare. Pentru blat: mixam

58 voturi    16 comentarii
3h
Prajituri
Cozonac cu nuca si rahat

Cozonac cu nuca si rahat

Laptele, smantana, margarina topita, laptele batut se incalzesc sa fie caldute la care se adauga

20 voturi    11 comentarii
2h
Prajituri

Recomandari electrocasnice

Fierbator Style Black

- 17 %
299.99 lei
249.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 0 comentarii
  • Fara foto

Dificultate

Medie

Timp

30 min

1 vot

Ingrediente

  • Blat:
  • 125 gr faina
  • 30 gr cacao
  • 150 gr zahar
  • 1 oua
  • 1/2 lingurita praf de copt
  • 1 lingurita bocarbonat sodiu
  • 50 ml ulei
  • 100 ml iaurt
  • 75 ml cafea
  • Pt caramel:
  • 250 ml lapte condensat
  • 4 linguri zahar brun
  • 1 lingura amidon sau faina
  • Pt crema ciocolata:
  • 200 gr ciocolata neagra
  • 200 ml frisca
  • 3 foi gelatin(5 gr)
  • 50 ml apa rece

Raporteaza reteta

Retete
de Anca Rm
Flan de portocale

Flan de portocale

Se spala foarte bine portocalele cu o perie si apa calduta, una dintre ele se curata de coaja, iar

45 voturi    15 comentarii
40 min
Dulciuri diverse
Chocolate cake by Julia Child

Chocolate cake by Julia Child

Tapetam cu unt si faina o forma de tort cu diametrul de 20 de centimetri. Ciocolata o topim

2 voturi    2 comentarii
40 min
Torturi
Rulada din albusuri cu crema de branza si capsuni

Rulada din albusuri cu crema de branza si capsuni

Blat: Pregatim o tava mica (25x20 cm), o tapetam cu faina sau punem hartie de copt si pornim cuptorul

1 vot    0 comentarii
30 min
Prajituri
Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Prajituri

Prajitura cu cereale, miere si scortisoara Prajitura cu cereale, miere si scortisoara

O prajitura delicioasa care a umplut bucataria cu un soi de parfum de toamna amestecat cu aroma de turta dulce. Contine cereale, miere,

0 voturi    0 comentarii
50 min
Aluaturi si Foietaje
Prajitura turnata cu mere Prajitura turnata cu mere

Ouale se mixeaza cu zaharul si aromele, bine. Se pune, apoi uleiul;se adauga faina (amestecata cu praful de copt) si laptele, cele doua

6 voturi    8 comentarii
2h
Prajituri
Prajitura frantuzeasca