Prajitura cu compot de visine si frisca

Timp pregatire
180 minute
Complexitate
redusa
Prajitura cu compot de visine si frisca

Ingrediente

  • Pt. blat:
  • -6 oua
  • -180 g de zahar tos
  • -5-6 linguri de apa
  • -120 g de faina
  • -1 lingurita rasa de praf de copt
  • -1,5 lingurita de cacao(o lingurita si jumatate)
  • -2 lingurite de gem de coji de portocale(sau coaja rasa)
  • -putina esenta de rom
  • Pt.crema:
  • -600 de grame de visine(cintarite,dupa ce se scot simburii)
  • -cca 500 ml de zeama de la visine,din compot(daca nu e suficienta,se completeaza cu apa)
  • -80-100 g de zahar(sau dupa gust)
  • -60-70 g de praf budinca de vanilie
  • Eu am avut,doar vreo 450 g de visine;am completat cu cirese
  • Pt.sirop:
  • -cca 75 ml de zeama de la compotul de visine
  • -25 ml de apa
  • -cca 50 g de zahar
  • -arome(daca vreti;eu nu pun)
  • Pt.frisca:
  • -200-250 ml de frisca lichida
  • -cam 2 linguri(cu virf) de jeleu de visine sau cirese(eu,aici,gasesc numai de cirese)
  • -cam 4 linguri de apa fiarta,fierbinte
  • -zahar pudra,dupa gust(pt.frisca)

Mod de preparare

Blat:

Se face un pandispan:se freaca f. bine galbenusurile cu zaharul;dupa ce-si dubleaza volumul si se albesc,se adauga apa,apoi gemul de portocale si esenta de rom;se amestca bine,apoi ,se pune faina cernuta cu praful de copt si cacaua;se amesteca f.bine,apoi se pune albusul,batut spuma.

Se amesteca totul,usor,cu o lingura de lemn.Cind compozitia e omogena,se pune intr-o tava(cu hirtie de copt),de cca 30/20.Se pune in cuptorul,preincalzit,cca 35 minute.

Se lasa in tava cca 15 minute(dupa ce o scoatem din cuptor),apoi,se scoate din tava(se dezlipeste si hirtia de copt) si se lasa sa se raceasca,pe baza.

In timpul in care blatul e in cuptor,se face siropul:zeama de la compotul de visine,cu apa si zaharul,se fierb;dupa ce dau citeva clocote,se iau de pe foc si se aromeaza.Se lasa sa se raceasca.

Crema:

Se amesteca,fara foc,lichidul cu budinca si zaharul;se pun,apoi,pe foc;se amesteca tot timpul;cind incepe sa se ingroase,punem visinele;amestecam bine;apoi,tot pe foc,amestecam tot timpul,pina ce compozitia fierbe;dupa ce clocoteste,se mai lasa citeva secunde pe foc(amestecind tot timpul),apoi se ia de pe foc.Se lasa sa se raceasca(nu e nevoie sa fie f.rece),amestecind din cind in cind;trebuie amestecat,din cind in cind,pentru a nu face pojghita si crema sa se intareasca(avind praf de budinca).

In timpul acesta,blatul(rece),se taie in 2(pe orizontal).Prima jumatate de blat,se pune pe forma,pe care vrem sa punem prajitura,se insiropeaza cu 1/2 din siropul facut,rece,apoi se pune crema .Dupa ce se uniformzeaza,se pune a 2-a jumatate de blat;se insiropeaza cu restul de sirop.Prajitura se da la frigider,cca 30 minute.

In timpul acesta facem frisca:jeleul(in loc de gelatin),se dizolva in apa fierbinte,apoi lasam sa se raceasca putin.

Frisca se bate bine;in timp ce o batem,turnam jeleul,putin cite putin(ca si cum turnam gelatina).

Batem frisca(roz),in continuare si o potrivim de zahar.Frisca,gata,o dam la frigider.

Dupa cca 30 minute,scoatem prajitura din frigider si punem,deasupra,frisca.

Dupa ce uniformizam frisca,radem niste ciocolata,sau presaram cacao.

Se pune in frigider,cel putin 4-5 ore.Apoi se taie in bucati.E o prajitura inalta;mie imi iese de cca 7-8 cm;nu e nevoie sa se taie bucati f mari.E o prajitura excelenta.

Retete asta,se poate folosi si la tort.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Compot de visine pentru iarna

Compot de visine pentru iarna

Reteta de compot de visine pentru iarna. Cum se face compot de visine pentru iarna fara conservanti.

Compot de visine pentru iarna
Dulceata de visine

Dulceata de visine

Dulceata de visine
Ciorba de dovlecei si bacon dreasa cu iaurt si ou

Ciorba de dovlecei si bacon dreasa cu iaurt si ou

Se curata ceapa si se pune la calit in uleiul de masline alaturi de baconul taiat marunt.

Ciorba de dovlecei si bacon dreasa cu iaurt si ou
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise