autor:

husni

» » Prajituri

Prajitura cu fistic

Autor: husni (Chef de cuisine)   
   Specific: 

Romania


    Reteta postata pe: 06 octombrie 2009

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: husni (Chef de cuisine)   
Specific:  

Romania


Reteta postata pe: 06 octombrie 2009

Ingrediente
Blat, - 8 oua, - 150-160 g zahar, - 2 linguri zeama de lamiie, - 80 g faina, - 70 g fistic (macinat), - 60 g nuci (macinate), - cca 7-8 linguri de apa, - esenta de vanilie, , Crema, - 2 oua, - 80-100 g zahar, - 1-2 linguri de lapte (nu mai mult), - 300 ml lapte, - 2 linguri de amidon, - 200 g unt, - vanilie, - cca 3-4 linguri de fistic macinat, , Sirop, - 100 ml apa, - 50 g zahar, - 1 lingurita rasa de coaja de lamiie, - vanilie, - 25 ml bautura alcoolica fara miros specific (eu folosesc vodca), sa se simta aroma fisticului

Dificultate: Medie Timp: 3h

6 voturi

Mod de preparare

Se face blat din cantitatile amintite. Albusurile (de la cele 8 oua), se bat bine, se adauga zaharul si zeama de lamiie si se bate in continuare pina cind zaharul se topeste si albusul e foarte tare. Se pun galbenusurile si niste esenta de vanilie sau 1 plic de vanilie pudra. Se bat in continuare dar nu mult, numai pt a se omogeniza culoarea. In timp ce se bate, se pune apa (rece). In caz ca se bat manual, cu o mina batem, iar cu cealalta punem apa.

Se adauga apoi faina amestecata cu nuca si fisticul. Se

amesteca cu o lingura de lemn, usor, sa nu sa lase albusul. In caz ca albusul nu a fost batut bine, puneti putin praf de copt.

Compozitia se pune intr-o tava (cca 21/26 cm), unsa cu unt sau margarina si presarata cu faina sau hirtie de copt. Se da la cuptorul incalzit dinainte, la foc mediu, cca 30 minute. Cind e gata (se incearca cu o scobitoare), se lasa cca 10 minute in tava, apoi se scoate si se lasa la racit.



Pentru sirop, apa, zaharul, coaja de lamiie se fierb. Cind totul fierbe bine, se ia de pe foc, se lasa sa se raceasca de tot. Cind e rece, se strecoara si i se adauga vodca si niste vanilie.



Pentru crema ouale cu zaharul si laptele se fierb pe aburi, exact 10 minute,dar apa trebuie sa clocoteasca cind punem ouale cu zaharul si laptele deasupra. Se lasa apoi sa se raceasca, amestecind din cind in cind. Separat se fierbe (direct pe foc, amestecind tot timpul) cele 300 ml lapte cu cele 2 linguri de amidon. Cind clocoteste bine (si e ingrosat), se ia de pe foc. Se lasa sa se raceasca, amestecind aproape tot timpul (sa nu faca pojghita deasupra si sa nu se intareasca).

Cind e rece, se pune putina vanilie si untul frecat in prealabil (spuma), putin cite putin. Se amesteca totul cu ouale fierte cu zaharul si laptele (reci). Se amesteca bine si se pune fistic.



Blatul se taie (pe orizontala) in doua. Se pune o parte pe un platou, se insiropeaza, se pune cca 3/4 din crema, se intinde cam de 1 cm. Se pune apoi cealalta parte de blat, se insiropeaza, se unge deasupra si lateral cu restul de crema. Deasupra se pune fistic macinat (sa nu se vada crema). In loc de fistic se pot folosi nuci, alune.
Daca ti-a placut reteta noastra "Prajitura cu fistic" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Prajituri
Prajitura cu fistic si dulce de leche

Prajitura cu fistic si dulce de leche

Albusurile (la temperatura camerei) le amestecam cu 3 linguri lapte si extractul de vanilie. Le batem

7 voturi    2 comentarii
2h
Prajituri
Prajitura cu pere si fistic

Prajitura cu pere si fistic

1. Pentru aluat, se amesteca toate ingredientele pana se obtine un aluat omogen, apoi se da aluatul

5 voturi    8 comentarii
1h
Prajituri

Recomandari electrocasnice

Fierbator Style White

- 40 %
299.99 lei
179.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 14 comentarii
  • Fara foto

  • Fara foto

    husni , 19 octombrie 2009

    Multumesc de aprecieri ! Asa e !O prajitura buna si fina ! Se poate fara bautura alcoolica,dar, cum zice Mariana Scarlat,nu mai are acelasi gust.

  • mariana scarlat

    mariana scarlat (Chef de cuisine) , 19 octombrie 2009

    Foarte bună! Sigur că dacă o faci pentru copii poţi face siropul fără alcool, eventual cu un sirop de fructe, dar nu mai are acelaş gust.

  • costy1969

    costy1969 (Chef de cuisine) , 19 octombrie 2009

    buna prajitura,cu prima ocazie am sa incerc sa o fac.felicitari.

    • ecaterina (katy) g.

      ecaterina (katy) g. (Chef de cuisine) , 17 octombrie 2009

      IMI PLACE CUM ARATA PRAJITURA SI SUNT SIGURA CA ARE SI UN GUST DEOSEBIT,ASTA SI DATORITA FISTICULUI!

    • ecaterina (katy) g.

      ecaterina (katy) g. (Chef de cuisine) , 16 octombrie 2009

      IMI PLACE SUPER MULT CUM ARATA SI LA GUST NU ARE CUM SA NU FIE LA FEL,ADICA SUPER.BRAVO NASTY!

    • Cely Snijec

      Cely Snijec (Chef de cuisine) , 15 octombrie 2009

      Cred ca e deosebit de buna. Arata grozv

    • emadina

      emadina (Chef de cuisine) , 15 octombrie 2009

      pare ceva deosebit...dar nu se poate fara vodca sau alta bautura alcoolica...pt.a putea fi consumata asa cum e normal si de copii_

    • Alina

      Alina (Chef de cuisine) , 06 octombrie 2009

      Camy, arata foarte bine. O sa o incerc.

    • Fara foto

      husni , 06 octombrie 2009

      Draga Maria Elena,fisticul se poate inlocui;am scris in reteta.Dar fisticul ii da culoare frumoasa.

    • burdulea maria elena

      burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 06 octombrie 2009

      Camelia, e foarte aspectoasa, felicitari. La noi e cam scump fisticul, nu se poate inlociu cu nimic?

    • flori de piatra

      flori de piatra (Chef de cuisine) , 06 octombrie 2009

      Felicitari pentru prezentare.E foarte frumoasa cu fistic, e deosebita.Felicitari!

    • Fara foto

      husni , 06 octombrie 2009

      Multumesc,Medi !E f.buna,dar nu se da la copii !

    • dicarmencitta1957

      dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 06 octombrie 2009

      Cami, arata superb prajitura ta,trebuie testata,felicitari.

    • maria mihalache

      maria mihalache (Chef de cuisine) , 06 octombrie 2009

      Foarte bine arata aceasta prajitura,Camy................felicitari.

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Medie

Timp

3h

6 voturi

Ingrediente

  • Blat
  • - 8 oua
  • - 150-160 g zahar
  • - 2 linguri zeama de lamiie
  • - 80 g faina
  • - 70 g fistic (macinat)
  • - 60 g nuci (macinate)
  • - cca 7-8 linguri de apa
  • - esenta de vanilie
  • Crema
  • - 2 oua
  • - 80-100 g zahar
  • - 1-2 linguri de lapte (nu mai mult)
  • - 300 ml lapte
  • - 2 linguri de amidon
  • - 200 g unt
  • - vanilie
  • - cca 3-4 linguri de fistic macinat
  • Sirop
  • - 100 ml apa
  • - 50 g zahar
  • - 1 lingurita rasa de coaja de lamiie
  • - vanilie
  • - 25 ml bautura alcoolica fara miros specific (eu folosesc vodca)
  • sa se simta aroma fisticului

Raporteaza reteta

Retete
de husni
Chec cu banane

Chec cu banane

Se freaca untul cu zaharul, f. bine;se adauga oul intreg,putina esenta vanilie(putina, ca sa predomine

2 voturi    1 comentariu
1h
Dulciuri diverse
Nopti libaneze(specific arab)

Nopti libaneze(specific arab)

Primele 6 se amesteca la rece, bine, fara sa aiba cocolosi, apoi se pun pe foc;se amesteca tot timpul

10 voturi    11 comentarii
1h
Budinci
SOS VINATORESC

SOS VINATORESC

Carnea se rumeneste usor intr-o cratita cu grasime (untura, ulei ).Dupa ce carnea s-a prajit putin

6 voturi    6 comentarii
1h 30 min
Mancaruri cu carne

husni

Multumesc de aprecieri ! Asa e !O prajitura buna si fina ! Se poate fara bautura alcoolica,dar, cum zice Mariana Scarlat,nu mai are acelasi gust.

Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Prajituri

Deliciu la pahar Deliciu la pahar

Facem un blat de pandispan din 6 oua, 6 linguri de zahar, 2 linguri de ulei, putina esenta de vanilie putina coaja de lamaie si 6 linguri

0 voturi    0 comentarii
1h 30 min
Dulciuri diverse
Prajitura cu mac Prajitura cu mac

Siropul: In primul rand pregatim siropul si il lasam sa se racoreasca pana pregatim blatul de prajitura. Intr-o cratita turnati 500

0 voturi    0 comentarii
1h
Dulciuri diverse
Choux a la creme