Ingrediente
pt blat, 12 linguri ulei, 10 linguri bulion diluat cu apa, 4 linguri zahar brut, 2 linguri gris, 1/2 kg faina, 1/2 lingurita bicarbonat, 1 lgta zeama lamaie, pt crema, 1,5 l lapte dulce, 200 gr gris, 200 gr unt, coaja de portocala, 5 linguri zahar brut, 400 gr gem caise
Dificultate: Medie | Timp: 1h
48 voturi
Mod de preparare
Adaugam bulionul, grisul si bicarbonatul stins in putina zeama de lamaie.
Adaugam faina si amestecam, apoi incepem sa framantam un aluat pe care il dam o jumatate de ora la frigider.
Il scoatem, il taiem in 4 si intindem 4 foi pe care le coacem cam 7-8 minute in cuptorul preincins. Eu intind foile pe o foaie de copt si le asez mult mai usor pe dosul tavii. Lasam foile la racit.
Punem la fiert laptele, cand s-a infierbantat, adaugam grisul si amestecam continuu sa nu se formeze cocoloase. Dupa ce s-a umflat, adaugam zaharul si mai amestecam un pic. Dam deoparte si adaugam untul si coaja de portocala rasa; amestecam pana la omogenizare si dam crema la rece.
Eu am folosit tava pe care am copt foile, am asezat o hartie de copt si am asezat prima foaie, jumatate din crema de gris, a doua foaie, gemul de caise, alta foaie si restul cremei si ultima foaie. Am asezat o alta hartie deasupra si am pus un fund de lemn ca sa stea stransa prajitura. Am dat la rece.
A doua zi, am desfacut prajitura, am portionat-o si am servit cu placere.
Este o prajitura care efectiv se topeste in gura!
Ighian Felicia , 13 ianuarie 2015
cit de mult diluezi bulionul
Magdalena Popescu , 12 ianuarie 2015
sau cu gem de macese
Marieta_Pall (Chef de cuisine) , 05 noiembrie 2014
Super,am sa o fac sambata.
Chis Florica , 30 septembrie 2014
O faceam si eu demult tare ! am si uitat de ea dar am so fac iar e f.gustoasa .
Negara-Boldisor Adela , 28 iulie 2014
Nu va suparati as dori sa pregatesc Asa prajitura dar nu stiu de ce fel de bulion si cum il pregatesti? Va rog daca doriti raspundeti-mi. Va multumesc.....
Adrian Seicheli , 28 mai 2014
prajitura copilariei.....
Boti Claudia , 11 mai 2014
da asa ieste
Matei Gabriela , 05 mai 2014
e f.f. buna! faceam si eu acum 30 de ani.....si uite ca mi-ati adus aminte reteta!!!
David Ramona-elena , 04 mai 2014
interesanta combinatie...
Angelica Cosovan , 03 mai 2014
Laura Nechita in zona bucovinei sant f, multi pruni asa ca mama ne facea magiun si aveam pe toata iarna ,, chiar imi este dor sa mananc magiun ...cand merg acasa iau cu mine un borcan si fac cornulete ptr. craciun ,,aici nu sant pruni deloc ,nici meri ,peri ,numai in market dar nu sant cu gustul de acasa.
Laura Nechita , 03 mai 2014
nu am avut gem de prune! :)
Marilena Fiscan , 03 mai 2014
Catrinel Db asa este!!!! :)
Angelica Cosovan , 03 mai 2014
Laura Nechita nu te supara ,dar nu am inteles prea bine ce nu ai avut?
Laura Nechita , 03 mai 2014
da, imi pare rau ca am omis sa scriu. se pun in compozitia pentru foi! :)
Laura Nechita , 03 mai 2014
asa am vrut si eu, dar nu am avut!
Catrinel Db , 01 mai 2014
se pun in coca...ingredientele pentru coca si cele pt crema sunt scrise separat...
Angelica Cosovan , 29 aprilie 2014
amintiri din copilaria mea ,,,ce buna este ,,,mama punea magiun ,,
Marilena Fiscan , 29 aprilie 2014
Nu! Zice in reteta ca se pun in laptele pentru crema! :)
Miercan Paula , 29 aprilie 2014
cele doua linguri de gris se pun in compozitia de la foi?