autor:

tania

» » , Dulciuri diverse, Prajituri

Prajitura cu foi si crema de caise

Autor: tania (Chef de cuisine)   
   Specific: 

Romania


    Reteta postata pe: 26 iunie 2017

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: tania (Chef de cuisine)   
Specific:  

Romania


Reteta postata pe: 26 iunie 2017

Ingrediente
Blat:, 150 g unt, 1 ou mare sau 2 mai mici, 150 g zahar pudra, 200 g iaurt,  2 lingurite praf de copt,  1/2 lingurita bicarbonat de sodiu,  1 praf de sare,  coaja rasa de la 1/2 lamiie, vanilie,  500 g faina alba, Crema:, 1 kg caise fara samburi,  250 g zahar,  1 plic praf de budinca de vanilie(se poate folosi si budinca cu gust de fructe),  50-70 g de gris, Decor:,  zahar vanilat pentru a pudra prajitura

Dificultate: Medie Timp: 1h 30 min

1 vot

Mod de preparare

Aceasta prajitura este una din prajiturile de sezon, de ce zic asta, pentru ca este foarte gustoasa atunci cand e preparata cu caise proaspete. Desigur se pot inlocui caisele si cu un gem de caise, dar gustul nu va fi acelasi.

Mai intai vom incepe cu crema de caise, care trebuie lasata sa se raceasca ceva timp. Vom spala caisele bine si le vom lasa putin la scurs, dupa care le vom scoate samburii, le vom mixa pana devin ca un piure. Vom pune piureul obtinut intr-o oala de teflon, la care vom adauga zaharul, budinca si grisul. Punem oala la foc potrivit, amestecand mereu si se va lasa sa fiarba pana se ingroasa, dupa care, se va da deoparte sa se racesca bine, iar dupa racire, se va da la frigider ca sa se intareasca. Daca observati ca acea crema nu este destul de groasa, mai puteti adauga cateva linguri de gris. Si acum vom trece la prepararea aluatului.

Untul se mixeaza bine cu zaharul, oul, praful de sare si coaja de lamaie, dupa care se adauga iaurtul, in care am dizolvat praful de copt si bicarbonatul, iar la sfarsit, vom adauga faina. Eu am facut aluatul la mixerul kitchen aid si am obtinut un aluat nu prea moale si usor elastic. Daca aluatul este prea moale, se mai poate adauga putina faina, iar daca e prea tare, se adauga putin iaurt cald, pana obtineti aluatul potrivit. Retineti, aluatul obtinut trebuie sa fie elastic, nici prea moale, nici prea tare. Aluatul se pune intr-un loc racoros sa se odihneasca cam 20 de minute, timp in care pregatim tava unde vom coace prajitura si pe care o vom captusi cu hartie de copt. Dimensiune tavii mele a fost de (36x28) cm. Cu cat tava va fi mai mare, foile vor iesi mai subtiri. Eu am folosit tava cu o dimensiune medie, ca foile sa nu fie nici prea groase si nici prea subtiri. Aluatul se imparte in doua bucati egale si din fiecare bucata, se intinde cate o foaie de prajitura, folosind doua folii de nailon, eventual hartie de copt. Aluatul se intinde uniform intre cele doua folii, dupa care foaia obtinuta, se va aseza in tava, tot cu ajutorul foliei si se va intepa din loc in loc cu furculita, apoi se va da la cuptorul incins, la temperatura de 180°C, aprox. 15 min, pana cand marginile aluatului devin usor aurii. Intre timp, se intinde a doua bucata de aluat. Dupa ce s-a copt putin prima foaie, turnam peste ea crema de caise si o intindem uniform pe toata suprafata foii. Peste crema se asaza si a doua foaie de aluat si se inteapa din nou cu furculita din loc in loc. Se introduce din nou tava in cuptor, care este deja cald, la 180°C, timp de 30 minute. La sfarsit, o vom rumeni putin, pana capata o culoare usor aurie (urmariti si pozele ca desigur va vor fi de folos). Se lasa sa se raceasca cateva ore, dupa care se taie in formele dorite si se pudreaza cu zahar vanilat. Atentie, nu se taie decat daca este complet racita, ca sa nu iasa crema dintre foi, deoarece stratul de crema este destul de gros. Eu am facut 2 portii, prima am taiat-o dupa un scurt timp, pentru pofticiosii mei, iar a doua, am lasat-o la frigider si am portionat-o a doua zi si desigur a iesit cu un aspect minunat. Este o prajitura foarte gustoasa si delicioasa, fiind de sezon, chiar va invit sa o incercati, pentru ca acum e perioada in care ne putem rasfata familia, dar si uimi musafirii cu o asa o delicatete..!


Daca ti-a placut reteta noastra "Prajitura cu foi si crema de caise" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Prajituri
Prajitura cu foi caramel , crema de lapte si dulceata de caise

Prajitura cu foi caramel , crema de lapte si dulceata de caise

Punem zaharul,pe foc mic pentru al caramelize. Atentie mare sa nu se arda pentru ca va fi amar. Cand

0 voturi    0 comentarii
1h
Retete de Pasti
Raffaelo rapid

Raffaelo rapid

Se scoate untul cu o seara inainte de a face raffaelo, pentru ca sa fie moale.Se amesteca zaharul

46 voturi    2 comentarii
20 min
Prajituri

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 0 comentarii
  • Fara foto

Dificultate

Medie

Timp

1h 30 min

1 vot

Ingrediente

  • Blat:
  • 150 g unt
  • 1 ou mare sau 2 mai mici
  • 150 g zahar pudra
  • 200 g iaurt
  •  2 lingurite praf de copt
  •  1/2 lingurita bicarbonat de sodiu
  •  1 praf de sare
  •  coaja rasa de la 1/2 lamiie
  • vanilie
  •  500 g faina alba
  • Crema:
  • 1 kg caise fara samburi
  •  250 g zahar
  •  1 plic praf de budinca de vanilie(se poate folosi si budinca cu gust de fructe)
  •  50-70 g de gris
  • Decor:
  •  zahar vanilat pentru a pudra prajitura

Raporteaza reteta

Retete
de tania
DOVLECEI ,VINETE SI ARDEI UMPLUTI CU CARNE SI OREZ

DOVLECEI ,VINETE SI ARDEI UMPLUTI CU CARNE SI OREZ

MOD DE PREPARARE Se vor spala dovleceii ,vinetele si ardeii si se vor lasa putin la scurs. Vom

0 voturi    0 comentarii
2h 40 min
Mancaruri cu carne
DOVLECEI ,VINETE SI ARDEI UMPLUTI CU CARNE SI OREZ

DOVLECEI ,VINETE SI ARDEI UMPLUTI CU CARNE SI OREZ

MOD DE PREPARARE Se vor spala dovleceii, vinetele si ardeii si se vor lasa putin la scurs. Vom

0 voturi    0 comentarii
2h 40 min
Mancaruri cu carne
Chiftelute de dovlecei

Chiftelute de dovlecei

MOD DE PREPARARE RETETA Chiftelute de dovlecei: Se spala dovleceii, se curata de coaja si

3 voturi    0 comentarii
35 min
Aperitive
Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Prajituri

Chec marmorat Chec marmorat

Se separa albusurile de galbenusuri, punandu-se fiecare in cate un vas mare de mixer. Se bat albusurile spuma tare, se adauga zeama

0 voturi    0 comentarii
25 min
Dulciuri diverse
Dulce cu curmale Dulce cu curmale

Intr-o tigaie, punem la incalzit curmalele macinate cu zaharul si adaugam si margarina si lasam sa se topeasca impreuna pana devine

0 voturi    0 comentarii
50 min
Dulciuri diverse
Clatite cu crema fina tartinabila cu alune