autor:

merisor

» » Prajituri

Prajitura cu foi si doua creme

Autor: merisor (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 15 iunie 2014

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: merisor (Chef de cuisine)   
Reteta postata pe: 15 iunie 2014

Ingrediente
Pentru 3 foi coapte pe dosul tavii(26/40 cm):, 2 galbenusuri, 10 linguri zahar, 10 linguri apa, 5 linguri ulei, 5 linguri lapte, faina cat cuprinde, 1 plic praf de copt(10 g), 1 varf lingurita bicarbonat, 1 lingurita sare, , Pentru crema:, 1 L lapte, 8 linguri faina, 4 galbenusuri, 4 linguri zahar, 100 gr ciocolata alba, 100 gr ciocolata neagra, 200 gr unt(65%), 1 lingurita esenta de rom, 1 lingurita esenta de lamaie, 1 lingurita sare, , Pentru decor:, 1 lingurita ness

Dificultate: Redusa Timp: 50 min

39 voturi

Mod de preparare

Pentru foi, punem zaharul la caramelizat intr-o craticioara la foc mic si mestecam in el sa nu se arda. Punem si apa la incalzit, iar cand zaharul s-a diluat, adaugam apa fierbinte si mestecam energic.



Lasam vasul pe foc pana se dilueaza tot zaharul care se mai intareste la contactul cu apa, apoi lasam siropul astfel format sa se raceasca. Frecam cele doua galbenusuri cu putina sare, apoi adaugam uleiul si laptele rece. Adaugam si siropul racit si incepem sa incorporam faina, amestecand cu ea bicarbonatul si praful de copt. Nu am trecut o cantitate la faina pentru ca aceasta depinde de tipul de faina folosit, eu de exemplu am pus o faina mai de proasta calitate si mi-a intrat cam 750 de grame, trebuie sa punem faina pana cand nu se mai lipeste aluatul de maini.



Va iesi un aluat cam sfaramicios si destul de tare, dar se va intinde bine cu ajutorul sucitorului. Eu nu am mai lasat aluatul la odihnit de teama sa nu se intareasca prea rau, asa ca am intins repejor 3 foi pe care le-am copt cate 5 minute pe dosul tavii unse cu putin ulei, la 180 grade in cuptorul preincalzit.



Pentru crema, punem laptele pe foc cu putina sare. Frecam galbenusurile cu zaharul, apoi le diluam cu putin lapte cald si adaugam faina. Restul de lapte il vom pune caldut peste amestecul rezultat si impartim crema in doua vase pe care le vom pune separat pe foc si mestecam in ele pana cand cremele incep sa fiarba, apoi vom pune intr-un vas ciocolata alba si 100 gr unt, iar in celalalt ciocolata neagra si 100 gr unt si mestecam in ele pana cand se omogenizeaza totul. Sa nu va inchipuiti ca eu am amestecat in vase cu doua maini :))) am fiert cremele pe rand ca nu dureaza decat cateva minute pentru fiecare.



Ridicam vasele de pe foc si adaugam esenta de lamaie in crema alba si esenta de rom in crema neagra. Lasam cremele la racit, apoi umplem cu ele foile de prajitura. Din crema neagra am oprit 3 linguri si am intins-o intr-un strat subtire peste ultima foaie de prajitura si am presarat putin ness deasupra. Am facut asta din comoditate sa nu mai fac alta ciocolata drept glazura.



Lasam prajitura la rece cateva ore(eu am lasat-o 3), apoi o putem portiona.
Daca ti-a placut reteta noastra "Prajitura cu foi si doua creme" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Prajituri
Prajitura cu blat de nuca, foi caramel si doua creme

Prajitura cu blat de nuca, foi caramel si doua creme

Punem zaharul,pe foc pentru al carameliza. Atentie mare sa nu se arda pentru ca va fi amar. Cand

1 vot    0 comentarii
1h
Retete de Pasti
Prajitura din foi de napolitane cu doua creme

Prajitura din foi de napolitane cu doua creme

Preparam crema 1 astfel: galbenusurile cu zaharul se freaca bine pe baia de aburi( eu le-am facut

22 voturi    5 comentarii
1h
Prajituri

Recomandari electrocasnice

Panini Maker Large

- 15 %
389.99 lei
331.50 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 19 comentarii
  • Fara foto

  • Fara foto

    Aurora Petrescu , 12 martie 2015

    Am facut de 2 ori aceasta prajitura si a fost un succes

  • Fara foto

    Maria Udrea , 06 ianuarie 2015

    Sunt foi coapte pe dosul tavii, nu e deloc mult! Mai citeste reteta :)

  • Fara foto

    Luminita Ciobanu , 21 decembrie 2014

    Reteta este asa :un ou,6 linguri zahar care se caramelizeaza si se sting cu 6 linguri apa rece,1 lingurita amoniu 6 linguri ulei si sare.Se lasa putin la racit siropul de zahar

    • Fara foto

      Luminita Neagu , 10 noiembrie 2014

      ffffff gustoasa

    • Fara foto

      Mary Udrea , 11 octombrie 2014

      Daca tie nu ti-a reusit, nu inseamna ca nici altora nu le va reusi! :)

    • Fara foto

      Iolanda Itu-Lambrache , 11 octombrie 2014

      750 gr faina este foarte mult pt 3 foi!!!!! poate 250,,,300gr......

    • Fara foto

      Silvia Racos , 10 octombrie 2014

      Eu stiu ca pentru foile coapte pe dosul tavii se foloseste bicarbonatul de amoniu. Aluatul trebuie sa fie mai moale, faina se pune treptat si se incearca din cand in cand - se ia o bucata de aluat cat o nuca si se face o bila; daca se leaga si nu se lipeste de palme, e OK! Pentru o tava de 40 x 30cm, incercati sa mariti la13 linguri in loc de 10 linguri si o lingura de bicarbonat de amoniu (un pachet) stins cu zeama de lamaie sau otet, fara praf de copt ( praful de copt are in compozitie tot bicarbonat de sodiu!). Atentie la timpul si temperatura de coacere (la foc mare aprox. 10 min.- prin degajarea amoniacului, foaia se umfla, devine albicioasa, pe margini aurie si foarte frageda - se rupe usor). Va recomand sa faceti aceste foi cand sunteti racite - amoniacul degajat la coacere va scapa de "nas infundat" !...

    • Fara foto

      Maria Pat , 09 octombrie 2014

      Am notat-o !Multumesc mult!

    • Fara foto

      Diana David , 09 octombrie 2014

      arata bine

    • Fara foto

      Dochia Deiac , 25 august 2014

      am sa fac si eu aceasta prajitura ador dulciurile de casa

    • Fara foto

      Carmen Cocora , 15 iulie 2014

      Mary Udrea , trebuie să recunosc că arată bestial iar gustul nu-l contest însă poți aproxima nițel! ”Făină cât cuprinde” nu este tocmai o unitate de măsură ci mai degrabă un veritabil coșmar dacă nu iasă foile cum trebuie;prăjitura ta ajunge doar să fie privită și niciodată preparată. Consideră-mă o începătoare și convinge-mă că și mie îmi va ieși..... aproape la fel. Deci, aproximează...nu toate suntem profesioniste în ale bucătăritului. Mulțumesc.....încerc și eu rețeta.

    • Fara foto

      Mary Udrea , 29 iunie 2014

      Dimensiunea tavii este trecuta, pe primul rand la ingrediente :)

    • Fara foto

      Stanciu Nicoleta , 27 iunie 2014

      Bună. Vreau sa știu dimensiunea tăvii pe care a fost coapta foaia. Mulțumesc. Aștept răspuns. Doresc sa o pregătesc în acest sfârșit de săptămână.

    • Fara foto

      Cristescu Ruxandra Cristina , 20 iunie 2014

      Mary Udrea multumesc frumos!

    • Fara foto

      Mary Udrea , 19 iunie 2014

      se pune faina in aluat atat cat sa iasa aluatul usor de intins si sa nu fie lipicios

    • Fara foto

      Mary Udrea , 19 iunie 2014

      de sodiu folosesc eu

    • Fara foto

      Felicia Axinte , 17 iunie 2014

      buna

    • Fara foto

      Cristescu Ruxandra Cristina , 17 iunie 2014

      ce fel de bicarbonat? de sodiu sau amoniu?

    • Fara foto

      Vasile Valeria , 16 iunie 2014

      Vreau sa fac aceasta prajitura , dar nu stiu gata faina trebuie, ms.

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Redusa

Timp

50 min

39 voturi

Ingrediente

  • Pentru 3 foi coapte pe dosul tavii(26/40 cm):
  • 2 galbenusuri
  • 10 linguri zahar
  • 10 linguri apa
  • 5 linguri ulei
  • 5 linguri lapte
  • faina cat cuprinde
  • 1 plic praf de copt(10 g)
  • 1 varf lingurita bicarbonat
  • 1 lingurita sare
  • Pentru crema:
  • 1 L lapte
  • 8 linguri faina
  • 4 galbenusuri
  • 4 linguri zahar
  • 100 gr ciocolata alba
  • 100 gr ciocolata neagra
  • 200 gr unt(65%)
  • 1 lingurita esenta de rom
  • 1 lingurita esenta de lamaie
  • 1 lingurita sare
  • Pentru decor:
  • 1 lingurita ness

Raporteaza reteta

Retete
de merisor
Rulouri cu crema de vanilie

Rulouri cu crema de vanilie

Untul impreuna cu untura le-am pus la topit. Faina am amestecat-o cu bicarbonatul si drojdia. Ouale

36 voturi    15 comentarii
1h 20 min
Prajituri
Rulouri cu carnati afumati, piept de pui si bacon

Rulouri cu carnati afumati, piept de pui si bacon

Am desfacut pieptul de pui l-am spalat si l-am portionat in doua fiecare bucata, apoi l-am filat

21 voturi    18 comentarii
50 min
Retete de Craciun
Bilute din piscoturi, nuca si ciocolata

Bilute din piscoturi, nuca si ciocolata

Punem untul cu uleiul, ciocolata rupta, putina sare si zaharul intr-un vas, la foc incet pana se

7 voturi    2 comentarii
15 min
Dulciuri diverse
Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Prajituri

Deliciu la pahar Deliciu la pahar

Facem un blat de pandispan din 6 oua, 6 linguri de zahar, 2 linguri de ulei, putina esenta de vanilie putina coaja de lamaie si 6 linguri

0 voturi    0 comentarii
1h 30 min
Dulciuri diverse
Prajitura cu mac Prajitura cu mac

Siropul: In primul rand pregatim siropul si il lasam sa se racoreasca pana pregatim blatul de prajitura. Intr-o cratita turnati 500

0 voturi    0 comentarii
1h
Dulciuri diverse
Prajitura Sumegy