autor:

tania

» » Prajituri

Prajitura cu gem de prune si nuca

Autor: tania (Chef de cuisine)   
   Specific: 

Tarile Arabe


    Reteta postata pe: 13 octombrie 2016

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: tania (Chef de cuisine)   
Specific:  

Tarile Arabe


Reteta postata pe: 13 octombrie 2016

Ingrediente
-3 oua, -280 g grasime(unt, margarina sau untura), -5 linguri zahar pudra, -350 g gem de pune, -2 lingurite vanilie, -1 praf de sare, -1 praf de copt(sau 3 lingurite), -500 g faina, -100 g nuci prajite si maruntite(facultativ)

Dificultate: Redusa Timp: 1h 20 min

26 voturi

Mod de preparare

Este o prajitura foarte populara aici, cred ca prima data am facut-o acum 32 de ani.Reteta este de la soacra mea, care mereu ne rasfata cu fel si fel de dulciuri. Ea o umplea cu gem de prune sau de gutui, facut de ea toamna. Ma bucur sa v-o pot impartasi aceasta reteta, fiind foarte simpla, destul de ieftina si usor de pregatit. Aluatul pe care il vom face se va imparti in doua. Fata prajiturii se poate face in 3 feluri, fie razaluim aluatul, fie facem fasii si se le pun in forma de gratii, sau se intinde pur si simplu o foaie intreaga peste gem.
Eu voi face asa cum este in reteta originala, cu aluatul razaluit pe razatoarea mare.
Sa incepem lucrul. Toate ingredientele pentru aluat trebuie sa fie la temperatura camerei, iar grasimea sa fie putin incalzita, nu fierbinte. Eu de obicei o las putin la soare. Intai vom separa albusul de galbenus, iar cu ajutorul unui mixer se amesteca albusul cu zaharul pudra, pana cand se obtine o spuma consistenta. Dupa ce compozitia a devenit ca o crema se adauga pe rand cele 3 galbenusuri, sarea si esenta de vanilie amestecandu-se pana devine totul omogen.
Peste ouale cu zahar adaugam treptat, grasimea moale si faina in ploaie, in care a fost amestecat in prealabil si praful de copt. Prajitura o vom coace intr-o tava patrata sau vas yena tapetata cu hartie de copt si unsa in prealabil cu ulei.
Eu am folosit o tava patrata folosind hartie de copt. Aluatul obtinut il vom pune pe masa de lucru presarata cu faina si il mai framantam putin, pana se desprinde usor de maini, apoi il vom imparti in doua parti egale.
Din prima jumatate vom intinde o foaie cat dimensiunea tavii, pe care o vom pune in tava si o vom intepa din loc in loc cu furculita ca sa nu se ridice in timpul coacerii si se ridica si pe marginile tavii (vasului), ca sa nu curga gemul peste marginile prajiturii.
Peste foaie punem gemul de prune si nuca maruntita, daca doriti si va place. Cealalta jumatate de aluat o vom razalui deasupra gemului de prune, pana acoperim bine toata suprafata. Suprafata prajiturii o presam putin cu mana apoi o dam la cuptorul preincalzit(180-200 grade) timp de 40-45 de minute. Dupa ce s-a rumenit prajitura o scoatem din cuptor, o lasam sa se raceasca un pic, apoi se poate portiona. Daca doriti o puteti pudra cu zahar, care ii da un aspect frumos. Este foarte frageda si delicioasa, daca doriti puteti inlocui gemul de prune cu orice alta umplutura doriti(caise, mere, gutui, cirese etc.)
Va doresc pofta buna!
Specific: Iordania
Daca ti-a placut reteta noastra "Prajitura cu gem de prune si nuca" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Prajituri
Placinta rapida si delicioasa cu branza dulce si stafide

Placinta rapida si delicioasa cu branza dulce si stafide

Mai intai am preparat umplutura,amestecand intr-un castron toate ingredientele apoi am inceput sa

39 voturi    7 comentarii
1h 45 min
Prajituri
Eclere cu crema

Eclere cu crema

Eclere Se pune apa intr-un vas si se pune la fiert.Se adauga sarea si untul si se lasa sa se topeasca.Se

23 voturi    10 comentarii
1h 30 min
Prajituri

Recomandari pentru tine si casa ta

Blender Profesional Oster Pro

- 300 lei
1299.99 lei
999.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 1 comentariu
  • Fara foto

  • Fara foto

    maria , 03 februarie 2018

    Este minunata, usor de realizat si apreciata cu nota 10 de toti cei ce o mananca!

Dificultate

Redusa

Timp

1h 20 min

26 voturi

Ingrediente

  • -3 oua
  • -280 g grasime(unt
  • margarina sau untura)
  • -5 linguri zahar pudra
  • -350 g gem de pune
  • -2 lingurite vanilie
  • -1 praf de sare
  • -1 praf de copt(sau 3 lingurite)
  • -500 g faina
  • -100 g nuci prajite si maruntite(facultativ)

Raporteaza reteta

Retete
de tania
DOVLECEI ,VINETE SI ARDEI UMPLUTI CU CARNE SI OREZ

DOVLECEI ,VINETE SI ARDEI UMPLUTI CU CARNE SI OREZ

MOD DE PREPARARE Se vor spala dovleceii, vinetele si ardeii si se vor lasa putin la scurs. Vom

1 vot    0 comentarii
2h 40 min
Mancaruri cu carne
Chiftelute de dovlecei

Chiftelute de dovlecei

MOD DE PREPARARE RETETA Chiftelute de dovlecei: Se spala dovleceii, se curata de coaja si

3 voturi    2 comentarii
35 min
Aperitive
BAME CU CARNE DE VITA SI GARNITURA DE OREZ

BAME CU CARNE DE VITA SI GARNITURA DE OREZ

Mod de preparare BAME CU CARNE DE VITA Carnea de vita se spala si se portioneaza. Ceapa se curata,

1 vot    0 comentarii
2h 15 min
Mancaruri cu carne
Fara foto

maria

Este minunata, usor de realizat si apreciata cu nota 10 de toti cei ce o mananca!

Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Prajituri

Prajitura cu caise si zmeura Prajitura cu caise si zmeura

•Ouale se bat energic cu zaharul brun, zaharul vanilinat si un praf de sare. Se adauga alternand uleiul si laptele de cocos. •Dupa

2 voturi    1 comentariu
1h
Dulciuri diverse
Prajitura cu capsuni Prajitura cu capsuni

Aceasta este o prajitura de sezon, pe care o putem prepara fie cu capsuni, fie cu cirese. Eu am folosit capsunile care au dat prajiturii

0 voturi    0 comentarii
1h 30 min
Dulciuri diverse
Deliciu cu portocale