autor:

tania

» » Prajituri

Prajitura cu gem de prune si nuca

Autor: tania (Chef de cuisine)   
   Specific: 

Tarile Arabe


    Reteta postata pe: 13 octombrie 2016

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: tania (Chef de cuisine)   
Specific:  

Tarile Arabe


Reteta postata pe: 13 octombrie 2016

Ingrediente
-3 oua, -280 g grasime(unt, margarina sau untura), -5 linguri zahar pudra, -350 g gem de pune, -2 lingurite vanilie, -1 praf de sare, -1 praf de copt(sau 3 lingurite), -500 g faina, -100 g nuci prajite si maruntite(facultativ)

Dificultate: Redusa Timp: 1h 20 min

26 voturi

Mod de preparare

Este o prajitura foarte populara aici, cred ca prima data am facut-o acum 32 de ani.Reteta este de la soacra mea, care mereu ne rasfata cu fel si fel de dulciuri. Ea o umplea cu gem de prune sau de gutui, facut de ea toamna. Ma bucur sa v-o pot impartasi aceasta reteta, fiind foarte simpla, destul de ieftina si usor de pregatit. Aluatul pe care il vom face se va imparti in doua. Fata prajiturii se poate face in 3 feluri, fie razaluim aluatul, fie facem fasii si se le pun in forma de gratii, sau se intinde pur si simplu o foaie intreaga peste gem.
Eu voi face asa cum este in reteta originala, cu aluatul razaluit pe razatoarea mare.
Sa incepem lucrul. Toate ingredientele pentru aluat trebuie sa fie la temperatura camerei, iar grasimea sa fie putin incalzita, nu fierbinte. Eu de obicei o las putin la soare. Intai vom separa albusul de galbenus, iar cu ajutorul unui mixer se amesteca albusul cu zaharul pudra, pana cand se obtine o spuma consistenta. Dupa ce compozitia a devenit ca o crema se adauga pe rand cele 3 galbenusuri, sarea si esenta de vanilie amestecandu-se pana devine totul omogen.
Peste ouale cu zahar adaugam treptat, grasimea moale si faina in ploaie, in care a fost amestecat in prealabil si praful de copt. Prajitura o vom coace intr-o tava patrata sau vas yena tapetata cu hartie de copt si unsa in prealabil cu ulei.
Eu am folosit o tava patrata folosind hartie de copt. Aluatul obtinut il vom pune pe masa de lucru presarata cu faina si il mai framantam putin, pana se desprinde usor de maini, apoi il vom imparti in doua parti egale.
Din prima jumatate vom intinde o foaie cat dimensiunea tavii, pe care o vom pune in tava si o vom intepa din loc in loc cu furculita ca sa nu se ridice in timpul coacerii si se ridica si pe marginile tavii (vasului), ca sa nu curga gemul peste marginile prajiturii.
Peste foaie punem gemul de prune si nuca maruntita, daca doriti si va place. Cealalta jumatate de aluat o vom razalui deasupra gemului de prune, pana acoperim bine toata suprafata. Suprafata prajiturii o presam putin cu mana apoi o dam la cuptorul preincalzit(180-200 grade) timp de 40-45 de minute. Dupa ce s-a rumenit prajitura o scoatem din cuptor, o lasam sa se raceasca un pic, apoi se poate portiona. Daca doriti o puteti pudra cu zahar, care ii da un aspect frumos. Este foarte frageda si delicioasa, daca doriti puteti inlocui gemul de prune cu orice alta umplutura doriti(caise, mere, gutui, cirese etc.)
Va doresc pofta buna!
Specific: Iordania
Daca ti-a placut reteta noastra "Prajitura cu gem de prune si nuca" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Prajituri
Cosulete de ciocolata

Cosulete de ciocolata

Se topeste ciocolata la bain-marie, separat cea alba si cea neagra. Se lasa deoparte se se racoreasca

6 voturi    3 comentarii
30 min
Prajituri
Turta dulce

Turta dulce

Se bate spuma untul cu zaharul brun. Se adauga mierea si se mixeaza. Se adauga ouale si se omogenizeaza

10 voturi    3 comentarii
2h
Prajituri

Recomandari pentru tine si casa ta

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 1 comentariu
  • Fara foto

  • Fara foto

    maria , 03 februarie 2018

    Este minunata, usor de realizat si apreciata cu nota 10 de toti cei ce o mananca!

Dificultate

Redusa

Timp

1h 20 min

26 voturi

Ingrediente

  • -3 oua
  • -280 g grasime(unt
  • margarina sau untura)
  • -5 linguri zahar pudra
  • -350 g gem de pune
  • -2 lingurite vanilie
  • -1 praf de sare
  • -1 praf de copt(sau 3 lingurite)
  • -500 g faina
  • -100 g nuci prajite si maruntite(facultativ)

Raporteaza reteta

Retete
de tania
DOVLECEI ,VINETE SI ARDEI UMPLUTI CU CARNE SI OREZ

DOVLECEI ,VINETE SI ARDEI UMPLUTI CU CARNE SI OREZ

MOD DE PREPARARE Se vor spala dovleceii, vinetele si ardeii si se vor lasa putin la scurs. Vom

1 vot    0 comentarii
2h 40 min
Mancaruri cu carne
Chiftelute de dovlecei

Chiftelute de dovlecei

MOD DE PREPARARE RETETA Chiftelute de dovlecei: Se spala dovleceii, se curata de coaja si

3 voturi    2 comentarii
35 min
Aperitive
BAME CU CARNE DE VITA SI GARNITURA DE OREZ

BAME CU CARNE DE VITA SI GARNITURA DE OREZ

Mod de preparare BAME CU CARNE DE VITA Carnea de vita se spala si se portioneaza. Ceapa se curata,

1 vot    0 comentarii
2h 15 min
Mancaruri cu carne
Fara foto

maria

Este minunata, usor de realizat si apreciata cu nota 10 de toti cei ce o mananca!

Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Prajituri

Prajitura cremoasa cu dovleac si paste, desert perfect de toamna Prajitura cremoasa cu dovleac si paste, desert perfect de toamna

Pornim cuptorul la treapta medie. Pregatim o tava cu dimensiunea de 20/30 cm.O tapetam pe fund cu hartie de copt si marginile le gresam

0 voturi    0 comentarii
2h
Dulciuri diverse
Prajitura magica Prajitura magica

Este intr-adevar o prajitura "magica" datorita faptului ca se face foarte repede, se topeste in gura, si asa cum observati,

0 voturi    0 comentarii
15 min
Dulciuri diverse
Briose dospite
Crockpot Romania Kuvings Romania Oster Romania Breville Romania Ozen Foodsaver Romania Homedics Babyliss Romania Yellowstore Inchide
Crockpot Romania Kuvings Romania Oster Romania Breville Romania Ozen Foodsaver Romania Homedics Babyliss Romania Yellowstore Inchide