Prajitura cu mere si nuci caramelizate

Timp pregatire
150 minute
Complexitate
medie
Prajitura cu mere si nuci caramelizate

Ingrediente

  • Pt o tava de 26x39 cm
  • Aluat:
  • 500 g faina
  • 250 g unt la temperatura camerei
  • 3 linguri de smantana
  • 3 linguri vin alb (sau puteti inlocui cu 3 linguri apa minerala + 1 lingurita otet de vin)
  • 2 galbenusuri
  • 10 linguri de zahar
  • 1 praf de copt
  • 1 plic zahar vanilat
  • 1 fiola esenta de vanilie
  • 1 praf de sare
  • Umplutura:
  • 2 kg mere
  • zahar dupa gust
  • 2-3 linguri ulei
  • Decor:
  • 2 albusuri + 2 linguri de zahar
  • 200 g nuci(100g le macinam, iar 100g le caramelizam cu 2-3 linguri de zahar).

Mod de preparare

Aluat:

Punem faina intr-un bol iar in mijlocul ei punem restul ingredientelor: galbenusurile, untul taiat bucati, smantana, vinul, zaharul si zaharul vanilat, praful de copt, esenta si praful de sare.

Amestecam toate ingredientele si framantam pana cand aluatul nu se mai lipeste de maini (daca vi se pare prea lipicios mai adaugati putina faina).

Invelim aluatul in folie alimentara si il dam la frigider pentru aprox 1 h jumatate - 2 h.

Intre timp pregatim umplutura:

Spalam bine merele, le curatam de coaja si le dam prin razatoarea mare.

Le punem intr-o oala, le amestecam cu zahar dupa gust si cele 3 linguri de ulei.

Punem oala pe foc mic pentru cateva minute pana se inmoaie si se calesc putin. Amestecam din cand in cand in compozitie. Dam oala de pe foc pana se raceste compozitia, apoi dam la frigider pentru 30 de minute.

Aluatul obtinut il impartim in 2 parti egale si formam 2 foi subtiri.

tava o tapetam cu hartie de copt si punem prima foaie de aluat pe care o intepam din loc in loc cu o furculita.

Peste aluatul din tava punem compozitia de mere rece si acoperim cu a2a foaie de aluat pe care o intepam cu furculita.

Mixam albusurile spuma cu cele 2 linguri de zahar si le turnam in tava peste prajitura. Deasupra albusurilor punem nucile macinate (adica 100 g din cantitatea totala de nuci).

Dam tava la cuptorul preincalzit la foc potrivit pentru aprox. 45-50 de minute.

Verificati daca prajitura este gata si inchideti cuptorul. Dupa ce ati inchis focul si placinta s-a mai racit, presarati deasupra 100 g nuci caramelizate macinate (caramelizati 2-3 linguri de zahar intr-o craticioara si il amestecati cu nucile intregi apoi turnati compozitia pe hartie de copt pana cand se raceste. Maruntiti nucile la robot foarte putin si le turnati la final peste prajitura din cuptor).

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Saramura de miel

Saramura de miel

Spalam carnea si o stergem.

Saramura de miel
Drob de pui

Drob de pui

O reteta adaptata nevoilor medicale a familiiei, dar la fel de delicioasa ca un drob de miel, un drob usor si parfumat

Drob de pui
Pasca cu branza dulce

Pasca cu branza dulce

Drojdia se amesteca cu o lingurita de zahar, putin lapte caldut si o lingura de faina.

Pasca cu branza dulce
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise