Pentru blat,galbenusurile se mixeaza bine cu zaharul;apoi,se adauga nesul amestecat,in prealabil cu cele 9 linguri de apa calduta;facem asa,pentru a fi siguri ca nesul e topit.Se mixeaza iar,pt.a omogeniza compozitia.
Adaugam,apoi,faina(cernuta cu praful de copt);se amesteca cu o lingura de lemn;se omogenizeaza,apoi,se adauga albusurile(8),batute spuma;se amesteca,usor,sa se omogenizeze.
Compozitia se pune intr-o tava,cu hirtie de copt;pt.cantitatea aceasta e nevoie de o tava mare;eu folosesc o tava cu diametrul de 38 de cm.
Se da la cuptorul,preincalzit,la foc mediu,cca40 minute.
Dupa ce e copt,blatul se lasa sa se raceasca.
In timpul acesta,facem crema:cele 3 oua le amestecam cu zaharul(cca 100 grame),apoi,le fierbem pe aburi(bain-marie),10 minute,amestecind tot timpul;apoi,se lasa sa se raceasca,amestecind din cind in cind.
Se face,apoi un "besamel" din lapte si amidon:amidonul se dizolva in laptele rece,apoi,se pun pe foc,se mesteca tot timpul,pina ce clocoteste;se ia de pe foc si se amesteca,aproape tot timpul,pina se raceste;se amesteca,ca sa nu faca pojghita,deasupra.Cind e rece,se amesteca cu untul,incetul cu incetul,apoi cu ouale fierte cu zahar.Se amesteca totul f bine(se poate face cu mixerul),apoi se pune esenta de rom.
Asamblare
Cind e rece,blatul se taie in 2.
In tava(curata) in care a fost copt blatul,se pune 1/2 de blat;peste se pune 1/2 din crema facuta;pe urma se pune a 2-a jumatate de blat,apoi a 2-a jumatate de crema.Deasupra,se presara nuga(facuta cu o zi inainte).
[Nugaua se face asa:zaharul(100 g) se pune pe foc;se caramelizeaza;cind e maroniu,se pun(peste zahar)nucile taiate;se amesteca bine,pe foc mic,apoi se pun pe o farfurie,lata,unsa cu f.putin ulei,ca nugaua sa nu se lipeasca.Cind e f.rece,se zdrobeste(intr-o punga,sa nu umplem bucataria cu nuga) cu un batator de carne,in
bucati(cam cit o boaba de griu).]
Se pune,apoi prajitura la frigider(sa se raceasca bine crema;daca e moale,se taie greu),apoi se taie in bucati de cca 4/4 cm.

Cornete sau rulouri crocante din foietaj umplute cu o crema fina de vanilie si frisca. O reteta usoara, rapida si...
Cornete sau rulouri din foietaj cu crema de vanilie - reteta usoara, rapida si delicioasa
Incearca o reteta simpla de turta dulce! Usor de facut impreuna cu copiii sau nepotii, aromata si delicioasa. Perfecta pentru...
Reteta simpla de turta dulce. Usor de facut, gustoasa si aromata
Descopera reteta traditionala de carnati de casa din carne de porc si vita, cu boia, usturoi si condimente . Simpli,...
Carnati de casa. Reteta traditionala de carnati din carne de porc si vita
Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele
Nectar de caise
Comentarii