autor:

Anca E. Voicu

» » , Mancaruri pentru copii, Prajituri

Prajitura cu ness

Autor: Anca E. Voicu (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 27 iulie 2015

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Anca E. Voicu (Chef de cuisine)   
Reteta postata pe: 27 iulie 2015

Ingrediente
Pentru pandispan:, 5 oua, 5 linguri de zahar, 1 pliculet zahar vanilat, 1 pahar cu ulei, 1 lingurita cu varf de praf de copt, 5 linguri de faina, 1 lingurita cacao., , Pentru bezea:, Albusurile de la alte 3 oua, Sirop din 4 linguri zahar + 40 ml apa., , Pentru crema de unt:, 3 galbenusuri, 1 pachet de unt 80% grasime (200 g), Sirop din 3 linguri de zahar + 30 ml apa, 2 linguri de cacao, 1 lingurita ness (sau cafea solubila), 1 lingurita cafea.

Dificultate: Ridicata Timp: 1h 30 min

10 voturi

Mod de preparare

Aceasta e prajitura preferata a uneia dintre surorile mele, careia i-am si pregatit-o pentru onomastica ei :)

Mod de preparare:

Se preincalzeste cuptorul.

Pandispanul:

Separam cele 5 oua. Batem cu mixerul albusurile cu zaharul, zaharul vanilat, iar cand spuma devine consistenta, adaugam rand pe rand galbenusurile, uleiul, praful de copt si faina, amestecand continuu.

Se toarna o parte din amestec intr-un castronel, adaugam o lingurita de cacao si amestecam bine. Turnam din amestecul alb intr-o tava (in care am pus foaie de copt), apoi turnam si din amestecul negru si cream un model cu ajutorul unei scobitori, dupa inspiratie. Se da la cuptorul incins pana se face auriu aluatul (asta inseamna cam 15-20 de minute), la foc mediu.

Cand este gata aluatul, il lasam la racit, apoi pregatim bezeaua.



Bezeaua:

Se face un sirop din 4 linguri zahar cu 40 ml apa (atat cat sa acopere zaharul). Incepem sa amestecam cu mixerul albusurile si cand incepe sa se formeze spuma, turnam usor cu ibricul siropul pe peretii vasului, amestecand continuu. Obtinem o bezea moale, dar consistenta. (Nu trebuie batuta nici prea mult, sa nu se taie!).

Se intinde cu grija bezeaua peste aluat cu ajutorul unui cutit, apoi se da la frigider.



Crema de unt:

Preparam din nou un sirop, acum din 3 linguri de zahar cu 30 ml apa.

Se amesteca un pic cu mixerul galbenusurile, apoi incepem sa turnam pe marginea vasului siropul cu ibricul, exact ca mai devreme. Se obtine o spuma. Se lasa un pic la racit. (Daca am pune untul acum, s-ar topi.)

Veti vedea ca dupa ce s-a racit un pic, se vede din nou galbenusul acela. Amestecam din nou cu mixerul, sa redevina spuma, apoi adaugam untul taiat cubulete, putin cate putin.

Adaugam si nessul, cafeaua si cacaoa si mixam bine. In momentul in care adaugam cacaoa, observam ca ea capata o textura cremoasa, deci crema s-a definit. Se obtine o crema tare, consistenta. Nu exagerati cu nessul, pentru ca tinde sa dea o amaraciune cremei. Eu consider ca o lingurita de ness si una de cafea sunt suficiente.



Asamblam:

Se scoate tava din frigider, se intinde crema peste bezea cu multa grija. O sa va fie mai usor daca turnati crema cu un sprit sau pos.

La final, se pudreaza prajitura cu ness sau cacao si se da din nou la frigider. Se serveste rece.



Pofta Buna!

Reteta se gaseste si pe blogul meu: http://ancutsa-cuisine.blogspot.ro/2015/07/prajitura-cu-ness.html
Daca ti-a placut reteta noastra "Prajitura cu ness" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Prajituri
Prajitura cu ness

Prajitura cu ness

Amesteci galbenusurile cu zaharul, cu nesul, apoi bati spuma albusurile si le pui in compozitia de

4 voturi    1 comentariu
1h
Prajituri
Prajitura cu foi si crema de ness

Prajitura cu foi si crema de ness

Pentru foi topim margarina si adaugam zaharul apoi mierea si laptele. Omogenizam si lasam sa se raceasca

8 voturi    6 comentarii
2h
Prajituri

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 0 comentarii
  • Fara foto

Dificultate

Ridicata

Timp

1h 30 min

10 voturi

Ingrediente

  • Pentru pandispan:
  • 5 oua
  • 5 linguri de zahar
  • 1 pliculet zahar vanilat
  • 1 pahar cu ulei
  • 1 lingurita cu varf de praf de copt
  • 5 linguri de faina
  • 1 lingurita cacao.
  • Pentru bezea:
  • Albusurile de la alte 3 oua
  • Sirop din 4 linguri zahar + 40 ml apa.
  • Pentru crema de unt:
  • 3 galbenusuri
  • 1 pachet de unt 80% grasime (200 g)
  • Sirop din 3 linguri de zahar + 30 ml apa
  • 2 linguri de cacao
  • 1 lingurita ness (sau cafea solubila)
  • 1 lingurita cafea.

Raporteaza reteta

Retete
de Anca E. Voicu
Prajitura cu dulceata si glazura de albus cu nuca

Prajitura cu dulceata si glazura de albus cu nuca

Blatul: Se freaca galbenusurile cu zaharul, se adauga margarina, praful de copt stins in zeama

7 voturi    4 comentarii
35 min
Prajituri
Prajitura cu foi de miere si crema de smantana

Prajitura cu foi de miere si crema de smantana

Foile cu miere: Se freaca zaharul cu ouale, se adauga mierea, uleiul, bicarbonatul stins in zeama

2 voturi    0 comentarii
59 min
Prajituri
Ecleruri in forma de inimioara

Ecleruri in forma de inimioara

Eclerurile: Se pun la fiert apa cu uleiul si cu un praf de sare. Cand fierbe apa, dam de pe foc

2 voturi    0 comentarii
2h 30 min
Dulciuri diverse
Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Prajituri

Choux-uri cu crema de vanilie Choux-uri cu crema de vanilie

Choux-urile le-am preparat dupa reteta de eclere. Punem apa la fiert impreuna cu untul si sarea. Dupa ce s-a topit untul punem faina,toata

17 voturi    2 comentarii
1h
Prajituri
Chec marmorat Chec marmorat

Se separa albusurile de galbenusuri, punandu-se fiecare in cate un vas mare de mixer. Se bat albusurile spuma tare, se adauga zeama

0 voturi    0 comentarii
25 min
Dulciuri diverse
Rulada cu nuci