Prajitura cu ness

Timp pregatire
90 minute
Complexitate
ridicata
Prajitura cu ness

Ingrediente

  • Pentru pandispan:
  • 5 oua;
  • 5 linguri de zahar;
  • 1 pliculet zahar vanilat;
  • 1 pahar cu ulei;
  • 1 lingurita cu varf de praf de copt;
  • 5 linguri de faina;
  • 1 lingurita cacao.
  • Pentru bezea:
  • Albusurile de la alte 3 oua;
  • Sirop din 4 linguri zahar + 40 ml apa.
  • Pentru crema de unt:
  • 3 galbenusuri;
  • 1 pachet de unt 80% grasime (200 g);
  • Sirop din 3 linguri de zahar + 30 ml apa;
  • 2 linguri de cacao;
  • 1 lingurita ness (sau cafea solubila);
  • 1 lingurita cafea.

Mod de preparare

Aceasta e prajitura preferata a uneia dintre surorile mele, careia i-am si pregatit-o pentru onomastica ei :)

Mod de preparare:

Se preincalzeste cuptorul.

Pandispanul:

Separam cele 5 oua. Batem cu mixerul albusurile cu zaharul, zaharul vanilat, iar cand spuma devine consistenta, adaugam rand pe rand galbenusurile, uleiul, praful de copt si faina, amestecand continuu.

Se toarna o parte din amestec intr-un castronel, adaugam o lingurita de cacao si amestecam bine. Turnam din amestecul alb intr-o tava (in care am pus foaie de copt), apoi turnam si din amestecul negru si cream un model cu ajutorul unei scobitori, dupa inspiratie. Se da la cuptorul incins pana se face auriu aluatul (asta inseamna cam 15-20 de minute), la foc mediu.

Cand este gata aluatul, il lasam la racit, apoi pregatim bezeaua.

Bezeaua:

Se face un sirop din 4 linguri zahar cu 40 ml apa (atat cat sa acopere zaharul). Incepem sa amestecam cu mixerul albusurile si cand incepe sa se formeze spuma, turnam usor cu ibricul siropul pe peretii vasului, amestecand continuu. Obtinem o bezea moale, dar consistenta. (Nu trebuie batuta nici prea mult, sa nu se taie!).

Se intinde cu grija bezeaua peste aluat cu ajutorul unui cutit, apoi se da la frigider.

Crema de unt:

Preparam din nou un sirop, acum din 3 linguri de zahar cu 30 ml apa.

Se amesteca un pic cu mixerul galbenusurile, apoi incepem sa turnam pe marginea vasului siropul cu ibricul, exact ca mai devreme. Se obtine o spuma. Se lasa un pic la racit. (Daca am pune untul acum, s-ar topi.)

Veti vedea ca dupa ce s-a racit un pic, se vede din nou galbenusul acela. Amestecam din nou cu mixerul, sa redevina spuma, apoi adaugam untul taiat cubulete, putin cate putin.

Adaugam si nessul, cafeaua si cacaoa si mixam bine. In momentul in care adaugam cacaoa, observam ca ea capata o textura cremoasa, deci crema s-a definit. Se obtine o crema tare, consistenta. Nu exagerati cu nessul, pentru ca tinde sa dea o amaraciune cremei. Eu consider ca o lingurita de ness si una de cafea sunt suficiente.

Asamblam:

Se scoate tava din frigider, se intinde crema peste bezea cu multa grija. O sa va fie mai usor daca turnati crema cu un sprit sau pos.

La final, se pudreaza prajitura cu ness sau cacao si se da din nou la frigider. Se serveste rece.

Pofta Buna!

Reteta se gaseste si pe blogul meu: http://ancutsa-cuisine.blogspot.ro/2015/07/prajitura-cu-ness.html

 

Comentarii

Acest articol nu are comentarii. Fii primul care comentează!

Adaugă comentariu

Zmeurata de casa

Zmeurata de casa

Reteta de zmeurata de casa. Cum se face zmeurata de casa reteta de lichior de zmeura.

Zmeurata de casa
Paste cu vinete

Paste cu vinete

Reteta de paste cu vinete. Cum faci acasa paste cu vinete reteta simpla si delicioasa.

Paste cu vinete
Pandispan cu zmeura si mure

Pandispan cu zmeura si mure

Separam ouale.

Pandispan cu zmeura si mure