autor:

Poliana

» » Prajituri

Prajitura cu nuca

Autor: Poliana (Chef de cuisine)   
   Specific: 

Romania


    Reteta postata pe: 08 ianuarie 2013

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Poliana (Chef de cuisine)   
Specific:  

Romania


Reteta postata pe: 08 ianuarie 2013

Ingrediente
Aluat, 50 gr untura, 100 gr unt, 100 gr zahar, 1 ou, 3 linguri smantana, 400 gr faina, 1 lingura plina cacao, 1 lingurita praf de copt, 1 praf de sare, 1 lingurita esenta de rom, , Crema, dulceata de caise 300 gr, 250 gr nuca, 150 gr zahar, 4 albusuri, , Glazura, 4 galbenusuri, 150 gr zahar pudra, bombonele colorate

Dificultate: Medie Timp: 40 min

20 voturi

Mod de preparare

Untura si untul sa fie la temperatura camerei, eventual putem sa le incalzim putin inainte de folosire, dar atentie sa nu le topim!
Mixam untul si untura cu zaharul pana devin spumoase, adaugam oul, esenta de rom si smantana apoi omogenizam. Faina o cernem impreuna cu sarea, praful de copt si cacaoa. Ingredientele uscate le adaugam treptat peste celelalte. Eu am renuntat la mixer si am amestecat cu mana, si a mers grozav de repede.

Impartim aluatul obtinut in doua parti egale. Pregatim o tava de copt de dimensiuni 25/35cm, o tapetam cu unt si faina. Intindem o foaie de aluat si o punem in tava. Cealalta jumatate o dam la rece (noroc cu pontul de la Irina).

Nucile la macinam fin. Albusurile la batem spuma tare cu un praf de sare. Adaugam zaharul in ploaie, cate o lingura pe rand si mixam bine pana obtinem o bezea bine legata. Lasam mixerul deoparte si adaugam nucile, amestecand cu ajutorul unei spatule cu miscari de jos in sus.

Peste foaia din tava intindem gemul de caise, se poate folosi si altfel de gem, dar eu l-am ales pe acesta fiind mai acrisor, si mai ales pentru ca imi place enorm in combinatia cu nuca. Peste gemul de caise punem albusurile cu nuca.

Intindem foaia numarul doi. Aici a fost partea mai delicata, pentru ca desi am reusit sa intind foaia cat de cat bine, nu am reusit sa o distribui chiar uniform in tava...si au ramas unele mici goluri pe margine. Dar dupa ce am adaugat si glazura nici ca ai fi putut observa ceva in neregula :)

Dam prajitura la copt pentru 45-50 de minute la foc mediu (180 grade).
Cu 15 minute inainte de a fi gata prajitura ne apucam de glazura. Mixam bine galbenusurile cu zaharul pudra pana isi tripleaza volumul. Eu am folosit mixerul manual...adica mana si telul:))...asa ca am asudat putin, dar rezultatul a fost cel asteptat - de retinut este ca se poate si asa.
Scoatem prajitura din cuptor si peste ea intindem uniform glazura, si pe cat posibil ar trebui sa executam rapid operatiunea asta pentru ca glazura se intareste repede, prajitura fiind calda.

Cand este racita complet o portionam dupa preferinta si o putem orna cu orice avem la indemana. Eu am ales niste bombonele de zahar (nu sunt pietricele :P) si bucati de nuca.

Enjoy!

P.S. Eu am mai redus cantitatea de zahar, dar daca va place mai dulce puteti sa mai adaugati cate 50 de grame atat la albusuri cat si la glazura din galbenusuri.
Daca ti-a placut reteta noastra "Prajitura cu nuca" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Prajituri
Prajitura cu nuca si dulceata - Prajitura Diminetii

Prajitura cu nuca si dulceata - Prajitura Diminetii

Batem ouale cu zaharul pana la topirea acestuia, adaugam uleiul, amestecam faina cu praful de copt

8 voturi    0 comentarii
25 min
Dulciuri diverse
Prajitura de ciocolata cu nuca

Prajitura de ciocolata cu nuca

Se incalzeste cuptorul la 180 de grade. Se unge tava cu putin unt se tapeteaza cu pergament si se

12 voturi    5 comentarii
1h 15 min
Dulciuri diverse

Recomandari pentru tine si casa ta

PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 5 comentarii
  • Fara foto

  • Fara foto

    Vicky Wilde , 12 ianuarie 2014

    Este adevarat ca untura fragezeste aluatul, dar compozitia contine cam multa grasime: smantana, unt, untura..poate fi inlocuita cu unt. Glazura din galbenusuri este casanta cand este rece, asa ca ar fi mai bine sa fie portionata cand inca este calda...nu taiata prajitura, ci doar glazura.

  • Fara foto

    leti , 06 iunie 2013

    glazura se face din galbenusuri?

  • burdulea maria elena

    burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 06 februarie 2013

    Frumos prezentata! delicioasa!

    • Mihaela11

      Mihaela11 (Chef de cuisine) , 15 ianuarie 2013

      Foarte fina!*****

    • Fara foto

      Floare de colt (Chef de cuisine) , 11 ianuarie 2013

      Ce buna trebuie sa fie !!!

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Medie

Timp

40 min

20 voturi

Ingrediente

  • Aluat
  • 50 gr untura
  • 100 gr unt
  • 100 gr zahar
  • 1 ou
  • 3 linguri smantana
  • 400 gr faina
  • 1 lingura plina cacao
  • 1 lingurita praf de copt
  • 1 praf de sare
  • 1 lingurita esenta de rom
  • Crema
  • dulceata de caise 300 gr
  • 250 gr nuca
  • 150 gr zahar
  • 4 albusuri
  • Glazura
  • 4 galbenusuri
  • 150 gr zahar pudra
  • bombonele colorate

Raporteaza reteta

Retete
de Poliana
Prajitura marmorata cu prune

Prajitura marmorata cu prune

Modul de prepararea este unul clasic, si trebuie sa incepem cu untul (moale neaparat) si cu zaharul.

12 voturi    2 comentarii
40 min
Prajituri
Peanut Caramel Brownies

Peanut Caramel Brownies

Preincalzim cuptorul la 180 de grade. Tapetam o tava de dimensiuni 24/24cm cu hartie de copt. Ciocolata

27 voturi    11 comentarii
20 min
Prajituri
Rulada de cascaval

Rulada de cascaval

Este o rulada ce se face usor, iar cu reteta nu ma pot lauda ca-mi apartine, pentru ca am preluat-o

61 voturi    5 comentarii
40 min
Retete vegetariene

leti

glazura se face din galbenusuri?

Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Prajituri

Paleuri cu ciocolata Paleuri cu ciocolata

Se mixează spumă untul cu zahărul. Se adaugă pe rând ouăle şi vanilia, iar la sfărşit se încorporează făina cernută

0 voturi    0 comentarii
1h
Dulciuri diverse
Prajitura cu mascarpone si crusta de nuca Prajitura cu mascarpone si crusta de nuca

Se prepara rulada mixand albusurile cu zaharul si galbenusurile cu uleiul.Se amesteca torul si adaugam faina.Se coace blataul in forma

0 voturi    0 comentarii
50 min
Dulciuri diverse
Prajitura cu mere si crusta crocanta