Prajitura cu nuca si gem

Timp pregatire
60 minute
Complexitate
redusa

Ingrediente

  • Aluat fraged:
  • 150 g margarina
  • 4 linguri de zahar
  • un plic de zahar vanilat
  • un galbenus
  • 2 linguri de smantana
  • 2 cani de faina
  • un plic de praf de copt
  • pentru uns tava: ulei sau margarina si putina faina
  • Umplutura:
  • 4 albusuri
  • o jumatate cana de zahar
  • 3 galbenusuri
  • coaja rasa de la o lamaie
  • 500 g nuca macinata
  • un borcanel de gem de caise sau piersici(mai acrisor)
  • un plic de zahar vanilat
  • esenta de rom

Mod de preparare

Aluatul:

se freaca spuma margarina cu cele 4 linguri de zahar, se adauga galbenusul, zaharul vanilat, cele 2 linguri de smantana, apoi faina si praful de copt. Se framanta bine aluatul, eventual se pune putin ulei in palma, pentru a se modela mai usor. Se pune in frigider la rece, cel putin pana se pregateste umplutura.

Umplutura:

se bat spuma cele 4 albusuri, se adauga zaharul, zaharul vanilat si cele 3 galbenusuri. Se incorporeaza nuca macinata, coaja rasa de lamaie si esenta de rom.

Aluatul fraged se imparte in doua, se intinde prima foaie si de pune in tava unsa cu ulei sau magarina si tapetata cu faina. Peste foaie se pune gem, apoi se toarna compozitia de nuca. Se pune apoi si a doua foaie, si se da la cuptor, primele 15 min la foc tare, apoi inca 30 min la mic.

Prajitura rece se taie in patrate cu latura de 5 cm. Se poate orna cu zahar pudra, sau cu glazura de ciocolata, sau doar cu cate o lingurita de gem pe fiecare patratel de prajitura, iar in varf se pune un sambure de nuca.

Pentru un gust si mai rafinat, samburii de nuca alesi intregi se dau fie prin zahar caramelizat, fie prin glazura de ciocolata.

Se poate inlocui cea de-a doua foaie cu un grilaj, si atunci prajitura are alt aspect. Se intinde foaia de aluat si se taie fasii late de un deget ce se pun peste umplutura, pe diagonala tavii.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Saramura de macrou

Saramura de macrou

Pestii se eviscereaza, dar se lasa cu tot cu cap.

Saramura de macrou
Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate

Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate

Pentru inceput ne ocupam de fructe.

Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise