Prajitura cu parfum de vanilie

Timp pregatire
150 minute
Complexitate
ridicata

Ingrediente

  • ½ kg faina
  • 1 pahar lapte
  • 4 oua
  • 150 gr. unt sau margarina
  • ¾ pahar zahar
  • ¼ lingurita sare
  • 100 gr. stafide
  • 1 praf de vanilie
  • 40 gr. drojdie
  • margarina pentru forma; S i r o p: ¼ pahar zahar
  • ¾ pahar apa
  • 4 linguri de vin
  • 1 lingurita esenta rom

Mod de preparare

Se amesteca drojdia cu ½ pahar de lapte caldut, se adauga o parte din faina si se framinta bine ca sa se obtina un aluat tare. Se aduna in forma de minge si se cresteaza de 3-4 ori cu cutitul. Se pune coca intr-o oala cu 3 litri de apa calduta. Se acopera si se lasa la loc cald. Peste 40-50 minute, cind coca se ridica la suprafata si creste in volum de doua ori, se scoate cu ajutorul lingurii de spuma si se pune intr-un castron incapator. Se adauga margarina sau untul topit caldut, sarea, galbenusurile frecate cu zaharul si vanilia si albusurile batute spuma. Se framinta bine adaugind restul de faina si de lapte. Aluatul obtinut nu trebuie sa fie prea tare. Se acopera si se pune la loc cald ca sa creasca. Dupa ce a crescut inca odata cit a fost, se adauga stafidele, se amesteca, apoi se pune intr-o forma unsa. Se acopera si se lasa la loc cald pina cind aluatul umple trei sferturi din forma in care a fost asezat. Se coace la foc mic 30-40 minute. Se incearca cu paiul. Se scoate din forma fierbinte, cu mare atentie sa nu se rupa. Se asaza pe o farfurie mare si se lasa sa se raceasca fara sa se intoarca. In acest timp se prepara siropul. Se fierbe apa cu zaharul, se adauga vinul si romul. Cu acest sirop fierbinte se insiropeaza prajitura, intorcind-o pe toate partile ca sa patrunda siropul bine in ea.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Recomandari pentru tine si casa ta

Sandwich-Maker Panini

- 17 %
239.99 lei
199.99 lei
Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe

Pandispan cu prune si cacao - cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe. Descopera reteta perfecta pentru un desert...

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe
Evantai de vinete cu rosii la cuptor

Evantai de vinete cu rosii la cuptor

Evantai de vinete cu rosii la cuptor
Varza noua calita in tuci

Varza noua calita in tuci

In tuci se incinge un pic de ulei in care calim scarita taiata si costita proaspata, taiata in bucatele mai mici.

Varza noua calita in tuci
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise