autor:

Victoria Gabriela

» » , Prajituri, Retete de post

Prajitura de post cu gris si arome orientale

Autor: Victoria Gabriela (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 29 martie 2015

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Victoria Gabriela (Chef de cuisine)   
Reteta postata pe: 29 martie 2015

Ingrediente
200 gr griș, 100 gr făină, 200 gr zahăr, 100 ml ulei, 250 ml apă minerală, 75-100 gr miezuri de nucă mărunțită (cca 4 linguri), 75-100 gr fistic mărunțit (cca 4 linguri), 1 plic praf de copt, 2 plicuri zahăr vanilat, 1 linguriță esență de portocale, coaja rasă de la 1/2 portocală, Pentru sirop:, 100 ml apă, 150 gr. zahăr, 1 plic zahăr vanilat, coaja de la ½ portocală, zeama de la 1 portocală, zeama de la 1 lămâie, Pentru decor (opțional și după preferință):, nucă/fistic măcinate sau mărunțite cu cuțitul/ nucă de cocos, coajă portocală confiată, vișine din dulceață

Dificultate: Redusa Timp: 30 min

5 voturi

Mod de preparare

Într-un vas se amestecă bine apa minerală, zahărul și zahărul vanilat, cu mixerul sau telul, până când se topește zahărul.

Peste siropul rece de zahăr se adaugă grișul, se amestecă iar când acesta este incorporat se adaugă făina (cernută în prealabil) împreună cu praful de copt și se omogenizează amestecul.

Se toarnă uleiul peste aluatul rezultat și se amestecă bine până rezultă o compoziție omogenă, destul de subțire.

La sfârșit se adaugă coaja rasă de portocală, esența de portocală, nucile și fisticul tăiate mai mare. Pentru a simți mai bine aroma fisticului și a nucilor eu am preferat să nu le prăjesc înainte, dar voi faceți cum vă place. Am oprit câte o lingură de nucă și fistic pentru a le presăra pe deasupra ulterior.

După se se amestecă și ultimele ingrediente, aluatul se dă de o parte și se lasă cca 10-15 minute să se odihnească.

Între timp se tapetează tava de copt (eu am folosit o tavă de 20x30cm), respectiv se unge cu puțin ulei și se presară făină și se dă drumul la cuptor pentru a se încinge potrivindu-se temperatura la 175 grd.C.

Se toarnă compoziția în tavă, se presară fisticul/ nuca oprite, se bagă tava în cuptorul încins și se coace prăjitura pentru cca 30-40 minute (depinde de cuptor) sau până când prăjitura este coaptă (se face ”testul cu scobitoarea”) și începe să se desprindă de pe margini.

Cât timp prăjitura este în cuptor se pregătește siropul punându-se apa și zahărul la fiert la foc potrivit, într-un ibric/ vas. Când zahărul s-a topit se adaugă zeama de lămâie și de portocală și se mai fierbe până când siropul începe să se lege puțin.

Când siropul este gata se adaugă zahărul vanilat, se amestecă, se oprește focul și se lasă la răcit. În siropul aproape rece se adaugă apoi coaja rasă de portocală.

După ce prăjitura s-a copt, se scoate din cuptor și se lasă să se răcească în tavă. Când s-a răcit, se înțeapă din loc în loc (cu o scobitoare) și se toarnă siropul rece, încet, direct din ibric, sau ajutându-vă de o lingură, astfel încât întreaga suprafață să fie însiropată uniform.

Prăjitura însiropată se dă la rece (în frigider) cca 1 oră, după care se taie porționându-se după preferință.

Înainte de servire prăjitura se poate decora presărându-se deasupra nuci/ fistic măcinate, nucă de cocos, sau ce preferați voi. Eu am ales să le decorez combinat, folosindu-mă de toate și am pus deasupra vișine din dulceață, portocală confiată, sau miezuri de dovleac. Voi alegeți doar ce vă place!

Poftă bună!

Mai multe detalii și fotografii găsiți pe: https://vickysrecipes.wordpress.com/
Daca ti-a placut reteta noastra "Prajitura de post cu gris si arome orientale" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Retete de post
Mere umplute la cuptor

Mere umplute la cuptor

Scoateti cotorul de la mere, maruntiti miezul de nunca si puneti-l intr-o tigaie la foc sa se coaca

13 voturi    10 comentarii
45 min
Retete de post
Supa de rosii cu orez

Supa de rosii cu orez

Se pune intr-o oala bulionul ,se adauga apa necesara , ceapa intreaga curatata, pasta de tomate si

15 voturi    6 comentarii
20 min
Retete de post

Recomandari electrocasnice

Fierbator Style White

- 17 %
299.99 lei
249.99 lei

Sandwich Maker

- 20 %
149.99 lei
119.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 3 comentarii
  • Fara foto

  • Fara foto

    Ludovica Crinteanu , 07 aprilie 2015

    trebuie incercata,,,,,,,,,,

  • Fara foto

    Lidia Pop , 30 martie 2015

    este foarte buna si asa de post,dar cu adaus de ou este si mai buna.Bine inteles o faci cind nu este post

  • Fara foto

    Cristina G (Chef de cuisine) , 30 martie 2015

    Arata tare bine... cred ca la fel e si la gust.

Dificultate

Redusa

Timp

30 min

5 voturi

Ingrediente

  • 200 gr griș
  • 100 gr făină
  • 200 gr zahăr
  • 100 ml ulei
  • 250 ml apă minerală
  • 75-100 gr miezuri de nucă mărunțită (cca 4 linguri)
  • 75-100 gr fistic mărunțit (cca 4 linguri)
  • 1 plic praf de copt
  • 2 plicuri zahăr vanilat
  • 1 linguriță esență de portocale
  • coaja rasă de la 1/2 portocală
  • Pentru sirop:
  • 100 ml apă
  • 150 gr. zahăr
  • 1 plic zahăr vanilat
  • coaja de la ½ portocală
  • zeama de la 1 portocală
  • zeama de la 1 lămâie
  • Pentru decor (opțional și după preferință):
  • nucă/fistic măcinate sau mărunțite cu cuțitul/ nucă de cocos
  • coajă portocală confiată
  • vișine din dulceață

Raporteaza reteta

Retete
de Victoria Gabriela
Bulgur cu vinete si ardei (de post)

Bulgur cu vinete si ardei (de post)

Se spală bulgurul și se pune într-un vas cu apă rece, ținându-se la înmuiat

12 voturi    1 comentariu
1h
Retete vegetariene
Salată de ciuperci și praz

Salată de ciuperci și praz

Se curăță, se spală ciupercile, se pun într-o cratiță cu apă rece și sare și se fierb

4 voturi    2 comentarii
30 min
Salate reci
Negresă de post

Negresă de post

Într-un vas de mixer/ robot se adaugă toate ingredientele, mai puțin făina (gem/dulceață,

7 voturi    2 comentarii
1h
Retete de post
Fara foto

Cristina G (Chef de cuisine)

Arata tare bine... cred ca la fel e si la gust.

Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Retete de post

Placinta cu mere si aluat de casa Placinta cu mere si aluat de casa

O reteta de post de placinta cu mere si aluat fraged Se spală merele, se decojesc sau nu, în funcţie de preferinţe. Se dau

0 voturi    0 comentarii
50 min
Aluaturi si Foietaje
Mancare de legume la Crock Pot Mancare de legume la Crock Pot

Curatam si spalam legumele. Cartofii ii taiem cubulete, morcovii rondele, dovlecelul, ceapa, usturoiul si ardeii ii taiem marunt. Adaugam

0 voturi    0 comentarii
3h 30 min
Aperitive cu carne
Negresa