autor:

Victoria Gabriela

» » , Prajituri, Retete de post

Prajitura de post cu gris si arome orientale

Autor: Victoria Gabriela (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 29 martie 2015

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Victoria Gabriela (Chef de cuisine)   
Reteta postata pe: 29 martie 2015

Ingrediente
200 gr griș, 100 gr făină, 200 gr zahăr, 100 ml ulei, 250 ml apă minerală, 75-100 gr miezuri de nucă mărunțită (cca 4 linguri), 75-100 gr fistic mărunțit (cca 4 linguri), 1 plic praf de copt, 2 plicuri zahăr vanilat, 1 linguriță esență de portocale, coaja rasă de la 1/2 portocală, Pentru sirop:, 100 ml apă, 150 gr. zahăr, 1 plic zahăr vanilat, coaja de la ½ portocală, zeama de la 1 portocală, zeama de la 1 lămâie, Pentru decor (opțional și după preferință):, nucă/fistic măcinate sau mărunțite cu cuțitul/ nucă de cocos, coajă portocală confiată, vișine din dulceață

Dificultate: Redusa Timp: 30 min

5 voturi

Mod de preparare

Într-un vas se amestecă bine apa minerală, zahărul și zahărul vanilat, cu mixerul sau telul, până când se topește zahărul.

Peste siropul rece de zahăr se adaugă grișul, se amestecă iar când acesta este incorporat se adaugă făina (cernută în prealabil) împreună cu praful de copt și se omogenizează amestecul.

Se toarnă uleiul peste aluatul rezultat și se amestecă bine până rezultă o compoziție omogenă, destul de subțire.

La sfârșit se adaugă coaja rasă de portocală, esența de portocală, nucile și fisticul tăiate mai mare. Pentru a simți mai bine aroma fisticului și a nucilor eu am preferat să nu le prăjesc înainte, dar voi faceți cum vă place. Am oprit câte o lingură de nucă și fistic pentru a le presăra pe deasupra ulterior.

După se se amestecă și ultimele ingrediente, aluatul se dă de o parte și se lasă cca 10-15 minute să se odihnească.

Între timp se tapetează tava de copt (eu am folosit o tavă de 20x30cm), respectiv se unge cu puțin ulei și se presară făină și se dă drumul la cuptor pentru a se încinge potrivindu-se temperatura la 175 grd.C.

Se toarnă compoziția în tavă, se presară fisticul/ nuca oprite, se bagă tava în cuptorul încins și se coace prăjitura pentru cca 30-40 minute (depinde de cuptor) sau până când prăjitura este coaptă (se face ”testul cu scobitoarea”) și începe să se desprindă de pe margini.

Cât timp prăjitura este în cuptor se pregătește siropul punându-se apa și zahărul la fiert la foc potrivit, într-un ibric/ vas. Când zahărul s-a topit se adaugă zeama de lămâie și de portocală și se mai fierbe până când siropul începe să se lege puțin.

Când siropul este gata se adaugă zahărul vanilat, se amestecă, se oprește focul și se lasă la răcit. În siropul aproape rece se adaugă apoi coaja rasă de portocală.

După ce prăjitura s-a copt, se scoate din cuptor și se lasă să se răcească în tavă. Când s-a răcit, se înțeapă din loc în loc (cu o scobitoare) și se toarnă siropul rece, încet, direct din ibric, sau ajutându-vă de o lingură, astfel încât întreaga suprafață să fie însiropată uniform.

Prăjitura însiropată se dă la rece (în frigider) cca 1 oră, după care se taie porționându-se după preferință.

Înainte de servire prăjitura se poate decora presărându-se deasupra nuci/ fistic măcinate, nucă de cocos, sau ce preferați voi. Eu am ales să le decorez combinat, folosindu-mă de toate și am pus deasupra vișine din dulceață, portocală confiată, sau miezuri de dovleac. Voi alegeți doar ce vă place!

Poftă bună!

Mai multe detalii și fotografii găsiți pe: https://vickysrecipes.wordpress.com/
Daca ti-a placut reteta noastra "Prajitura de post cu gris si arome orientale" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Retete de post
Fasole cu sos

Fasole cu sos

Fasolea muiata 10-12 ore, se fierbe schimband apa de 2-3 ori.Cand clocoteste,adaugam o ceapa, foaie

112 voturi    17 comentarii
1h 30 min
Retete de post
Sarmale cu soia si ciuperci

Sarmale cu soia si ciuperci

Soia se pune la fiert in apa cu sare cca 15 min, legumele se curata, se spala, varza se lasa putin

15 voturi    1 comentariu
1h 45 min
Retete de post

Recomandari pentru tine si casa ta

Hair Clipper 41mm

- 25 %
249.99 lei
187.49 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 3 comentarii
  • Fara foto

  • Fara foto

    Ludovica Crinteanu , 07 aprilie 2015

    trebuie incercata,,,,,,,,,,

  • Fara foto

    Lidia Pop , 30 martie 2015

    este foarte buna si asa de post,dar cu adaus de ou este si mai buna.Bine inteles o faci cind nu este post

  • Fara foto

    Cristina G (Chef de cuisine) , 30 martie 2015

    Arata tare bine... cred ca la fel e si la gust.

Dificultate

Redusa

Timp

30 min

5 voturi

Ingrediente

  • 200 gr griș
  • 100 gr făină
  • 200 gr zahăr
  • 100 ml ulei
  • 250 ml apă minerală
  • 75-100 gr miezuri de nucă mărunțită (cca 4 linguri)
  • 75-100 gr fistic mărunțit (cca 4 linguri)
  • 1 plic praf de copt
  • 2 plicuri zahăr vanilat
  • 1 linguriță esență de portocale
  • coaja rasă de la 1/2 portocală
  • Pentru sirop:
  • 100 ml apă
  • 150 gr. zahăr
  • 1 plic zahăr vanilat
  • coaja de la ½ portocală
  • zeama de la 1 portocală
  • zeama de la 1 lămâie
  • Pentru decor (opțional și după preferință):
  • nucă/fistic măcinate sau mărunțite cu cuțitul/ nucă de cocos
  • coajă portocală confiată
  • vișine din dulceață

Raporteaza reteta

Retete
de Victoria Gabriela
Bulgur cu vinete si ardei (de post)

Bulgur cu vinete si ardei (de post)

Se spală bulgurul și se pune într-un vas cu apă rece, ținându-se la înmuiat

13 voturi    1 comentariu
1h
Retete vegetariene
Salată de ciuperci și praz

Salată de ciuperci și praz

Se curăță, se spală ciupercile, se pun într-o cratiță cu apă rece și sare și se fierb

5 voturi    2 comentarii
30 min
Salate reci
Negresă de post

Negresă de post

Într-un vas de mixer/ robot se adaugă toate ingredientele, mai puțin făina (gem/dulceață,

7 voturi    2 comentarii
1h
Retete de post
Fara foto

Cristina G (Chef de cuisine)

Arata tare bine... cred ca la fel e si la gust.

Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Retete de post

Salam de biscuiţi reţetă Salam de biscuiţi reţetă

Salam de biscuiţi reţetă Biscuitii se rup bucati potrivite,dupa care se stropesc cu lapte la temperatura camerei,se amesteca usor

136 voturi    27 comentarii
40 min
Dulciuri diverse
Salam de biscuiţi reţetă cu rahat Salam de biscuiţi reţetă cu rahat

Salam de biscuiţi reţetă cu rahat Mai intai rupem biscuitii bucatele. Rahatul il taiem cubulete mici pe care il tavalim prin zahar

88 voturi    7 comentarii
2h
Dulciuri diverse
Humus reţetă