autor:

ana catalina focsa

» » Prajituri

Prajitura Dobos

Autor: ana catalina focsa (Chef de cuisine)   
   Specific: 

Romania


    Reteta postata pe: 30 octombrie 2009

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: ana catalina focsa (Chef de cuisine)   
Specific:  

Romania


Reteta postata pe: 30 octombrie 2009

Ingrediente
Pentru blat, -10 oua, -400 gr zahar, -300 gr faina, , Pentru crema, -250 gr unt, -50 gr zahar pudra cu vanilie, -5 oua, -250 gr zahar, -3 linguri de cacao, , Pentru caramel, -150 gr zahar, -50 gr unt, -1/2 lingurita de otet

Dificultate: Medie Timp: 1h 30 min

5 voturi

Mod de preparare

Albusurile de ou le batem bine spuma dupa care adaugam zaharul si amestecam bine pana se formeaza o compozitie asemanatoarea ca cea a bezelelor, adaugam galbenusurile, mixam bine si turnam faina. Batem bine aceasta compozitie si ne pregatim sa impartim aluatul pentru blat.

Aceasta compozitie trebuie sa fie asemanatoare cu cea pentru clatite doar ca este mai consistenta, mai groasa.

Pregatim o tigaie ca aceea in care faceti clatite si impartim acest aluat incat sa ne iasa 8 foi pentru blat.

Se unge tigaia cu putin ulei si punem cu polonicul din compozitia obtinuta cat un deget de grosime. Repetam aceasta operatie de 8 ori pentru a ne iesi 8 foi, dupa care se lasa la racit, in timp ce preparam restul compozitiei.

Facem crema dintre blaturi. Untul pe care l-am tinut la temperatura camerei il batem bine cu zaharul pudra vanilat si bagam la frigider. Punem ouale cu zaharul si cacao pe baie de aburi si amestecam energic pana se ingroasa putin. O lasam sa se raceasca bine, apoi scoatem crema de unt si o amestecam cu crema de cacao. Punem aceasta crema intre blaturi alternativ.

Oprim un blat pe care il imbracam in caramel.

Glazura de caramel o facem din zahar, pe care il topim si il caramelizam, dam de pe foc cratita si punem untul, iar pentru a avea un efect de oglinda glazura, punem foarte putin otet.

Acest ultim strat de blat il imbracam in glazura de caramel si il taiem cu un cutit ud in 8.

Dupa aceea alternam blat, crema, blat, crema, pana terminam cu ultimul blat imbracat in caramel. Se lasa cateva ore in frigider pentru a se raci mai bine si se serveste. Pofta buna!
Daca ti-a placut reteta noastra "Prajitura Dobos" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Prajituri
Prajitura Dobos

Prajitura Dobos

Din ingredientele pentru foi se face un aluat potrivit( care sa se intinda usor). Se imparte in 5

7 voturi    1 comentariu
1h 30 min
Prajituri
Prajitura Desteapta

Prajitura Desteapta

Pasul 1: Pregatim o tava pentru cuptor cu dimensiunile de 30x25 cm, in care aranjam hartie de

2 voturi    0 comentarii
35 min
Prajituri

Recomandari electrocasnice

Blender Monterrey White

- 23 %
299.99 lei
229.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 4 comentarii
  • Fara foto

  • mirey

    mirey (Chef de cuisine) , 22 martie 2010

    Aceasta prajitura imi aminteste de copilarie;era una din prajiturile mele preferate cand mergeam la cofetarie. Am vrut sa o incerc de atatea ori...dar acum ma-i convins.Cred ca o fac cat de curand.

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 19 martie 2010

    Cred ca am sa fac si eu un tort.

  • Cely Snijec

    Cely Snijec (Chef de cuisine) , 01 noiembrie 2009

    Bunaaaa.Mie pofta

    • cristina i.

      cristina i. (Chef de cuisine) , 30 octombrie 2009

      Minunat dobos, arata super si a trecut atata vreme de cand nu am mai mancat!

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Medie

Timp

1h 30 min

5 voturi

Ingrediente

  • Pentru blat
  • -10 oua
  • -400 gr zahar
  • -300 gr faina
  • Pentru crema
  • -250 gr unt
  • -50 gr zahar pudra cu vanilie
  • -5 oua
  • -250 gr zahar
  • -3 linguri de cacao
  • Pentru caramel
  • -150 gr zahar
  • -50 gr unt
  • -1/2 lingurita de otet

Raporteaza reteta

Retete
de ana catalina focsa
Omleta de cartofi

Omleta de cartofi

Se curata cartofii, se spala bine si se taie in bucatele mici. Acelasi lucru se face si cu ceapa.

96 voturi    31 comentarii
45 min
Aperitive cu oua
Cartofi noi cu unt si marar

Cartofi noi cu unt si marar

Cartofii noi se pun intr-un castron cu apa rece sau calduta, li se rade coaja subtire, se spala bine

9 voturi    3 comentarii
20 min
Mancaruri cu legume si zarzavaturi
Spuma de capsuni

Spuma de capsuni

Gelatina foi se inmoaie in apa rece. Galbenusurile se freaca cu zahar. Capsunile se spala, se taie

3 voturi    1 comentariu
30 min
Spume si creme dulci

mirey (Chef de cuisine)

Aceasta prajitura imi aminteste de copilarie;era una din prajiturile mele preferate cand mergeam la cofetarie. Am vrut sa o incerc de atatea ori...dar acum ma-i convins.Cred ca o fac cat de curand.

Adauga reteta
Retete

din Prajituri

Samba cu crusta de nuci Samba cu crusta de nuci

Se dau biscuitii la robot, apoi se framanta cu untul si miezul de nuca maruntit. Se intinde in forma de tort, in strat uniform, presat

0 voturi    0 comentarii
99h 45 min
Dulciuri diverse
Prajitura cu caise Prajitura cu caise

Se freaca galbenusurile cu zahar, pana se albesc si-si dubleaza volumul, se adauga ulei cate putin, apoi iaurtul, coaja de lamaie,faina

0 voturi    0 comentarii
1h 15 min
Delicii sanatoase de la bloggeri
Pandispan cu cacao si fructe confiate