autor:

Anca E. Voicu

» » , , , Retete de Pasti, Dulciuri diverse, Prajituri, Retete de Craciun

Prajitura Dragobete

Autor: Anca E. Voicu (Chef de cuisine)   
   Specific: 

Romania


    Reteta postata pe: 11 februarie 2018

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Anca E. Voicu (Chef de cuisine)   
Specific:  

Romania


Reteta postata pe: 11 februarie 2018

Ingrediente
Pentru foile de pandişpan:, , 5 ouă,, 4 linguri zahăr,, 1 lingură zeamă de lămâie,, 200 g unt,, 1 linguriţă extract de vanilie,, 10 linguri lapte,, 1 plic praf de copt,, 6 linguri făină,, 1 lingură cacao,, , , , Pentru sirop:, , 250 ml apă, , 2 linguri zahăr, , , , Pentru crema de cafea:, , 400 ml lapte, , 2 gălbenuşuri, , 3 linguri făină, , 3 linguri zahăr, , 1 plic zahăr vanilat Bourbon, , 1 lingură cafea solubilă, , 100 g unt, , , , Pentru crema ganache:, , 200 ml frişcă lichidă, , 50 g ciocolată menaj, , , , Pentru ornat:, , decoraţiuni de zahăr

Dificultate: Ridicata Timp: 2h 30 min

2 voturi

Mod de preparare

Prăjitură cu două foi de pandişpan şi un strat delicios de cremă de cafea, îmbrăcată în cremă ganache, pentru o notă finală am pregătit şi câteva decoraţiuni din zahăr.





Mod de preparare:

Pentru foile de pandişpan: se separă ouăle. Se bat spumă albuşurile cu un praf de sare şi zeama de lămâie, iar după ce s-a format spuma se adaugă şi 2 linguri de zahăr, amestecând.

Separat, se amestecă untul cu gălbenuşurile, celelalte 2 linguri de zahăr, extractul de vanilie şi laptele. După aceea, se adaugă 3 linguri de făină, praful de copt şi albuşurile. Mai departe, amestecul rezultat se împarte în două: unul va rămâne alb, iar celalalt va fi negru. Se distribuie făina astfel: în compoziţia albă se adaugă încă 2 linguri de făină, iar în cealaltă 1 lingură de făină şi 1 de cacao. Consistenţa obţinută trebuie să fie cremoasă.

Se toarnă compoziţia albă într-o tavă cu foaie de copt, se coace aprox 10 min, la foc mic, până devine uşor aurie, fără însă a o usca. Se scoate separat pe o tavă şi se lasă la răcit. Apoi se coace şi foaia de cacao.



Siropul: se prepară din apă şi zahăr, se lasă să fiarbă 5 minute, se dă de pe foc, fără a mai adăuga alte esenţe, pentru a nu eclipsa preparatul final.



Pentru crema de cafea: într-o crăticioară, se amestecă bine cu un tel gălbenuşurile cu zahărul, zahărul vanilat Bourbon şi făină, se toarnă în fir subţire laptele cald, amestecând şi bătând uşor cu telul pentru a o aera. Se fierbe pe foc mic până se îngroaşă, se de pe foc, se adaugă untul şi cafeaua solubilă şi se omogenizează. Se lasă la răcit.



Pentru crema ganache: se încălzeşte frişca lichidă atât cât să ne frigă la deget. Se dă de pe foc, se toarnă într-un vas adânc în care am rupt ciocolata şi se amestecă bine. Compoziţia este acum lichidă, dar se dă la frigider pentru 10 minute, apoi se amestecă cu mixerul până devine cremoasă şi consistentă.



Se porţionează foile de pandişpan, decupând în forma dorită. Se însiropează delicat. Se asamblează adăugând peste foaia albă un strat de cremă de cafea, apoi foaia de cacao, se decorează cu crema ganache. Pentru o notă finală, se adaugă şi decoraţiuni de zahăr.

Pentru decoraţiuni, se caramelizează 5 linguri cu zahăr până se topeşte zahărul, având grijă să nu-l ardem. Se agită uşor ibricul şi, când începe să se răcească, se toarnă în fir subţire pe o foaie de copt formând inimioare sau alte forme, iar cu o lingură sau un cuţit se trag fire din acea formă, manevrând cu grijă.



Timp: aprox 2h 30min

Porţii: Eu am obţinut 16 pătrate mici şi 3 inimi mari. Porţionând altfel, se pot obţine ori 9 inimi mari, ori 16 pătrate mai mari.



Poftă Bună!



Dacă v-a plăcut reţeta mea, o puteţi găsi şi pe blogul meu:

http://ancutsa-cuisine.blogspot.com/2018/02/prajitura-dragobete-2018.html
Daca ti-a placut reteta noastra "Prajitura Dragobete" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Retete de Pasti
Prajitura Dragobete

Prajitura Dragobete

Intrucat mi-a ramas branza dulce de la pateute, m-am gandit sa fac o prajitura cu doua arome: cafea

2 voturi    1 comentariu
4h
Dulciuri diverse
Friptura de iepure

Friptura de iepure

Se portioneaza iepurele, se pune intr-o tava, se adauga peste el toate ingredientele,mai sus mentionate,

0 voturi    0 comentarii
1h 10 min
Retete de Pasti

Recomandari pentru tine si casa ta

Multi Trimmer 8 in 1

- 20 %
189.99 lei
151.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 2 comentarii
  • Fara foto

  • Fara foto

    Teo , 21 februarie 2018

    Foarte buna, imi place.

  • Fara foto

    Florin , 14 februarie 2018

    Da foarte buna si gustoasa, pentru sarbatoarea noastra romaneasca, bravo.

Dificultate

Ridicata

Timp

2h 30 min

2 voturi

Ingrediente

  • Pentru foile de pandişpan:
  • 5 ouă,
  • 4 linguri zahăr,
  • 1 lingură zeamă de lămâie,
  • 200 g unt,
  • 1 linguriţă extract de vanilie,
  • 10 linguri lapte,
  • 1 plic praf de copt,
  • 6 linguri făină,
  • 1 lingură cacao,
  • Pentru sirop:
  • 250 ml apă
  • 2 linguri zahăr
  • Pentru crema de cafea:
  • 400 ml lapte
  • 2 gălbenuşuri
  • 3 linguri făină
  • 3 linguri zahăr
  • 1 plic zahăr vanilat Bourbon
  • 1 lingură cafea solubilă
  • 100 g unt
  • Pentru crema ganache:
  • 200 ml frişcă lichidă
  • 50 g ciocolată menaj
  • Pentru ornat:
  • decoraţiuni de zahăr

Raporteaza reteta

Retete
de Anca E. Voicu
Prajitura cu dulceata si glazura de albus cu nuca

Prajitura cu dulceata si glazura de albus cu nuca

Blatul: Se freaca galbenusurile cu zaharul, se adauga margarina, praful de copt stins in zeama

9 voturi    6 comentarii
35 min
Prajituri
Prajitura cu foi de miere si crema de smantana

Prajitura cu foi de miere si crema de smantana

Foile cu miere: Se freaca zaharul cu ouale, se adauga mierea, uleiul, bicarbonatul stins in zeama

3 voturi    4 comentarii
59 min
Prajituri
Ecleruri in forma de inimioara

Ecleruri in forma de inimioara

Eclerurile: Se pun la fiert apa cu uleiul si cu un praf de sare. Cand fierbe apa, dam de pe foc

2 voturi    3 comentarii
2h 30 min
Dulciuri diverse

Teo

Foarte buna, imi place.

Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Retete de Pasti

Prajitura Tiramisu Prajitura Tiramisu

Se foloseste o tavă mare, preferabil cu inel detașabil. Eu am folosit una de 40 x 35 cm. Se face o cafea tare, puțin îndulcită,

0 voturi    0 comentarii
40 min
Retete de Pasti
Tort de ciocolata cu biscuiti Tort de ciocolata cu biscuiti

Se rup biscuitii in bucatele, se taie rahatul dupa bunul plac (eu l-am taiat bastonase); se pune laptele la fiert, iar cand deja e cald,

0 voturi    0 comentarii
30 min
Retete de Pasti
Cozonac cu stafide