Prajitura dulsineea

Timp pregatire
120 minute
Complexitate
medie
Prajitura dulsineea

Ingrediente

  • Pentru foi:
  • 1 ou
  • 3 linguri smantana 20% grasime
  • 650 de grame de faina
  • 80 de grame de margarina
  • 150 de grame de zahar
  • 4 linguri de miere
  • 1 lingura de bicarbonat
  • cateva linguri de lapte, atat cat e nevoie pentru a omogeniza aluatul
  • Crema:
  • 250 ml lapte
  • zahar vanilat, sau esenta de vanilie
  • 1 lingura de miere
  • 200 de grame de unt
  • 150 de grame de zahar
  • 80 de grame de gris
  • 5-6 linguri de gem acrisor (caise, macese, prune)eu am folosit gem de caise
  • zahar praf pentru finisat

Mod de preparare

Foi:

Margarina, mierea si zaharul se pun pe foc si se fierb la foc mic pana se dizolva zaharul complet . Se da deoparte si cand se racoreste putin compozitia se adauga cate putin din faina amestecata cu bicarbonatul, amestecand. Se adauga si restul fainii si oul cu smantana, se incepe framantarea, adaugand cateva linguri de lapte, pe rand, pana la omogenizarea compozitiei . Alatul se imparte in 4 parti egale care se intind in foi subtiri eu recomand sa fie intinse cu sucitorul direct pe coli de hartie de copt, in dimensiuni cat mai egale. Inainte de a se introduce in cuptor, foile se impung cu furculita .

Se gliseaza cele 4 foi, pe rand, cu ajutorul suportului de hartie de copt, intr-o tava incapatoare si se introduc (tot pe rand) in cuptorul preincalzit la 180 de grade C. Foile vor fi gata destul de repede, in momentul in care marginile se rumenesc usor.

Crema:

Laptele, zaharul si mierea se pun pe foc.

Cand laptele da in clocot, se adauga grisul in ploaie, amestecand continuu.

Compozitia se fierbe pana se ingroasa bine.

Se lasa deoparte sa se raceasca, iar atunci cand a atins temperatura camerei se adauga esenta de vanilie sau zaharul vanilat si untul.

Se mixeaza la viteaza mare pana se obtine o crema spumoasa.Atentie este foarte important sa nu lasati crema sa se raceasca complet pentru ca daca ati lasat-o ea devine solida si nu mai poate fi mixata cu untul pentru ca se face cocoloase.

Asamblare:

Foaia de la baza se acopera cu jumatate din crema.

Se acopera cu a doua foaie, presand usor pe toata suprafata, apoi se unge foaia 2 cu gemul.

Se acopera cu foaia 3, pe care se pune restul de crema, apoi cu foaia 4.

Deasupra prajiturii se aseaza o tava mai mare in care ati asezat o greutate (2-3 carti groase, de exemplu) si se lasa de pe o zi pe alta intr-un loc racoros. Nu incercati sa taiati prajitura in aceeasi zi, foile vor fi sfarmicioase, dar a doua zi se vor fragezi foarte bine.

Inainte de a taia prajitura in dreptunghiuri, patrate, romburi, indreptati marginile cu cutitul, apoi pudrati suprafata prajiturii cu zahar pudra.

inca o varianta de crema foarte gustoasa:

Crema 2:

500 ml lapte, 170 gr zahar, 4 linguri de faina, esenta de vanilie-se mixeaza bine apoi se fierbe compozitia pe aburi, pana se ingroasa. Se lasa sa se raceasca pana ajunge la temperatura camerei.

50 gr zahar pudra se mixeaza bine cu 100 gr unt(la temperatura camerei). In aceasta compozitie se adauga treptat cate o lingura din compozitia de crema fiarta si se mixeaza la viteza mica.

100 gr gem de caise + 1 lingurita cacao se amesteca bine.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Saramura de macrou

Saramura de macrou

Pestii se eviscereaza, dar se lasa cu tot cu cap.

Saramura de macrou
Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate

Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate

Pentru inceput ne ocupam de fructe.

Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise