autor:

Anastasia

» » , , Aluaturi si Foietaje, Dulciuri diverse, Prajituri

Prajitura dulsineea

Autor: Anastasia (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 02 ianuarie 2010

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Anastasia (Chef de cuisine)   
Reteta postata pe: 02 ianuarie 2010

Ingrediente
Pentru foi:, 1 ou, 3 linguri smantana 20% grasime, 650 de grame de faina, 80 de grame de margarina, 150 de grame de zahar, 4 linguri de miere, 1 lingura de bicarbonat, cateva linguri de lapte, atat cat e nevoie pentru a omogeniza aluatul, , Crema:, 250 ml lapte, zahar vanilat, sau esenta de vanilie, 1 lingura de miere, 200 de grame de unt, 150 de grame de zahar, 80 de grame de gris, 5-6 linguri de gem acrisor (caise, macese, prune)eu am folosit gem de caise, zahar praf pentru finisat

Dificultate: Medie Timp: 2h

12 voturi

Mod de preparare

Foi:
Margarina, mierea si zaharul se pun pe foc si se fierb la foc mic pana se dizolva zaharul complet . Se da deoparte si cand se racoreste putin compozitia se adauga cate putin din faina amestecata cu bicarbonatul, amestecand. Se adauga si restul fainii si oul cu smantana, se incepe framantarea, adaugand cateva linguri de lapte, pe rand, pana la omogenizarea compozitiei . Alatul se imparte in 4 parti egale care se intind in foi subtiri eu recomand sa fie intinse cu sucitorul direct pe coli de hartie de copt, in dimensiuni cat mai egale. Inainte de a se introduce in cuptor, foile se impung cu furculita .
Se gliseaza cele 4 foi, pe rand, cu ajutorul suportului de hartie de copt, intr-o tava incapatoare si se introduc (tot pe rand) in cuptorul preincalzit la 180 de grade C. Foile vor fi gata destul de repede, in momentul in care marginile se rumenesc usor.
Crema:
Laptele, zaharul si mierea se pun pe foc.
Cand laptele da in clocot, se adauga grisul in ploaie, amestecand continuu.
Compozitia se fierbe pana se ingroasa bine.
Se lasa deoparte sa se raceasca, iar atunci cand a atins temperatura camerei se adauga esenta de vanilie sau zaharul vanilat si untul.
Se mixeaza la viteaza mare pana se obtine o crema spumoasa.Atentie este foarte important sa nu lasati crema sa se raceasca complet pentru ca daca ati lasat-o ea devine solida si nu mai poate fi mixata cu untul pentru ca se face cocoloase.
Asamblare:
Foaia de la baza se acopera cu jumatate din crema.
Se acopera cu a doua foaie, presand usor pe toata suprafata, apoi se unge foaia 2 cu gemul.
Se acopera cu foaia 3, pe care se pune restul de crema, apoi cu foaia 4.
Deasupra prajiturii se aseaza o tava mai mare in care ati asezat o greutate (2-3 carti groase, de exemplu) si se lasa de pe o zi pe alta intr-un loc racoros. Nu incercati sa taiati prajitura in aceeasi zi, foile vor fi sfarmicioase, dar a doua zi se vor fragezi foarte bine.

Inainte de a taia prajitura in dreptunghiuri, patrate, romburi, indreptati marginile cu cutitul, apoi pudrati suprafata prajiturii cu zahar pudra.

inca o varianta de crema foarte gustoasa:
Crema 2:
500 ml lapte, 170 gr zahar, 4 linguri de faina, esenta de vanilie-se mixeaza bine apoi se fierbe compozitia pe aburi, pana se ingroasa. Se lasa sa se raceasca pana ajunge la temperatura camerei.
50 gr zahar pudra se mixeaza bine cu 100 gr unt(la temperatura camerei). In aceasta compozitie se adauga treptat cate o lingura din compozitia de crema fiarta si se mixeaza la viteza mica.
100 gr gem de caise + 1 lingurita cacao se amesteca bine.
Daca ti-a placut reteta noastra "Prajitura dulsineea" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Prajituri
Banofee pie

Banofee pie

Mai intai de toate facem caramelul după cum urmează: punem toate ingredientele la foc foarte mic

4 voturi    10 comentarii
30 min
Prajituri
Banana bread

Banana bread

Intr-un castron se amesteca untul topit cu zaharul pana se foarmeaza o compozitie spumoasa.Adaugam

4 voturi    2 comentarii
1h 15 min
Prajituri

Recomandari electrocasnice

Fierbator Style Black

- 13 %
299.99 lei
259.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 7 comentarii
  • Fara foto

  • Lucica

    Lucica (Chef de cuisine) , 29 iulie 2012

    arata superb......imi lasa gura apa

  • joly-gina

    joly-gina (Chef de cuisine) , 03 februarie 2010

    arata bine

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 03 februarie 2010

    Un deliciu...

    • NADIA MARIA

      NADIA MARIA (Chef de cuisine) , 03 februarie 2010

      Si eu ii spun prajitura cu miere de albine, iar crema o fac cu gris si unt, este mult mai pufoasa. E prajitura preferata a sotului meu. Un deliciu. Felicitari pentru prezentare.

    • mariana scarlat

      mariana scarlat (Chef de cuisine) , 03 februarie 2010

      Fac şi eu cev asemănător şi îi spune prăjitură cu miere, dar Dulcineea e mai frumos! Felicitări, Anastasia, pentru tot ce faci tu şi pentru modul cum prezinţi toţi paşii de preparare, şi pentru cum arată toate prăjiturile şi mâncărurile pe care le postezi!

    • lumi

      lumi (Chef de cuisine) , 03 februarie 2010

      Noi ii spunem praji cu miere si e tare gustoasa!

    • dicarmencitta1957

      dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 05 ianuarie 2010

      O bunatate,felicitari.

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Medie

Timp

2h

12 voturi

Ingrediente

  • Pentru foi:
  • 1 ou
  • 3 linguri smantana 20% grasime
  • 650 de grame de faina
  • 80 de grame de margarina
  • 150 de grame de zahar
  • 4 linguri de miere
  • 1 lingura de bicarbonat
  • cateva linguri de lapte
  • atat cat e nevoie pentru a omogeniza aluatul
  • Crema:
  • 250 ml lapte
  • zahar vanilat
  • sau esenta de vanilie
  • 1 lingura de miere
  • 200 de grame de unt
  • 150 de grame de zahar
  • 80 de grame de gris
  • 5-6 linguri de gem acrisor (caise
  • macese
  • prune)eu am folosit gem de caise
  • zahar praf pentru finisat

Raporteaza reteta

Retete
de Anastasia
Tort   Lapte de pasare

Tort Lapte de pasare

Diametrul tortului de 22 cm. Blatul: mixam ouale cu zaharul, adaugam faina cu praful de copt

17 voturi    19 comentarii
12h
Torturi
Pilaf cu muschi de porc la cuptor

Pilaf cu muschi de porc la cuptor

Se taie marunt carnea de porc si se pune intr-un vas cu volum aproxemativ de 2 litri se toarna 4~5

8 voturi    1 comentariu
30h
Mancaruri cu carne
Lapte condensat

Lapte condensat

Pentru lapte condensat laptele trebuie sa fie neaparat proaspat, ca sa nu sa se brinzeasca in procesul

2 voturi    1 comentariu
3h
Dulciuri diverse

Lucica (Chef de cuisine)

arata superb......imi lasa gura apa

Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Prajituri

Chec marmorat Chec marmorat

Se separa albusurile de galbenusuri, punandu-se fiecare in cate un vas mare de mixer. Se bat albusurile spuma tare, se adauga zeama

0 voturi    0 comentarii
25 min
Dulciuri diverse
Dulce cu curmale Dulce cu curmale

Intr-o tigaie, punem la incalzit curmalele macinate cu zaharul si adaugam si margarina si lasam sa se topeasca impreuna pana devine

0 voturi    0 comentarii
50 min
Dulciuri diverse
Semilune insiropate