autor:

Anca E. Voicu

» » , Dulciuri diverse, Prajituri

Prajitura Espresso

Autor: Anca E. Voicu (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 06 aprilie 2020

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Anca E. Voicu (Chef de cuisine)   
Reteta postata pe: 06 aprilie 2020

Ingrediente
Blatul:, 5 ouă L,, 100 g unt,, 5 ml îndulcitor,, Un praf de sare,, 5 g praf de copt,, 5 g vanilie Bourbon pudră,, 1 lingură cu vârf cacao,, 150 g făină,, , Pentru însiropat:, 350 ml apă,, 5 ml îndulcitor,, O linguriță esență de rom,, , Crema de cafea:, 150 ml frișcă lichidă,, 30 g cuvertură de ciocolată neagră,, 40 g ciocolată amăruie,, 2 lingurițe cafea măcinată,, 2 lingurițe cafea solubilă (Nescafe Strong),, , Glazura de ciocolată:, 30 g cuvertură de ciocolată neagră,, 40 g ciocolată amăruie,, 140 ml lapte,, 30 g unt,, , Decor:, 200 ml frișcă lichidă,, 1 linguriță cafea solubilă (Nescafe Strong),, Ciocolată cu cappuccino, după gust,, Sticks-uri de ciocolată

Dificultate: Ridicata Timp: 2h 50 min

1 vot

Mod de preparare



Blatul: se amestecă (cu mixerul) untul rece cu gălbenușurile, se adaugă un praf de sare, îndulcitorul, vanilia, praful de copt și cacaua. Se încorporează albușurile bătute spumă, apoi se adaugă făina și se amestecă ușor cu o spatulă. Se toarnă într-o tavă pregătită cu foaie de copt și se coace aprox 20 de minute, la foc mediu (sau până trece testul scobitorii). Se lasă la răcit în tavă, apoi se scoate foaia de copt.



Pentru însiropat: se fierb un minut apa cu îndulcitorul, se stinge focul, se adaugă esența de rom și se lasă la răcit.



Crema de cafea: se topesc pe baie de abur: frișca lichidă împreună cu ciocolata, cafeaua măcinată și cafeaua solubilă. Eu m-am folosit chiar de vasul cu sirop, pe care tocmai îl luasem de pe foc, iar aburii erau perfecți pentru topirea celor de mai sus. Se amestecă până la omogenizare, se dă deoparte, să se răcească aprox 5 minute, apoi se dă la frigider, să se răcească bine, aprox 10 minute. În acest timp, se va mai îngroșa. Se poate bate acum cu mixerul, până devine cremoasă.



Pont: Cu cât ciocolata are un conținut mai mare de cacao, cu atât se încheagă mai repede crema. Mai demult, nici nu a mai trebuit s-o dau la frigider, că se închega pe măsură ce se răcea pe masă și amestecam, se făcuse tare frumoasă. Vă recomand să folosiți cuvertură de ciocolată (are 52 % cacao, e ceva mai dulce decât ciocolata amăruie, mie îmi place mai mult) sau ciocolată amăruie (peste 70 % cacao).



Montare: se taie prăjitura în pătrate. Dacă obțineți un blat înalt, îl puteți tăia mai întâi în două foi, apoi în pătrate, mie mi-a fost teamă să nu tai strâmb, așa că am tăiat mai întâi în pătrate, apoi pe fiecare pătrat în 2 foi. Se scufundă rapid fiecare pătrat în sirop, apoi se lasă la zvântat pe o tavă.

Se poate bate acum și frișca lichidă, până devine cremoasă, mătăsoasă, ca să o aveți pregătită. Puteți umple poșul cu frișcă și să îl dați la frigider până îl folosiți.

Se distribuie uniform crema de cafea pe fiecare pătrat și i se pune capacul. Se pătrează cam 1 lingură și pentru decor.



Glazura de ciocolată: se pun ciocolata, laptele și untul într-un ibric, pe foc mic, amestecând des. Când începe să fiarbă și să se umfle, se îndepărtează ibricul de foc, amestecând des, apoi se pune iar pe foc până bulbucește iar. Se procedează astfel aprox 1 minut. Trebuie să se închidă la culoare și să se îngroașe ușor. Motivul pentru care trebuie să îndepărtați din când în când vasul de pe foc este ca să nu ardeți ciocolata. Totodată, nu uitați să amestecați energic, pentru a nu se lipi. Se dă deoparte, la răcit, atât cât să se poată turna peste prăjitură (cam 5 minute). Verificați să fie călâie, nu fierbinte, când o turnați. Nu o lăsați să se răcească prea tare, căci se va închega. Oricum, la frigider, se va închega frumos.



Decor: se toarnă glazura de ciocolată pe fiecare pătrat umplut mai devreme cu cremă. Se lasă cam 5 minute să se răcească așa pe masă. Se umple un poș cu 2 linguri din frișca bătută mai devreme, amestecată cu crema de cafea rămasă și se decorează fiecare prăjitură. Apoi se ornează și cu frișcă. Se decorează cu triunghiuri mici decupate din pătrățele de ciocolată albă cu cappuccino sau sticks-uri de ciocolată.

Se dă la frigider. În momentul servirii, se pudrează cu cafea solubilă.



Timp de pregătire: 2h 30min

Timp de coacere: 20 min

Porții: 15

Poftă Bună!

Dacă vă place reţeta mea, o puteţi găsi şi pe blogul meu:

https://ancutsa-cuisine.blogspot.com/2020/04/prajitura-espresso.html
Daca ti-a placut reteta noastra "Prajitura Espresso" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Prajituri
Savarine

Savarine

Separam albusurile de galbenusuri si le batem spuma tare cu un praf de sare. Adaugam zaharul si

21 voturi    11 comentarii
1h
Prajituri
Bomboane surpriza

Bomboane surpriza

1. Se sfarama fin cerealele cu scortisoara in blender. 2. Intr-un vas, se amesteca bine cerealele

5 voturi    7 comentarii
20 min
Prajituri

Recomandari pentru tine si casa ta

PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 2 comentarii
  • Fara foto

  • Fara foto

    Marin , 17 mai 2020

    Foarte bune si delicioase.

  • Fara foto

    Cristina , 29 aprilie 2020

    Arata foarte bine!

Dificultate

Ridicata

Timp

2h 50 min

1 vot

Ingrediente

  • Blatul:
  • 5 ouă L,
  • 100 g unt,
  • 5 ml îndulcitor,
  • Un praf de sare,
  • 5 g praf de copt,
  • 5 g vanilie Bourbon pudră,
  • 1 lingură cu vârf cacao,
  • 150 g făină,
  • Pentru însiropat:
  • 350 ml apă,
  • 5 ml îndulcitor,
  • O linguriță esență de rom,
  • Crema de cafea:
  • 150 ml frișcă lichidă,
  • 30 g cuvertură de ciocolată neagră,
  • 40 g ciocolată amăruie,
  • 2 lingurițe cafea măcinată,
  • 2 lingurițe cafea solubilă (Nescafe Strong),
  • Glazura de ciocolată:
  • 30 g cuvertură de ciocolată neagră,
  • 40 g ciocolată amăruie,
  • 140 ml lapte,
  • 30 g unt,
  • Decor:
  • 200 ml frișcă lichidă,
  • 1 linguriță cafea solubilă (Nescafe Strong),
  • Ciocolată cu cappuccino
  • după gust,
  • Sticks-uri de ciocolată

Raporteaza reteta

Retete
de Anca E. Voicu
Prajitura cu dulceata si glazura de albus cu nuca

Prajitura cu dulceata si glazura de albus cu nuca

Blatul: Se freaca galbenusurile cu zaharul, se adauga margarina, praful de copt stins in zeama

14 voturi    6 comentarii
35 min
Prajituri
Prajitura cu foi de miere si crema de smantana

Prajitura cu foi de miere si crema de smantana

Foile cu miere: Se freaca zaharul cu ouale, se adauga mierea, uleiul, bicarbonatul stins in zeama

5 voturi    5 comentarii
59 min
Prajituri
Ecleruri in forma de inimioara

Ecleruri in forma de inimioara

Eclerurile: Se pun la fiert apa cu uleiul si cu un praf de sare. Cand fierbe apa, dam de pe foc

3 voturi    3 comentarii
2h 30 min
Dulciuri diverse

Marin

Foarte bune si delicioase.

Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Prajituri

Clatite Tiramisu Clatite Tiramisu

Se prepară aluatul pentru clătite prin mixarea ouălor cu laptele și esența de vanilie. Într-un bol se amestecă făina cu

0 voturi    0 comentarii
50 min
Dulciuri diverse
Faguri Faguri

Se amesteca toate ingredientele, apoi se pune câte puțin în forma de copt incinsa. Se coc și pe o parte și pe cealaltă,

0 voturi    0 comentarii
1h 59 min
Dulciuri diverse
Tarta pufoasa cu piersici caramelizate