autor:

vandas3

» » Prajituri

Prajitura "Gabriela"

Autor: vandas3 (Chef de cuisine)   
   Specific: 

Romania


    Reteta postata pe: 16 noiembrie 2014

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: vandas3 (Chef de cuisine)   
Specific:  

Romania


Reteta postata pe: 16 noiembrie 2014

Ingrediente
Ingrediente pentru foi :, - 1 ou, - 1 lingurita amoniac, - 1/2 pahar cu lapte, - 35 g zahar, - 50 g unt sau untura, - un praf de sare, - 350 g faina alba (cantitatea variaza intre 300-350 g), Ingrediente pentru crema :, - 3 oua, - 6 linguri cu zahar, - 3 linguri cu faina alba, - 500 ml lapte, - 3 pachetele cu zahar vanilat (eu am folosit si zahar vanilat Bourbon), - 50 g zahar pudra, - un praf de sare

Dificultate: Redusa Timp: 1h 15 min

22 voturi

Mod de preparare

Intr-un bol am frecat untul cu zaharul. Am adaugat apoi oul si un praf de sare si am amestecat bine. Amoniacul l-am amestecat cu 1/2 pahar cu lapte. Pana la finalizarea aluatului, am adaugat treptat cate o lingura de faina alternand cu cateva picaturi de lapte si tot asa pana se incorporeaza toata faina. La inceput. amestecam cu lingura, apoi cu mana. Se lasa aluatul sa se odihneasca 15 minute.



Dupa 15 minute aluatul se pune pe un blat de lucru si se imparte in 5 bucati. Pe dosul unei tavi de 25/30 cm, unsa cu unt, se ruleaza din fiecare bucata de aluat cate o foaie. Fiecare foaie se coace timp de 10 minute la 180 de grade. Se lasa foile sa se odihnesca,suprapuse.



Intr-un vas se freaca cu o lingura de lemn cele 3 galbenusuri cu 6 linguri de zahar pana compozitia devine spumoasa si zaharul s-a topit. Se adauga apoi treptat cele 3 linguri de faina amestecand continuu, si la urma laptele, fir cu fir pana se incorporeaza. Se pune vasul intr-un vas putin mai mare, in care am pus apa si se pune pe foc. Se fierbe la bain marie pana crema se ingroasa. Se amesteca in compozitie continuu. Se ia de pe foc si se adauga zaharul vanilat. Se lasa putin sa se raceasca. Intre timp, mixam albusurile de ou cu 50 g zahar pudra.



Cand crema s-a racit, dar este inca putin calduta se adauga albusurile batute spuma si se amesteca prin rasturnare. Se pune crema intre foi. Deasupra se pune o foaie de copt si o greutate (eu am pus un fund de lemn).Se lasa prajitura 10-12 ore la odihna (cel mai bine peste noapte). Se pudreaza apoi cu zahar pudra si se taie in bucati, dupa preferinta.
Daca ti-a placut reteta noastra "Prajitura "Gabriela"" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Prajituri
Prajitura cu capsuni si bezea

Prajitura cu capsuni si bezea

Amestecam zaharul cu galbenusurile, adaugam untul,smantana si restul ingredientelor. Se obtine o

38 voturi    27 comentarii
1h
Prajituri
Prajitura mea de Halloween

Prajitura mea de Halloween

Incepem asa: pentru un blat folosim: 4 galbenusuri amestecate cu 4 linguri de zahar si 6 linguri

1 vot    1 comentariu
1h
Prajituri

Recomandari pentru tine si casa ta

Sandwich-Maker Panini

- 17 %
239.99 lei
199.99 lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 18 comentarii

  • Anapoda

    Anapoda (Chef de cuisine) , 06 noiembrie 2018

  • Cipriana , 06 noiembrie 2018

    Am sa o incerc. Nu am mai facut-o, dar cred ca e foarte buna

  • Silvia Basfalianu , 10 august 2015

    Cred ca e f buna am so incerc si eu.

    • Armin Ghadamiyan , 06 martie 2015

      ammonium bicarbonate or baking powder

    • Debbie Hanson , 25 februarie 2015

      Obviously don't speak the language, according to bin translation, this: 1 lingurita ammoniac is AMMONIA!? WHO would put poison in their food!? WTH!? This looks like an interesting dessert, but NOT with THAT in it?! Trying to figure out an English version of this? Anyone? Bueller?

    • Rodica Ardelean , 12 februarie 2015

      25 PE 30

    • iaa , 19 ianuarie 2015

      Buna ziua. Nu prea inteleg partea aia cu ,,pana la finalizarea aluatului'..daca mi-ati putea explica va rog.multumesc

    • Petrutza Magdalena , 19 noiembrie 2014

      imi place reteta am sa o fac sunt ff bune

    • Scutaru Mihaela Vanda , 19 noiembrie 2014

      La lista cu ingrediente,pentru crema se dau 3 oua,deci.......se intelege ca sunt necesare 3 albusuri.

    • Scutaru Mihaela Vanda , 19 noiembrie 2014

      Amestecul prin rasturnare este amestecarea compozitiei cu ajutorul unei linguri,de sus in jos,nu circular cum am fi tentati sa o facem.

    • Maria Lutia , 18 noiembrie 2014

      Nu am inteles amestecul prin rasturnare cum se face ?

    • Gabriela Ion , 18 noiembrie 2014

      delicioasa...

    • Dana Balutescu , 18 noiembrie 2014

      3

    • Dana Balutescu , 18 noiembrie 2014

      Se da si dimensiunea tavii 25/ 30 cm . ;)

    • Rodica Gigi Crintea , 18 noiembrie 2014

      Am remarcat mai apoi si dim. tavii ...scuze !!! As mai avea o intrebare.... crema e fara nici un pic de unt ?Felicitari gustos.ro pt minunatele retete !!!!

    • Rodica Gigi Crintea , 18 noiembrie 2014

      Pare foarte tentanta dar nu se specifica dimensiunea tavii !!! Cred ca asta e cel mai pt. o prajitura reusita!

    • Georgiana Banu , 18 noiembrie 2014

      Cate albusuri la crema?????????

    • Eugenie Atanasiu , 18 noiembrie 2014

      Sunt foarte bune.

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Redusa

Timp

1h 15 min

22 voturi

Ingrediente

  • Ingrediente pentru foi :
  • - 1 ou
  • - 1 lingurita amoniac
  • - 1/2 pahar cu lapte
  • - 35 g zahar
  • - 50 g unt sau untura
  • - un praf de sare
  • - 350 g faina alba (cantitatea variaza intre 300-350 g)
  • Ingrediente pentru crema :
  • - 3 oua
  • - 6 linguri cu zahar
  • - 3 linguri cu faina alba
  • - 500 ml lapte
  • - 3 pachetele cu zahar vanilat (eu am folosit si zahar vanilat Bourbon)
  • - 50 g zahar pudra
  • - un praf de sare

Raporteaza reteta

Retete
de vandas3
Pulpe umplute

Pulpe umplute

Se trage pielea de pe pulpe,taindu-se osul dar lasand o bucata mica de os(pentru a se putea apuca,se

13 voturi    1 comentariu
2h
Aperitive cu carne
Rosii umplute cu salata de vinete

Rosii umplute cu salata de vinete

Se aleg rosii mici,se spala,li se taie cate un capacel in partea coditei,li se scoate miezul cu ajutorul

5 voturi    4 comentarii
1h
Aperitive
Traistute cu ciuperci

Traistute cu ciuperci

Galbenusurile,romul uleiul si 50 ml lapte se amesteca bine intr-o oala,apoi se adauga faina si se

6 voturi    4 comentarii
2h
Aperitive

Anapoda (Chef de cuisine)

Retete

din Prajituri

Pandispan zebra cu nectarine Pandispan zebra cu nectarine

Bați albușurile spumă tare împreună cu zahărul și praful de sare ,apoi adaugi pe rând galbenusurile, mixând

3 voturi    0 comentarii
1h
Dulciuri diverse
Strudel cu visine si zmeura Strudel cu visine si zmeura

Incepeti cu pregatirea umpluturii, ca sa aiba timp sa se raceasca. Visinele spalate, le curatati de codite, scoateti samburii. Zmeura

0 voturi    0 comentarii
1h 30 min
Aluaturi si Foietaje
Tarta cu piersici