autor:

vandas3

» » Prajituri

Prajitura "Gabriela"

Autor: vandas3 (Chef de cuisine)   
   Specific: 

Romania


    Reteta postata pe: 16 noiembrie 2014

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: vandas3 (Chef de cuisine)   
Specific:  

Romania


Reteta postata pe: 16 noiembrie 2014

Ingrediente
Ingrediente pentru foi :, - 1 ou, - 1 lingurita amoniac, - 1/2 pahar cu lapte, - 35 g zahar, - 50 g unt sau untura, - un praf de sare, - 350 g faina alba (cantitatea variaza intre 300-350 g), Ingrediente pentru crema :, - 3 oua, - 6 linguri cu zahar, - 3 linguri cu faina alba, - 500 ml lapte, - 3 pachetele cu zahar vanilat (eu am folosit si zahar vanilat Bourbon), - 50 g zahar pudra, - un praf de sare

Dificultate: Redusa Timp: 1h 15 min

19 voturi

Mod de preparare

Intr-un bol am frecat untul cu zaharul. Am adaugat apoi oul si un praf de sare si am amestecat bine. Amoniacul l-am amestecat cu 1/2 pahar cu lapte. Pana la finalizarea aluatului, am adaugat treptat cate o lingura de faina alternand cu cateva picaturi de lapte si tot asa pana se incorporeaza toata faina. La inceput. amestecam cu lingura, apoi cu mana. Se lasa aluatul sa se odihneasca 15 minute.



Dupa 15 minute aluatul se pune pe un blat de lucru si se imparte in 5 bucati. Pe dosul unei tavi de 25/30 cm, unsa cu unt, se ruleaza din fiecare bucata de aluat cate o foaie. Fiecare foaie se coace timp de 10 minute la 180 de grade. Se lasa foile sa se odihnesca,suprapuse.



Intr-un vas se freaca cu o lingura de lemn cele 3 galbenusuri cu 6 linguri de zahar pana compozitia devine spumoasa si zaharul s-a topit. Se adauga apoi treptat cele 3 linguri de faina amestecand continuu, si la urma laptele, fir cu fir pana se incorporeaza. Se pune vasul intr-un vas putin mai mare, in care am pus apa si se pune pe foc. Se fierbe la bain marie pana crema se ingroasa. Se amesteca in compozitie continuu. Se ia de pe foc si se adauga zaharul vanilat. Se lasa putin sa se raceasca. Intre timp, mixam albusurile de ou cu 50 g zahar pudra.



Cand crema s-a racit, dar este inca putin calduta se adauga albusurile batute spuma si se amesteca prin rasturnare. Se pune crema intre foi. Deasupra se pune o foaie de copt si o greutate (eu am pus un fund de lemn).Se lasa prajitura 10-12 ore la odihna (cel mai bine peste noapte). Se pudreaza apoi cu zahar pudra si se taie in bucati, dupa preferinta.
Daca ti-a placut reteta noastra "Prajitura "Gabriela"" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Prajituri
Prajitura finlandeza cu mere

Prajitura finlandeza cu mere

Pentru aluat, amestecam intr-un vas 300gr rama (unt) cu 200gr zahar, apoi adaugam pe rand ouale,

12 voturi    4 comentarii
40 min
Prajituri
Snikers

Snikers

Blat:se bat spuma albusurile,se adauga zaharul, nuca, faina si praful de copt.Se coace in tava unsa

54 voturi    15 comentarii
1h
Prajituri

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 16 comentarii
  • Fara foto

  • Fara foto

    Silvia Basfalianu , 10 august 2015

    Cred ca e f buna am so incerc si eu.

  • Fara foto

    Armin Ghadamiyan , 06 martie 2015

    ammonium bicarbonate or baking powder

  • Fara foto

    Debbie Hanson , 25 februarie 2015

    Obviously don't speak the language, according to bin translation, this: 1 lingurita ammoniac is AMMONIA!? WHO would put poison in their food!? WTH!? This looks like an interesting dessert, but NOT with THAT in it?! Trying to figure out an English version of this? Anyone? Bueller?

    • Fara foto

      Rodica Ardelean , 12 februarie 2015

      25 PE 30

    • Fara foto

      iaa , 19 ianuarie 2015

      Buna ziua. Nu prea inteleg partea aia cu ,,pana la finalizarea aluatului'..daca mi-ati putea explica va rog.multumesc

    • Fara foto

      Petrutza Magdalena , 19 noiembrie 2014

      imi place reteta am sa o fac sunt ff bune

    • Fara foto

      Scutaru Mihaela Vanda , 19 noiembrie 2014

      La lista cu ingrediente,pentru crema se dau 3 oua,deci.......se intelege ca sunt necesare 3 albusuri.

    • Fara foto

      Scutaru Mihaela Vanda , 19 noiembrie 2014

      Amestecul prin rasturnare este amestecarea compozitiei cu ajutorul unei linguri,de sus in jos,nu circular cum am fi tentati sa o facem.

    • Fara foto

      Maria Lutia , 18 noiembrie 2014

      Nu am inteles amestecul prin rasturnare cum se face ?

    • Fara foto

      Gabriela Ion , 18 noiembrie 2014

      delicioasa...

    • Fara foto

      Dana Balutescu , 18 noiembrie 2014

      3

    • Fara foto

      Dana Balutescu , 18 noiembrie 2014

      Se da si dimensiunea tavii 25/ 30 cm . ;)

    • Fara foto

      Rodica Gigi Crintea , 18 noiembrie 2014

      Am remarcat mai apoi si dim. tavii ...scuze !!! As mai avea o intrebare.... crema e fara nici un pic de unt ?Felicitari gustos.ro pt minunatele retete !!!!

    • Fara foto

      Rodica Gigi Crintea , 18 noiembrie 2014

      Pare foarte tentanta dar nu se specifica dimensiunea tavii !!! Cred ca asta e cel mai pt. o prajitura reusita!

    • Fara foto

      Georgiana Banu , 18 noiembrie 2014

      Cate albusuri la crema?????????

    • Fara foto

      Eugenie Atanasiu , 18 noiembrie 2014

      Sunt foarte bune.

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Redusa

Timp

1h 15 min

19 voturi

Ingrediente

  • Ingrediente pentru foi :
  • - 1 ou
  • - 1 lingurita amoniac
  • - 1/2 pahar cu lapte
  • - 35 g zahar
  • - 50 g unt sau untura
  • - un praf de sare
  • - 350 g faina alba (cantitatea variaza intre 300-350 g)
  • Ingrediente pentru crema :
  • - 3 oua
  • - 6 linguri cu zahar
  • - 3 linguri cu faina alba
  • - 500 ml lapte
  • - 3 pachetele cu zahar vanilat (eu am folosit si zahar vanilat Bourbon)
  • - 50 g zahar pudra
  • - un praf de sare

Raporteaza reteta

Retete
de vandas3
Pulpe umplute

Pulpe umplute

Se trage pielea de pe pulpe,taindu-se osul dar lasand o bucata mica de os(pentru a se putea apuca,se

12 voturi    1 comentariu
2h
Aperitive cu carne
Rosii umplute cu salata de vinete

Rosii umplute cu salata de vinete

Se aleg rosii mici,se spala,li se taie cate un capacel in partea coditei,li se scoate miezul cu ajutorul

3 voturi    4 comentarii
1h
Aperitive
Traistute cu ciuperci

Traistute cu ciuperci

Galbenusurile,romul uleiul si 50 ml lapte se amesteca bine intr-o oala,apoi se adauga faina si se

6 voturi    4 comentarii
2h
Aperitive
Fara foto

iaa

Buna ziua. Nu prea inteleg partea aia cu ,,pana la finalizarea aluatului'..daca mi-ati putea explica va rog.multumesc

Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Prajituri

Deliciu la pahar Deliciu la pahar

Facem un blat de pandispan din 6 oua, 6 linguri de zahar, 2 linguri de ulei, putina esenta de vanilie putina coaja de lamaie si 6 linguri

0 voturi    0 comentarii
1h 30 min
Dulciuri diverse
Prajitura cu mac Prajitura cu mac

Siropul: In primul rand pregatim siropul si il lasam sa se racoreasca pana pregatim blatul de prajitura. Intr-o cratita turnati 500

0 voturi    0 comentarii
1h
Dulciuri diverse
Faguri