Prajitura "Gabriela"

Timp pregatire
75 minute
Complexitate
redusa
Prajitura "Gabriela"

Ingrediente

  • Ingrediente pentru foi :
  • - 1 ou
  • - 1 lingurita amoniac
  • - 1/2 pahar cu lapte
  • - 35 g zahar
  • - 50 g unt sau untura
  • - un praf de sare
  • - 350 g faina alba (cantitatea variaza intre 300-350 g)
  • Ingrediente pentru crema :
  • - 3 oua
  • - 6 linguri cu zahar
  • - 3 linguri cu faina alba
  • - 500 ml lapte
  • - 3 pachetele cu zahar vanilat (eu am folosit si zahar vanilat Bourbon)
  • - 50 g zahar pudra
  • - un praf de sare

Mod de preparare

Intr-un bol am frecat untul cu zaharul. Am adaugat apoi oul si un praf de sare si am amestecat bine. Amoniacul l-am amestecat cu 1/2 pahar cu lapte. Pana la finalizarea aluatului, am adaugat treptat cate o lingura de faina alternand cu cateva picaturi de lapte si tot asa pana se incorporeaza toata faina. La inceput. amestecam cu lingura, apoi cu mana. Se lasa aluatul sa se odihneasca 15 minute.

Dupa 15 minute aluatul se pune pe un blat de lucru si se imparte in 5 bucati. Pe dosul unei tavi de 25/30 cm, unsa cu unt, se ruleaza din fiecare bucata de aluat cate o foaie. Fiecare foaie se coace timp de 10 minute la 180 de grade. Se lasa foile sa se odihnesca,suprapuse.

Intr-un vas se freaca cu o lingura de lemn cele 3 galbenusuri cu 6 linguri de zahar pana compozitia devine spumoasa si zaharul s-a topit. Se adauga apoi treptat cele 3 linguri de faina amestecand continuu, si la urma laptele, fir cu fir pana se incorporeaza. Se pune vasul intr-un vas putin mai mare, in care am pus apa si se pune pe foc. Se fierbe la bain marie pana crema se ingroasa. Se amesteca in compozitie continuu. Se ia de pe foc si se adauga zaharul vanilat. Se lasa putin sa se raceasca. Intre timp, mixam albusurile de ou cu 50 g zahar pudra.

Cand crema s-a racit, dar este inca putin calduta se adauga albusurile batute spuma si se amesteca prin rasturnare. Se pune crema intre foi. Deasupra se pune o foaie de copt si o greutate (eu am pus un fund de lemn).Se lasa prajitura 10-12 ore la odihna (cel mai bine peste noapte). Se pudreaza apoi cu zahar pudra si se taie in bucati, dupa preferinta.

 

Comentarii

Acest articol nu are comentarii. Fii primul care comentează!

Adaugă comentariu

Castraveti murati la soare

Castraveti murati la soare

Reteta de castraveti murati la soare. Castraveti murati de vara, reteta simpla si delicioasa.

Castraveti murati la soare
Orez cu carne de porc

Orez cu carne de porc

Reteta de orez cu carne de porc. Cum prepari acasa cea mai buna reteta de orez cu carne de porc.

Orez cu carne de porc
Rulada cu dulceata de afine

Rulada cu dulceata de afine

Rulada cu dulceata de afine