prajitura Greta Garbo

Timp pregatire
135 minute
Complexitate
ridicata
prajitura Greta Garbo

Ingrediente

  • Aluat: 500 gr.faina,200 gr.unt,2 oua intregi,250 ml smantana groasa,100 gr.zahar,30 gr.drojdie,o jumatate lingurita de sare,coaja de lamaie
  • Umplutura: 600 gr.gem sau marmelada (caise,macese,prune);eu am folosit de prune ,1/4 kg.de nuci macinate,1/4 zahar tos,zahar vanilat
  • Glazura: 100 gr.zahar,3o gr.cacao,5o ml apa,30 gr.unt,o jumatate lingurita de suc de lamaie

Mod de preparare

Intr-un castron se freaca drojdia cu zaharul pana se lichefiaza,se adauga untul moale,ouale intregi pe rand amestecand dupa fiecare pana cand se incorporeaza in unt,apoi smantana,coaja de lamaie si,la urma faina; se amesteca fara sa se framante prea mult si se lasa sa creasca 15 minute.Aluatul se pune apoi pe masa de lucru presarata cu faina si se imparte in patru parti egale.Se ia o bucata de aluat, i se da o forma dreptunghiulara presand cu mana sa aiba aceeasi grosime,apoi se intinde cu sucitorul in grosime de 1/2 cm ,dupa dimensiunile unei tavi de 22/33 sau ceva mai mare (eu am avut exact o tava de aceasta dimensiune)

Se aseaza foaia in tava neunsa si se intinde un strat de gem iar deasupra se presara 1/3 din nuca amestecata in prealabil cu zaharul si zaharul vanilat.La fel se procedeaza si cu celelalte foi care se suprapun,foaia de deasupra ramanand neunsa.Tava se lasa la cald 30 de minute,ca foile sa se dospeasca.Prajitura se coace la foc mediu cca o ora in cuptorul incalzit dinainte.

Se lasa in tava sa se raceasca complet apoi se glaseaza cu glazura de cacao care se face in felul urmator:apa cu zaharul se pune la fiert amestecand cu lingura pana se topeste zaharul, se adauga o jumatate de lingurita suc de lamaie si se lasa sa fiarba acoperit.Cand siropul este legat se ia vasul de pe foc si se pune imediat cacao cernuta,amestecand bine.Daca este destul de subtire nu se mai pune unt;se intinde imediat pe prajitura si cu lama lata a unui cutit intindem glazura pe toata suprafata .Se lasa sa se intaresca glazura si apoi o taiem in dreptunghiuri

Este o prajitura buna si fina

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Ghiveci de legume cu oua romanesti

Ghiveci de legume cu oua romanesti

Se taie ceapa pestisor si se caleste in 2 linguri ulei.

Ghiveci de legume cu oua romanesti
Ciorba de fasole cu rasol si costita afumata

Ciorba de fasole cu rasol si costita afumata

Ceapa verde o curatam, o taiem rondele, ceapa uscata o curatam si o tocam marunt.

Ciorba de fasole cu rasol si costita afumata
Negresa cu glazura de ciocolata.

Negresa cu glazura de ciocolata.

Negresa cu glazura de ciocolata.
Parteneri
Desert briose cu ciocolata si ness
Bucataras.RO

Desert briose cu ciocolata si ness

Daca iubiti ciocolata, nu aveti cum sa nu iubiti si aceste briose. De fapt, daca va plac chestiile insiropate, cu creme, e...

Desert briose cu ciocolata si ness
Evantai de vinete cu rosii la cuptor
Culinar.RO

Evantai de vinete cu rosii la cuptor

Retete dietetice

Evantai de vinete cu rosii la cuptor