Ingrediente
200 gr untura sau unt sau margaina ( eu nu am avut untura :( ), 150 gr zahar, 2 oua, 4 linguri smantana grasa, 3 linguri lapte, 1 plic drojdie uscata (7 gr), 600 gr faina, Umplutura:, 300 gr nuca (eu am pus mai putin dar puteam pune mai mult :), 150 gr zahar, 1 borcan gem de caise, Glazura:, 160 gr zahar pudra, 2 linguri cacao, 2 linguri ulei, 3 linguri apa fierbinte, bombonele colorate pentru ornat
Dificultate: Medie | Timp: 1h 50 min
6 voturi
Mod de preparare
Intr-un bol frecam bine untul (sau margarina sau untura) cu zaharul. Adaugam apoi smantana, ouale si drojdia dspita si amestecam. Incorporam treptat faina si cand capata consistenta o rasturnam pe plansa de lucru tapetata cu faina si framantam pana incorporam restul de faina.
Lasam aluatul pe masa de lucru aprox 30 minute.
Nuca macinata o amestecam cu zaharul.
Aluatul rezultat il impartim in trei parti egale.
Intindem prima foaie pe masa tapetata cu faina. Presaram si deasupra aluatului faina pt. a nu se lipi de sucitor. Asezam prima foaie intr-o tava tapetata cu faina ( puteti pune si hartie de copt, dar nu e neaparat pt ca nu se lipeste) si taiem cu un cutit surplusul. Peste foaie intindem jumatate din borcanul de gem. Iar peste gem presaram jumatate din cantitatea de nuca cu zahar.
Intindem apoi a doua foaie o asezam peste nuca si procedam la fel: o ungem cu restul de gem si presaram restul de nuca.
Deasupra punem ultima foaie pe care o intapam din loc in loc cu furculita.
Dam tava la cuptorul preincalzit la 175 de grade timp de aprox 35 minute, pana se rumeneste usor deasupra.
Scoatem din cuptor si lasam sa se raceasca.
Pentru glazura: amestecam zaharul pudra cu cacaoa apoi adaugam cele doua linguri de ulei si treptat apa fierbinte. Amestecam bine, bine cu lingura, dupa care ungem prajitura cu glazura.
Ornam cu bombonele colorate.
Prajitura nu trebuie tinuta la frigider.
VIORICA (Chef de cuisine) , 22 februarie 2014
sa o incercam...
Stoica Tunde , 13 octombrie 2013
este o reteta veche dar cu priza ori cand.
Aly Ruptasu , 12 octombrie 2013
delicioasa
Anisa Filip , 12 octombrie 2013
unde esti Robert ? vezi ce chestie faina
www.divainbucatarie.ro (Chef de cuisine) , 16 mai 2013
de 5 stele!